Nemecké dresy pre blížiaci sa európsky šampionát musí Adidas prerobiť

Nemecké dresy pre blížiaci sa európsky šampionát vo futbale musí Adidas prerobiť. Vraj totiž pripomínajú symbol nacistických jednotiek SS.

GKEi_4YXgAAGbIx Nemecké dresy pre blížiaci sa európsky šampionát musí Adidas prerobiť. Vraj totiž pripomínajú symbol nacistických jednotiek SS. Foto: X

„Ako spoločnosť sme odhodlaní vystupovať proti xenofóbii, antisemitizmu, násiliu a nenávisti v akejkoľvek podobe,“ uviedol hovorca Adidasu Oliver Brüggen, ktorý poprel, že by podobnosť súpravy s nacistickými symbolmi bola zámerná.

Firma neskôr pre BBC uviedla, že čísla na dresoch navrhol Nemecký futbalový zväz a jeho partneri. Ten na sieti X prisľúbil, že dizajn futbalových dresov preskúma, keďže žiadna zo zainteresovaných strán nevidela v procese tvorby návrhu dresu blízkosť nacistickej symboliky.

„Spoločne s naším partnerom 11teamsports vyvinieme alternatívny návrh čísla 4 a skoordinujeme ho s UEFA,“ dodal zväz.

Adidas okrem iného zakázal predaj dresu s číslom 44, ktorý sa má údajne najviac podobať symbolike SS.

(bbc, echo24)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac