Revolučná technológia v ortopédii: Korekcia kostnej deformity pomocou 3D plánovania

KOŠICE – V Nemocnici AGEL Košice-Šaca nedávno prebehla operácia, ktorá môže zmeniť pohľad na korekciu kostných deformít.

3D operácia v Šaci ortópedia Ševčík Jediné ortopedické pracovisko na Slovensku, ktoré má možnosť takýto postup pri korekcii deformít využívať. Foto: koláž redakcia/nemocnicakosicesaca.agel.sk

Vedený primárom Jednodňovej zdravotnej starostlivosti Tomášom Ševčíkom tento unikátny zákrok použil najnovšie technológie na 3D plánovanie v špeciálnych grafických programoch.

Rozvoj techniky a počítačových technológií posunul ortopedické výkony na novú úroveň. „Samotná operácia sa vykoná už v programe, kosť sa virtuálne prereže a narovná podľa zdravého zápästia. Následne sa na kosť primodelujú naskenovaná dlaha a skrutky, ktoré sa použijú pri skutočnom výkone,“ vysvetlil doktor Ševčík.

Pacient, ktorý podstúpil tento nový typ operácie, mal komplikovaný stav, keďže utrpel infarkt myokardu a zároveň zložitú zlomeninu dolného konca vretennej kosti. Deformita vretennej kosti sa vyvinula počas hojenia a predstavovala posun vo viacerých rovinách.

„Zákrok trvá približne 40 minút a pacienta si v nemocnici nechávame počas jednej noci. Samotná rekonvalescencia, hojenie rany, trvá 6 týždňov a približne mesiac rehabilitácia,“ priblížil pre našu redakciu doktor.


Podľa doktora Ševčíka sa ešte donedávna takéto stavy riešili operáciou s využitím predoperačnej RTG snímky, ktorá umožňovala korekciu len približne na 80 percent oproti zdravému zápästiu.

Nová technológia umožňuje presnú korekciu, detailné umiestnenie implantátu a použitie špeciálnych šablón a makiet vyrobených na mieru. „Spomínaným postupom vieme docieliť presnú korekciu, presné umiestnenie implantátu aj rozmery skrutiek.


Na záver dostaneme od firmy 3D maketu napravenej kosti, rezaciu a vŕtaciu šablónu, ktoré vysterilizujeme a použijeme pri operácii. Celkovo nám táto technológia pomáha skrátiť operačný výkon približne na polovicu a výrazne zlepšuje presnosť korekcie,“ približuje primár.

Spolupráca s Technickou univerzitou v Košiciach a spoločnosťou Biomedical Engeneering, s. r. o., Košice umožnila nemocnici využívať túto revolučnú technológiu ako jediné ortopedické pracovisko na Slovensku.
Tento prístup predstavuje významný krok v oblasti ortopédie a otvára cestu k presnejším a efektívnejším chirurgickým zákrokom, čím prispieva k lepšiemu zdravotnému stavu pacientov.