Stovky dronov a rakiet: Izrael čelil masívnemu útoku Iránu. Naznačuje odvetu, USA ju nepodporia

(FOCUS) ISRAEL TEL AVIV IRAN DRONE MISSILE ATTACKS Izraelská protiraketová obrana zasahuje proti iránskym strelám a dronom. Foto: Profimedia.sk

Izrael v noci na nedeľu čelil masívnemu vzdušnému útoku Iránu. Regionálna veľmoc vyslala na židovský štát stovky rakiet a samovražedných dronov. Izraelskí predstavitelia hovoria o odvete, Spojené štáty ju nepodporia.

Iránske Revolučné gardy potvrdili, že na konkrétne ciele v Izraeli vypálili desiatky bezpilotných lietadiel a rakiet, cituje denník Times of Israel iránske štátne médiá. Tie tiež informovali, že v rámci útoku boli odpálené aj balistické rakety.

Informácie potvrdila aj izraelská strana. Hovorca armády Daniel Hagari uviedol, že Irán celkovo vypálil na Izrael viac ako 200 projektilov vrátane desiatok balistických rakiet.

Podľa vyjadrenia dvoch izraelských predstaviteľov pre New York Times vypustil Irán na Izrael dohromady približne 185 dronov, 110 rakiet zem-zem a 36 riadených striel. Hoci väčšina z nich bola vypustená z Iránu, niektoré podľa nich pochádzali aj z Iraku a Jemenu.

Iránska ofenzíva zodpovedá vyjadreniam Teheránu, ktorý avizoval odvetu za minulotýždňový útok na svoj konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zahynuli dvaja iránski brigádni generáli a päť ďalších členov revolučných gárd. Zodpovednosť za útok sa všeobecne pripisuje Izraelu, ten sa k nemu oficiálne nevyjadril.

Izrael väčšinu rakiet aj dronov zostrelil. Pomáhali aj spojenci

Väčšinu rakiet podľa Hagariho zachytil systém protivzdušnej obrany dlhého dosahu Arrow. Hovorca dodal, že rakety boli väčšinou zostrelené mimo izraelského vzdušného priestoru, stíhačky zachytili aj desiatky riadených striel a desiatky dronov.

Izraelské obranné sily (IDF) vo vyhlásení zdôraznili, že systém protivzdušnej obrany Arrow zachytil „drvivú väčšinu“ z desiatok balistických rakiet.

Armáda v nedeľu uviedla, že „99 percent“ z viac ako 300 striel vypálených Iránom na Izrael bolo zachytených. Len „malý počet“ balistických rakiet dosiahol územie krajiny, uviedol Hagari.

Sociálnymi sieťami sa množia videá, na ktorých viacero iránskych rakiet dopadá na izraelské územie. Vojnové kanály odhadujú, že cieľ mohlo zasiahnuť sedem balistických rakiet. Ide však o oficiálne nepotvrdené informácie.

Okrem útoku, ktorý zranil mladé dievča v Negeve, Hagari uviedol, že ďalšie zásahy spôsobili „mierne poškodenie infraštruktúry“ na vojenskej základni v južnom Izraeli. Podľa viacerých zdrojov by malo ísť o leteckú základňu Nevatim.

Hovorca tieto informácie neskôr potvrdil: „Balistické rakety, len malý počet… jednociferné číslo… dopadli na základňu a do okolia,“ povedal na rannom brífingu s tým, že išlo o „priamy zásah s malými škodami, ktoré nijako nenarušujú funkčnosť základne“.

Na sociálnych sieťach sa tiež v noci šírilo video, na ktorom je pravdepodobne vidieť, ako protivzdušná obrana zničila jednu z odpálených balistických rakiet ešte pred vstupom do zemskej atmosféry.

CNN na základe výpovedí dvoch predstaviteľov Spojených štátov informuje, že americká armáda počas iránskeho útoku na Izrael zostrelila viac ako 70 jednosmerných útočných dronov a najmenej tri balistické rakety.

