Keď je víťazstvo najväčšou chybou

TRENČÍN – Keď zdolaný prezidentský kandidát Ivan Korčok bezprostredne po verdikte o svojej porážke hodnotil voľby, zmienil sa o chybe, ktorú v kampani určite spravil, ale nevie ju ešte pomenovať.

Ivan Korčok Ivan Korčok. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Najvážnejšia chyba sa podľa všetkého nestala v kampani, ale v prvom kole volieb. A nespravil ju Korčok, ale jeho voliči. Tou chybou bolo víťazstvo v prvom kole. Len to totiž dokázalo naštvať a maximálnym spôsobom zmobilizovať voličov jeho súpera Petra Pellegriniho. Výsledkom toho je desaťpercentný nárast volebnej účasti.

Bola to šiesta priama voľba prezidenta na Slovensku a takú mobilizáciu voličov medzi prvým a druhým kolom sme ešte nezažili. Roky 2004 a 2019 dokonca priniesli pre druhé kolo aj pokles volebnej účasti, pri voľbách v rokoch 2009 a 2014 sa nárast pohyboval od siedmich do ôsmich percent. Vtedy sa účasť voličov ledva prehupla cez 50-percentnú hranicu. V prvú aprílovú sobotu sa však k volebným urnám dostavilo 61 percent voličov.

Trenčiansky kraj je jedným z príkladov mobilizačného efektu, výraznejší bol len v Žilinskom kraji, aj to len o pár percentuálnych desatín. V 644 volebných okrskoch Trenčianskeho kraja sa na voľbách zúčastnilo spolu 318 269 voličov, čo je presne o 47 518 ľudí viac ako dva týždne predtým.

Volebné komisie zaznamenali 318 025 odovzdaných obálok a 315 703 platných hlasov. Percentuálnou rečou povedané: kým v prvom kole sa na voľbách zúčastnilo 57,69 percenta oprávnených voličov, druhé kolo prilákalo 67,70 percenta. Vyššiu volebnú účasť zaznamenali štatistici len v Bratislavskom kraji.

V okrese Trenčín sa dokonca podarilo pokoriť o deväť stotín 70-percentnú volebnú účasť, nad 68 percent sa dostala aj volebná účasť v okresoch Bánovce nad Bebravou, Považská Bystrica, Púchov a Ilava. Na opačnej strane rebríčka je okres Prievidza, ale aj tu prišlo voliť viac ako 65 percent oprávnených voličov, čo presahuje celoslovenský priemer.

Petra Pellegriniho volilo v Trenčianskom kraji 184 105 voličov, Ivan Korčok dostal 131 598 hlasov. Kým novému prezidentovi v porovnaní s prvým kolom pribudlo takmer 70-tisíc voličov, jeho súperovi len necelých 30-tisíc. Pred dvomi týždňami ešte Korčok dokázal zvíťaziť v troch z deviatich okresoch kraja, tentoraz vo všetkých ťahal za kratší koniec.

Vyrovnaná partia sa odohrala len v okrese Trenčín, kde Pellegrini vyhral len o 114 hlasov. Najvýraznejšiu porážku Korčok utŕžil v okrese Bánovce nad Bebravou, v percentuálnom vyjadrení prehral 37:63.

Len slabučkou náplasťou na sklamanie z porážky je pre Korčoka vedomie, že oslovil voličov všetkých krajských miest. Trenčín nebol výnimkou a získal tu viac ako 56 percent hlasov. V našom kraji sa mu podarilo ešte zvíťaziť v Trenčianskych Tepliciach a Bojniciach, ale tu je výsledok ovplyvnený faktom, že popri domácich volili aj kúpeľní hostia či turistickí nadšenci.

Na spočítanie obcí v Trenčianskom kraji, kde voliči dali pred Pellegrinim prednosť Korčokovi, by nám stačili prsty dvoch rúk. Sú to predovšetkým obce v tesnej blízkosti Trenčína, ako Soblahov či Opatovce, ale napríklad aj Stará Myjava či Poriadie v okrese Myjava.

Severné okresy zasa potvrdili, že tak, ako boli kedysi baštou Hnutia za demokratické Slovensko a neskôr Smeru-SD, v prípade „ficovcov“ to platí stále, o tunajších voličov sa môže oprieť aj Hlas-SD. V Hornej Marikovej podporilo nového slovenského prezidenta 82 percent voličov a „cez horu“ v Papradne 78 percent voličov.

A predsa sa aj tu našla obec, kde výsledok možno označiť ako „výstrel z motyky“. V maličkom Podskalí neďaleko Považskej Bystrice získal Ivan Korčok 55 hlasov, kým Peter Pellegrini iba 44. Blízka turistická atrakcia Podskalský Roháč je však vysvetlením aj tohto neobvyklého javu.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac