Veľká futbalová vojna. Elitné kluby chcú Superligu, UEFA hrozí vylúčením tímov z ostatných súťaží

FC Liverpool - Real Madrid Tréner FC Liverpool Jürgen Klopp (uprostred v pozadí), futbalista Liverpoolu Andrew Robertson (vľavo) a hráč Realu Madrid Casemiro v odvetnom zápase štvrťfinále Ligy majstrov FC Liverpool - Real Madrid v Liverpoole v stredu 14. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Ohlásenie vzniku novej futbalovej Superligy, ktorá by zastrešovala elitné kluby Anglicka, Talianska a Španielska vyvolalo vlnu kritiky. Zatiaľ čo predstavitelia projektu hovoria o veľkom kroku vpred, oponenti upozorňujú na chamtivosť majiteľov a narušenie tradícií. Obe strany podnikajú právne kroky a sú pripravené bojovať.

Dvanásť prestížnych európskych klubov uzavretím dohody potvrdilo zámer vytvoriť vlastnú ligu. Medzi tímami novej súťaže, Európskej Superligy, by mali byť Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United a Tottenham z Anglicka, Atlético Madrid, Barcelona a Real Madrid zo Španielska a AC Miláno, Inter Miláno Juventus z Talianska. Organizácia už dostala na založenie súťaže od neznámej finančnej inštitúcie grant v hodnote štyri miliardy eur.

„Superliga vzniká v čase, keď pandémia koronavírusu urýchlila nestabilitu, ktorá existuje v európskom futbale. Zakladajúce kluby sa roky snažili zlepšovať kvalitu a intenzitu medzinárodných súťaží. Chceli sme vytvoriť formát, ktorý by umožňoval špičkovým tímom a hráčom pravidelne súťažiť,“ uvádzajú v oficiálnom vyhlásení.

Pozvánku by mali dostať ešte tri kluby, pred každou sezónou by bolo prizvaných ďalších päť tímov na základe dosiahnutých výsledkov. Medzi stálicami by mali figurovať aj najmenej dva francúzske futbalové kluby. V základnej časti vytvoria dve skupiny po desiatich mužstvách. Odohrať by mali medzi sebou 18 zápasov uprostred týždňa, aby nenarušili kalendár národných líg. Najlepšie tri tímy postúpia automaticky do štvrťfinále, mužstvá zo štvrtých a piatych miest si zahrajú baráž o zvyšné miestenky. Liga by mala začínať v auguste a končiť v máji. Predstavený formát by chceli spustiť od budúcej sezóny, od roku 2022.

Slovensko môže prísť o Škriniara

Nový projekt neschvaľuje Európska futbalová únia (UEFA), ktorej súťaže by vznikom Superligy získali silnú konkurenciu. Medzi kritikmi sú aj predstavitelia Asociácie európskych klubov, Medzinárodnej futbalovej federácie, európskych líg a krajín, vrátane tých, z ktorých zakladajúca dvanástka pochádza.

„Zostaneme jednotní v našom úsilí zastaviť tento cynický projekt, projekt, ktorý je založený na vlastnom záujme niekoľkých klubov v čase, keď spoločnosť potrebuje solidaritu viac ako kedykoľvek predtým. Zvážime všetky opatrenia, ktoré máme k dispozícii na všetkých úrovniach, súdnych aj športových, aby sme tomu zabránili,“ uviedli v spoločnej reakcii na vznik projektu.

„Na základe týchto skutočností môže FIFA len vyjadriť svoj nesúhlas s uzavretou separátnou európskou ligou, ktorá bude mimo medzinárodných futbalových štruktúr a nebude rešpektovať princípy FIFA,“ reagovala Medzinárodná futbalová federácia.

UEFA a národné zväzy uviedli, že všetky kluby, ktoré sa zapoja do Superligy, vylúčia z ostatných domácich, európskych i globálnych súťaží. Ich hráčom by mohla byť odopretá možnosť reprezentovať svoje národné tímy. V takom prípade by Superliga negatívne ovplyvnila aj slovenskú reprezentáciu, ktorá by nemohla počítať s účasťou Milana Škriniara, keďže pôsobí v klube Inter Miláno.