Britské ministerstvo obrany potvrdilo, že do obrany Izraela sa zapojili aj stíhačky Spojeného kráľovstva. Denník Guardian s odkazom na agentúru Reuters takisto informoval, že údajne pomáhali aj jordánske vzdušné sily.

Západ útok odsúdil, Biden sľúbil podporu

Americký prezident Joe Biden v noci na nedeľu prisľúbil neochvejnú podporu Izraela. Na sociálnej sieti X potvrdil stretnutie s predstaviteľmi národnej bezpečnosti Spojených štátov.

„Záväzok USA voči bezpečnosti Izraela pred hrozbami zo strany Iránu a jeho spojencov je neoblomný,“ napísal.

Biden ešte v piatok vyhlásil, že podľa jeho očakávania sa Irán pokúsi zaútočiť na Izrael. Na otázku, aký má odkaz pre Irán ohľadom útoku na Izrael, Biden povedal: „Nerobte to. Sme oddaní obrane Izraela, budeme Izrael podporovať, budeme pomáhať Izrael brániť a Irán nebude úspešný.“

Joe Biden so svojimi poradacami po iránskom útoku. Foto: Profimedia.sk

Generálny tajomník OSN António Guterres iránsky útok dôrazne odsúdil. Podľa neho ide o „závažnú eskaláciu“ a vyzval na zastavenie nepriateľských akcií, aby sa predišlo ničivému regionálnemu konfliktu.

„Som hlboko znepokojený veľmi skutočným nebezpečenstvom ničivej eskalácie v celom regióne. Naliehavo vyzývam všetky strany, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť a vyhli sa akémukoľvek konaniu, ktoré by mohlo viesť k rozsiahlym vojenským konfrontáciám na viacerých frontoch na Blízkom východe,“ uviedol vo vyhlásení s tým, že tento región ani svet si nemôžu dovoliť ďalšiu vojnu.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na sociálnej sieti takisto uviedla, že dôrazne odsudzuje „hrubý a neospravedlniteľný útok Iránu na Izrael“.

„Vyzývam Irán a jeho zástupcov, aby tieto útoky okamžite zastavili. Všetci aktéri sa teraz musia zdržať ďalšej eskalácie a pracovať na obnovení stability v regióne,“ dodala.

Bezpečnostná rada OSN v nedeľu mimoriadne zasadne v súvislosti s bezprecedentným útokom Iránu na Izrael, oznámil hovorca Malty, ktorá rade tento mesiac predsedá.

Zasadnutie sa uskutoční v nedeľu večer o 10:00 SEČ na žiadosť Izraela. Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan v liste zaslanom predsedníctvu Bezpečnostnej rady označil iránsky útok za „hrubé porušenie suverenity Izraela“. Radu vyzval, aby tento úder odsúdila a označila iránske Revolučné gardy za teroristickú organizáciu.

Izrael hovorí o odvetnom útoku

Izraelský bezpečnostný kabinet poveril trojčlenný vojnový kabinet, ktorý tvoria premiér Benjamin Netanjahu, minister obrany Joav Galant a Benny Gantz, aby rozhodol o reakcii Izraela na iránsky útok po sobotňajšom nočnom stretnutí, uviedol izraelský predstaviteľ pre CNN.

Times of Israel s odkazom na televíziu Kanál 12 cituje „vysokého izraelského predstaviteľa“, ktorý prisľúbil „bezprecedentnú odpoveď“ na útok Iránu a vyzval Izraelčanov, aby nešli spať vzhľadom na to, čo chystá Teherán.

Minister pre národnú bezpečnosť Itamar Ben-Gvir sa na sociálnej sieti vyjadril, že izraelská obrana bola zatiaľ pôsobivá, no „teraz potrebujeme zdrvujúci útok“.

