Nový invázny druh komára je už aj v Košiciach. Odborníci varujú pred rizikami

nebezpecny komar Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky. Ilustračné foto: getty

KOŠICE – Prítomnosť invázneho druhu komára Aedes japonicus japonicus potvrdili už aj v Košiciach. Ide o druh pôvodom z Japonska, Kórei, Číny a východných oblastí Ruska.

Samičky komára odchytili v Čermeľskom údolí aj v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (ÚVLF) počas teplých mesiacov február a marec. Komáre pravdepodobne prezimovali vo forme vajíčok. Profesorka Alica Kočišová vysvetlila: „Vysoké denné teploty vo februári a marci umožnili vývin lariev a liahnutie samičiek.“

Tento druh komára je rozšírený po celej Európe a v minulom roku ho zaznamenali aj v okolí Bratislavy, Banskej Bystrice a Prešova. Je charakterizovaný ako druh kontajnerového biotopu, ktorý sa adaptoval na mestské prostredie.

Predchádzajúce štúdie ukázali, že pre svoj vývin využíva rôzne nádoby a záchytné nádrže na vodu. Tento komár má vysokú toleranciu voči organickým látkam vo vode a dokáže odolať aj zimným teplotám, čo naznačuje jeho rýchle šírenie v Európe.

Odborníci varujú, že výskyt tohto invázneho druhu komára predstavuje zdravotné riziko pre ľudí aj zvieratá, keďže je schopný prenášať rôzne vírusy vrátane vírusu západonílskej horúčky, horúčky dengue, horúčky Chikungunya a ďalšie.

Profesorka Kočišová upozornila: „Výskyt inváznych druhov komárov a ich šírenie sa teda stáva aj na Slovensku vážnym zdravotným problémom a podcenenie tohto rizika môže mať negatívny dopad na zdravie ľudí aj zvierat.“

Odborníci odporúčajú ako preventívne opatrenie proti množeniu sa komárov zakrývať nádoby s vodou, pravidelne meniť vodu v kvetináčoch, fontánach a iných nádobách a používať repelenty na ochranu pred uštipnutím.

Je dôležité dbať na odstránenie možných miest hromadenia vody, ako sú staré pneumatiky, ktoré slúžia ako útočiská pre komáre.

(TASR, der)


Ďalšie články