Východniari cestujú za zubárom do Užhorodu. Lákadlom sú nižšie ceny

KOŠICE - Dentálna turistika na Slovensku narastá na popularite. Košičania cestujú za zubármi najčastejšie na Ukrajinu. Okrem Ukrajiny však Slováci hľadajú aj iné riešenia nových zubných náhrad za priaznivejšie ceny. Zisťovali sme, aké sú dôvody tejto zubnej turistiky. 

nové zuby Ukrajina Cesta za krásnym a zdravým úsmevom často vedie až na Ukrajinu. Ilustračné foto: pexels.com

Častou voľbou býva tiež návšteva Srbska, kde sú vraj ceny trikrát nižšie ako u nás a tiež sa tam dohovoríte po slovensky, no sú aj takí, čo chodia do Poľska či Turecka. Nakoľko trend bezchybného chrupu narastá na popularite, každý, komu záleží nielen na vzhľade, ale i zdraví, uvažuje o tom, ako pri týchto finančne náročných zákrokoch čo najviac ušetriť.

Dentálna turistika

„Dentálna turistika je v každej krajine. Najmä obyvatelia prihraničných regiónov idú niekedy na vyšetrenie do zahraničia, lebo tam buď pracujú, alebo to môže byť lacnejšie. Majú iný systém poskytovania zubnej starostlivosti a na zubné materiály je tam výrazne nižšia DPH,” ozrejmil pre redakciu denníka Štandard prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík.

Igor Moravčík. Foto: Matúš Zajac

Podľa jeho slov sú zubné výkony cenovo porovnateľné s okolitými krajinami. Pacienti, ktorí za novými zubami cestujú do zahraničia, bolestivé stavy už riešia na Slovensku.

„Pacient si teda vyberie len jednu časť starostlivosti, ale lekár v Turecku už nezodpovedá za následky, lebo to asi ťažko pôjde niekto reklamovať. Vyšetrenie tam môže byť lacnejšie, lebo lekár už neráta s výslednými nákladmi.”

Zubárov na Slovensku je však stále menej, najväčší problém je na perifériách – na juhu a severe Slovenska a v niektorých odľahlých oblastiach na východe.

„Myslím si však, že každý, kto si chce dať ošetriť zuby, si dnes nájde zubného lekára. Problém by nastal, keby chcela ísť k zubnému lekárovi aj tá druhá polovica obyvateľstva, ktorá dnes vyšetrenia nepodstupuje. Ďalší problém by nastal, keby naraz odišli do penzie všetci lekári v dôchodkovom veku, ktorých je zhruba tretina. Títo lekári často pôsobia v regiónoch, kam mladí nemajú potrebu ísť.”

Rozhodovanie, či navštíviť zubnú kliniku a ošetrenie v zahraničí za menej peňazí možno urýchli aj fakt, že od mája končia benefity na zuby, ktoré vo výške 150 eur ročne potešili nejednu peňaženku. 

„Zubných lekárov administratívne benefity dosť zaťažovali. Najväčší problém nastal, keď pacientovi neuznali benefit a poisťovne nejasne formulovali prečo, prípadne povedali, že zubný lekár musí ešte vypísať ďalšie papiere,” vyjadril sa na margo zubných benefitov Moravčík.

Na druhej strane však vydzvihuje to, že sa vykonalo viac preventívnych prehliadok, pacienti mali podľa neho väčšiu ochotu sa dať následne ošetriť. Po zrušení benefitov nastáva problém najmä u sociálne slabších, kam patria aj viacpočetné rodiny.

„Je však skupina obyvateľov, ktorá na preventívky nechodí a príde si len dať vytrhnúť zub a máme aj takých, ktorí si povedia, že ich zub nebolí, tak si ho netreba dať spraviť. Ale pri malom kaze výplň dlhšie vydrží a menej stojí,” priblížil tiež situáciu so slovenskými pacientmi v zubnom lekárstve. Moravčík však vyzdvihuje, že čoraz viac ľudí vo vyššom veku má stále svoje zuby.

Nové zuby z Užhorodu

Stomatologická klinika v Užhorode pod vedením doktorky Yulii Tsotsko rastie na popularite vďaka kvalitnej práci a konkurencieschopným cenám. Jej služby sú populárne aj medzi pacientmi zo Slovenska.

„Za rok máme približne 760 – 850 pacientov zo Slovenska, pochválila sa doktorka Yuliia Tsotsko a spomenula, že pacientov majú aj z Anglicka, Maďarska či Litvy.

