Opustené SOU energetické v Záhorskej Bystrici. Kedy bude opäť slúžiť ľuďom?

BRATISLAVA – V hlavnom meste je ešte stále veľký dopyt po akomkoľvek bývaní a je preto nesmierna škoda, ak veľké opustené budovy v jeho interviláne pomaličky pustnú. Na bývanie vo svete totiž slúžia po prestavbe už desaťročia nielen kostoly, staré kiná, divadlá, hospodárske budovy, ale aj sýpky či továrenské haly.

Opustený areál Zdevastovaný areál SOU elektrotechnického v Záhorskej Bystrici skrýva veľa možnosti, Foto: BKIS

Aj preto je neutešený stav bývalého SOU energetického s internátom v Záhorskej Bystrici trvalým mementom a pripomienkou, ako sme dnes k hodnotám minulosti ľahostajní.

Opustené SOU energetické v areáli Elektrovodu na Holom vrchu sa dnes naozaj nemá čím pýšiť. Ich polorozpadnutá školská budova, len kúsok do krásnych víl v Záhorskej Bystrici, je doslova hororovým miestom.

Priestor zmaru, ktorý chcú vidieť a navštíviť len adrenalínoví odvážlivci a urbexeri. Tí ale podobné „pamätihodnosti“ vyhľadávajú už roky cielene a zámerne. Ak idete okolo budov SOU energetického, z odstupu vyzerajú celkom „normálne“. No vo vnútri vás strasie.

Každá z bývalých tried, ale aj chodby, po ktorých sa ešte pred 18 rokmi prechádzali študenti, poskytuje smutný obraz skazy a rozkladu. Špina, mŕtve vtáky, myši, odpadky, výkaly, a nevypratané zariadenie, ktoré hnije, plesnivie a rozpadá sa.

Všadeprítomný silný zápach hniloby, rozkladu, stuchliny. Neporiadok a najmä veľké mláky stojacej vody, ktorou je budova doslova nasiaknutá ako obria špongia. Žltkavá dažďová voda zaplavila niektoré školské chodby až do výšky desať centimetrov.

V dielňach na prízemí stále prší, čo je znakom toho, v akom zlom stave je bývalá strecha, ktorá už akoby ani neexistovala. Spustnutý areál, ktorý žiaci a pedagógovia opustili ešte v roku 2006 čaká zúfalo na záchranu, ktorá sa roky len odkladá.

Rečami a rokovaniami sa ešte nikdy žiadna stavba nepostavila. Aj tí najväčší optimisti si uvedomujú, že oprava bude s pribúdajúcim časom len nákladnejšia, zložitejšia a nepravdepodobnejšia. Plány sú pritom roky známe.

Treba len to najnáročnejšie a najdôležitejšie. Získať potrebný finančný obnos, ktorý by pokryl takú rozsiahlu a komplexnú rekonštrukciu. V mnohých častiach rozmernej budovy bude treba zbúrať a postaviť steny odznova. Smerodajný bude samozrejme posudok statika, ktorý si stavbu musí dôkladne prejsť  a posúdiť prípadné riziká.

Po takmer 20 rokoch chátrania v mnohých miestnostiach hrozí zrútenie stropov. Rozbitými oknami vnikli dovnútra nielen bezdomovci, ktorí budovu roky premyslene devastovali a „oberali“ o železný šrot.

Ale svoju ruku k dielu skazy pridali aj zvieratá a prírodné živly – chlad, teplo, voda, vietor a špina, ktoré budovu značne poškodili a dodnes ju poškodzujú.  

Pritom všetko by mohlo byť inak. Bratislavská župa, samospráva v Záhorskej Bystrici a mesto Bratislava tu už roky spoločne plánujú vytvoriť moderný priestor, v ktorom bude nová základná aj materská škola. Pribudnúť by malo aj zariadenie sociálnych služieb a  v internáte  by mohli vzniknúť priestory na mestské nájomné bývanie.

Išlo by o  unikátny projekt záchrany a komplexnej obnovy nevyužívanej budovy internátu v našich podmienkach. Tá má ešte i dnes potenciál obohatiť mestský bytový fond o desiatky nových bytov. No v akom štádiu je príprava tohto projektu?

V týchto týždňoch sa rieši dohoda o spojení finančných prostriedkov medzi hlavným mestom, Bratislavským samosprávnym krajom a Mestskou časťou Záhorská Bystrica. Paralelne sa pripravuje so všetkými aktérmi celý areál bývalého Elektrovodu na podanie dokumentácie pre územné rozhodnutie.

V hre je obnova prípojky na jednotlivé inžinierske siete, areálové komunikácie a samozrejme aj zničené prístupové komunikácie. Čaká sa na  právoplatné územné konanie.

Po ňom by malo nasledovať podanie žiadosti o stavebné povolenie na príslušný stavebný úrad, už konkrétnej rekonštrukcie pôvodného internátu na bytový dom.

Mesto by tak mohlo získať až 75 nových bytov, ktoré by sa v takom atraktívnom prostredí, len kúsok od lesa, hneď „rozchytali“. Pokiaľ budú „papiere“ pre budovu vybavované prednostne a expresne, predpoklad na obnovu budovy je podľa magistrátu najskôr na jar 2025.

Ešte v roku 2005 tu majstri odborného výcviku učili budúcich mladých elektrikárov. Foto: BKIS
Učebňa, stav z roku 2024-skaza, rozklad a úplné spustošenie. Foto: I. D.
Rozsiahle plesne na stenách sú dôkazom, že strecha je havarijnom stave. Foto: I. D.
Vizualizácia budovy po rekonštrukcii. Foto: Záhorská Bystrica
Nový moderný areál by mal byť ideálnym miestom pre mladé rodiny. Foto: Záhorská Bystrica