Podľa izraelského ministra kultúry Mikiho Zohara získal Izrael v dôsledku iránskeho útoku „širokú medzinárodnú legitimitu“ na podniknutie vlastného „bezprecedentného úderu na Irán“.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v príhovore k národu vyhlásil, že armáda je pripravená na akýkoľvek scenár útoku Iránu a pripravovala sa naň posledné roky a predovšetkým týždne.

„Stanovili sme si jasnú zásadu: kto ublíži nám, ublížime aj my jemu. Budeme sa brániť proti akejkoľvek hrozbe,“ varoval Netanjahu.

USA dávajú ruky preč od prípadnej ofenzívy

Izrael by mal dnešnú noc považovať za víťazstvo, pretože podľa súčasného hodnotenia USA boli útoky Iránu zväčša neúspešné a preukázali prevahu Izraela vo vojenskej oblasti. Podľa vysokopostaveného predstaviteľa americkej administratívy ide o slová Joea Bidena izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, ktoré vyslovil počas ich vzájomného telefonátu.

V súvislosti s možným odvetným útokom dal Biden Netanjahuovi jasne najavo, že USA sa nezúčastnia na žiadnych útočných operáciách proti Iránu, uviedol pre CNN vysokopostavený predstaviteľ administratívy.

Irán zároveň varoval, že v prípade odvetných úderov Izraela odpovie väčšou silou.

„Iránska islamská republika nebude váhať uplatniť svoje prirodzené právo na sebaobranu, keď to bude potrebné,“ uviedol vo vyhlásení iránsky veľvyslanec a stály predstaviteľ pri OSN Amir Saíd Iravání.

Demonštrácia na podporu útoku proti Izraelu v Teheráne. Foto: Profimedia.sk

Čo predchádzalo útoku

Iránska ofenzíva nateraz zodpovedá vyjadreniam Teheránu, ktorý sa zaprisahal, že podnikne odvetu za minulotýždňový útok na svoj konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zahynuli poprední predstavitelia iránskej armády. Teherán však predstaviteľom USA jasne povedal, že akákoľvek odveta „nebude eskalovať“ situáciu.

Napätie na Blízkom východe značne stúplo po nálete z 1. apríla, ktorý v sýrskom hlavnom meste Damask zasiahol budovu susediacu s iránskym veľvyslanectvom, slúžiacu ako konzulát. Pri útoku zahynuli dvaja iránski brigádni generáli a päť ďalších členov revolučných gárd. Irán z útoku obvinil Izrael, ten sa k nemu však oficiálne nevyjadril.

Iránske revolučné gardy následne v sobotu v blízkosti Hormuzského prielivu zadržali kontajnerovú loď s väzbami na Izrael.

Irán a spojenci

Izrael už v piatok čelil útoku desiatkam rakiet, ktoré vypálilo libanonské šíitske hnutie Hizballáh. Podľa odhadov americkej armády má Hizballáh, najväčšia zo skupín napojených na Irán, približne 135- až 150-tisíc rakiet. Podľa iných odhadov je počet ešte väčší. Rakety s doletom približne 320 kilometrov umožňujú spojencom Iránu dosiahnuť ciele hlboko v Izraeli.

Analytici odhadujú, že medzi týmito zbraňami je 100 až 400 nedávno modernizovaných rakiet s presnými navádzacími systémami, ktoré možno naprogramovať tak, aby dopadli niekoľko metrov od cieľa. Tieto technológie sú prevažne iránske a ruské, hoci ich niekedy modifikujú zbraňoví experti Hizballáhu.

Vojenskí analytici považujú bojové sily Hizballáhu za disciplinovanejšie, lepšie vycvičené a lepšie organizované ako väčšina armád na Blízkom východe. Tvorí ich približne 30-tisíc vojakov a 20-tisíc záložníkov. A podľa analytikov majú schopnosť rýchlo naverbovať a vycvičiť tisíce vojakov vďaka svojej úlohe politickej sily a poskytovateľa sociálnych služieb v mnohých libanonských komunitách.

(tasr, afp, toi, nyt, cnn, x, irna, guardian, sak)


Ďalšie články