Miliardové odškodné

Zakladatelia obhajujú vznik novej ligy potrebou pomôcť futbalu, nastoliť udržateľný rozvoj a zvýšiť finančnú podporu.„Hry pomôžu finančnému rozvoju a podporia európsky futbal prostredníctvom dlhodobého záväzku k platbám solidarity. Tieto budú rásť v súlade s príjmami ligy. Počas počiatočného obdobia presiahnu 10 miliárd eur. Všetko bude finančne udržateľné a bude podpísaný záväzkový rámcový záväzok. Zakladajúce kluby dostanú na oplátku 3,5 miliardy eur na investovanie do infraštruktúry a na pokrytie strát spôsobených pandémiou koronavírusu,“ uvádza sa vo vyhlásení Superligy.

Spolumajiteľ Manchestru United a podpredseda Superligy Joel Glazer taktiež poukazuje na ekonomické výhody súťaže. „Kombinácia najväčších klubov na svete urobí zo Superligy novú kapitolu európskeho futbalu. To zabezpečí hry na svetovej úrovni a zvýši finančnú podporu na úrovniach futbalovej pyramídy.“

Nápad podporil aj ruský klub Spartak Moskva na sociálnej sieti. Taktiež prejavil ochotu pridať sa.

Proti sú lídri krajín a niektoré elitné kluby

Pozvánku do Superligy dostali aj Bayern Mníchov, Borussia Dortmund či Paríž St. Germain, no odmietli ju. „Ďakujeme tým klubom v iných krajinách, najmä francúzskym a nemeckým klubom, ktoré sa k tomu odmietli prihlásiť. Vyzývame všetkých milovníkov futbalu, priaznivcov a politikov, aby sa k nám pripojili v boji proti takémuto projektu. Sebeckosť menšiny sa musí skončiť,“ vyhlásila UEFA.

Znepokojenie vyjadril aj britský premiér Boris Johnson. „Plán európskej Superligy poškodí futbal. Bol by to zásah do srdca domácich súťaží a spôsobí to obavy všetkým fanúšikom. Zainteresované kluby musia zodpovedať otázky svojim fanúšikom i širšej komunite predtým, než podniknú nejaké kroky,“ uviedol.

Proti Superlige je aj francúzsky prezident Emanuel Macron. „Prezident Republiky privítal postoj francúzskych klubov, ktoré sa odmietli podieľať na projekte európskej Superligy. Ten ohrozuje princípy solidarity a súťaživosti,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku Elyzejského paláca.

Ostrejšie kritike sa nevyhol ani bývalý hráč Manchesteru United a komentátor Gary Neville. Superligu označil ako zločin. Motiváciou na vznik novej súťaže bola podľa neho čistá chamtivosť. „Podporujem Manchester United už 40 rokov a som absolútne znechutený. Hlavne z Manchestru United a Liverpoolu. Vstupujú do ligy bez súťaže, z ktorej nemôžu vypadnúť. Je to absolútna hanba,“ uviedol. Volá taktiež po tvrdej odvete. „Odpočítajte im všetky body, položte ich na spodok ligy a zoberte im peniaze,“ vyzýva.

Po vydaní stanoviska UEFA a vlne kritiky predstavitelia Superligy podnikli právne kroky a obrátili sa na súdy so snahou ochrániť svoju investíciu do novej súťaže. „Spoločnosť Super League (SL Co.) podala podnet na príslušné súdy s cieľom zabezpečiť plynulý vznik a fungovanie súťaže v súlade s platnými zákonmi. Donútilo nás k tomu vaše formálne vyhlásenie a nepriaznivá reakcia, ktorá ohrozuje naše finančné záväzky a môže byť nezákonná,“ píše sa v liste, ktorý poslala Superliga na dresu UEFA a FIFA a ktorý zverejnila AP.


Ďalšie články