„V posledných rokoch sa počet pacientov výrazne zvýšil, na liečbu prichádzajú väčšinou celé rodiny, pacienti sa veľmi často navzájom spoznávajú a potom cestujú spoločne,“ priblížila pre našu redakciu doktorka, ktorá posledných sedem rokov pracuje s pacientmi z Európy.

„Prečo si vybrali práve nás? Ak si položíte otázku, kde je najlepšie miesto na liečbu onkologických ochorení, tak je to Izrael. A čo napríklad traumatológia? Potom je to Nemecko. Ak sa pýtate, kde sa najlepšie liečia zuby, je to určite Ukrajina,” prezradila svoj názor. 

Popularitu tejto zubárky z Užhorodu naznačujú statusy na sociálnych sieťach. „Veľmi príjemný personál, vysoko profesionálne odvedená robota na vysokej úrovni. Maximálna spokojnosť, aj ceny sú oveľa lepšie ako u nás,” uviedol pacient Rastislav. 

Podobnú chválu napísala do recenzie aj Ivana: „Mám za sebou tri dni kompletného ošetrenia všetkého, čo už nebolo dobré, extrakciu jedného zuba a výplň kanálikov jedného zuba a ako čerešničku na torte štyri implantáty. Tri náročné dni, celkom 24 hodín v zubárskom kresle, ale stálo to za to.”

Podľa jej slov je klinika na úrovni, porovnateľná so špičkovými na Slovensku. 

Nás teda zaujímalo, či je skutočne pravda, že celý proces premeny chrupu trvá tak krátko, aké materiály používajú a v akých cenových reláciách sa pohybujú. Otázky, ktoré zaujímajú každého pacienta pri voľbe kliniky a pred prvou návštevou či konzultáciou.

Odpovede nám dala Yuliia v takmer bezchybnej slovenčine. Po slovensky sa naučila počas pôsobenia v našej krajine. Časom však zistila, že jej skúsenosti nie sú u nás využiteľné a vrátila sa domov. Celý tím odborníkov a jej kolegov ovláda aj slovenčinu, a preto jazyková bariéra nie je problém. 

„Vykonávame komplexné chirurgické zákroky, kostné transplantácie, obnovu a rekonštrukciu bezzubých čeľustí. Ide o zirkónové korunky, emax (celokeramický), nerobíme však kovokeramiku, nakoľko to nie je kvalitný materiál, spôsobuje ochorenia ďasien a nie je estetický.” 

Na užhorodskej klinike je podľa jej slov každý špecialista zodpovedný za svoju prácu. Endodontista vykonáva ošetrenie pod mikroskopom, chirurg implantácie a všetky typy zložitých plastík a odstraňovania, ortodontista zhotovuje strojčeky a parodontológ pracuje s pacientmi, ktorí trpia ochorením ďasien.

„Naše ceny sú oveľa nižšie, napríklad ošetrenie koreňových kanálikov pod mikroskopom, ktoré je na Slovensku veľmi zriedkavé, stojí rovnako ako implantát. Implantácia stojí 400 eur, to je cena za bežné ošetrenie koreňového kanálika bez korunky na Slovensku,” prezradila niečo z cenníka doktorka.

Spomenula, že ceny sú o 70 percent nižšie a kvalita je rozhodne vyššia. Neponúkajú síce možnosť platby na splátky, ale pacienti majú možnosť zaplatiť sumu po častiach.

„Pacient môže prísť na 3-4 dni a absolvovať celú liečbu, ako je ošetrenie zubného kazu, kanáliky, implantácia či ortodontická liečba. Celá klinika a ja pracujeme s jedným pacientom a poskytujeme všetky služby komplexne, to znamená, že to, čo na Slovensku trvá 2-3 roky, my dokážeme urobiť za 3-4 dni,” uviedla doktorka Tsotsko.

V prípade implantátov po ich zavedení je potrebné počkať 4-6 mesiacov, potom pacient príde na protetické zirkónové korunky.

Rozhodovanie či navštíviť kliniku v Ukrajine môže ovplyvniť aj fakt, že východniari môžu využiť jednoduché autobusové spojenie z Košíc priamo do Užhorodu. Leo express premáva tri razy do dňa – ráno, poobede a večer. Cesta trvá niečo vyše štyroch hodín.

To, či navštívite zubára na Slovensku, alebo sa vyberiete za hranice našej krajiny, je len na vás, no vždy je potrebné zvážiť všetky klady aj zápory.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac