Stovky Košičanov prilákal 90 metrový makovník v centre mesta. Ukrýval aj poklad?

KOŠICE - Už tradične netradičná atrakcia prilákala na Hlavnú ulicu dav ľudí. Reč je o 90 metrovom sladkom makovníku, ktorý je súčasťou programu jubilejného 30. ročníka osláv Dňa mesta Košice.

Primátor krája makovník. Primátor pro krájaní makovníka počas Osláv Dňa mesta Košice. Foto: redakcia

Makovník je jedným z tých produktov, ktoré nás už niekoľko storočí sprevádzajú svojou jedinečnou chuťou. Často je označovaný ako symbol zdravia a blahobytu. Je obľúbeným dezertom a tradičným pokrmom na špeciálne príležitosti – takou sú rozhodne aj oslavy Dňa mesta Košice.

Jeho bohatá chuť a jednoduchá príprava robia z makovníka ideálnu voľbu pre slávnostné podávanie a potešenie hostí. Táto sladká pochúťka je symbolom radosti a spoločnej oslavy, a preto tradične nemohol makovník chýbať na slávnostnom stole na Hlavnej ulici na námestí pri Urbanovej veži.

Tradícia sa viaže do 14. storočia, kedy kráľ Ľudovít Veľký udelil mestu Košice najstaršiu a vôbec prvú erbovú listinu v Európe. „My Ľudovít, z Božej vôle kráľ Uhorska, znením tejto listiny dávame na vedomie všetkým, ktorých sa to týka, že kráľovskou láskavosťou dbajúc na náležitý úžitok našich verných občanov a hostí Košíc, chcejúc, aby sa tí istí vzmáhali darmi milostí, na ich oddanú a poníženú žiadosť sme privolili z osobitnej blahovôle tým istým našim mešťanom z Košíc, aby odteraz na tajnej a posielacej pečati ich mesta a zástave, mali právo a mohli naveky užívať formu štítu, vybranú z nášho kráľovského znaku, majúceho zhora jeden tiahnuci sa pás líniu modrej farby a troma obrazcami ľalií a bočne odspodu štyri červené a toľko isto bielych. Pod našou tajnou pečaťou na dôkaz tejto listiny, ktorú dáme vyhotoviť vo forme nášho privilégia pod našou veľkou pečaťou na prospech tých istých mešťanov, ak nám bude táto predložená. Dané v Diósgyöri druhý deň pred sviatkom Nanebovstúpenia Pána 1369.“ (7.mája 1369)

Bolo to jeho prvé, a zároveň posledné udelenie štítu mestu, nakoľko mestá dostávali len povolenie na užívanie pečate.

Práve od roku 1369 sa makovník každoročne predĺžil o meter. Niektorí Košičania si pamätajú historicky najdlhší makovník košických osláv z roku 1996, keď tento makový závin meral úctyhodných zhruba 627 metrov.

Pri príležitosti 30. výročia osláv primátor mesta Košice Jaroslav Polaček nechal upiecť na počesť bývalého primátora mesta Rudolfa Schustera, ktorý túto tradíciu zaviedol pred tridsiatimi rokmi, k jeho jubilejným 90. narodeninám 90 metrov dlhý makovník.

Makovú dobrotu upiekla spoločnosť Vám-Vaša pekáreň.

„Je to prvýkrát, čo sa podieľame na takej milej udalosti a keďže sa v nej spája viacero významných míľnikov, teda aj náš, je pre nás cťou byť súčasťou takýchto osláv,“ uviedla firma Vám – Vaša pekáreň. Manželia Gumánovci, konatelia spoločnosti, sa na podujatí zhodli v tom, že upiecť makovník na túto špeciálnu príležitosť bola ich povinnosť, nakoľko sú Košičania.

Utorkovej slávnosti sa mal zúčastniť aj bývalý primátor mesta Rudolf Schuster, ktorému to však nedovolili iné povinnosti, a tak sa prihovoril Košičanom zo zvukovej nahrávky: „Chcem vás srdečne pozdraviť po tridsiatich rokoch, opäť je tu makovník, možno ten už bude chutnejší ako bol ten náš, ktorý sme my vtedy pripravovali. Je tu nejaká symbolika, je to tridsiatka a tá tridsiatka je naša, košická, ktorá vám určite pripomína tie začiatky.” Na záver poprial Košičanom, aby im makovník chutil.

Primátor Jaroslav Polaček sa poďakoval prítomným za ich účasť na tomto podujatí: „Ste ozaj milí, lokálpatrioti, ja sa veľmi teším, že máte chuť s nami stráviť popoludnie.” 

Kým v minulosti sa do závinu zvykli zapekať rôzne prekvapenia, ako napríklad šperky, tento rok upiekli makovník bez nich. Ako uviedol hovorca mesta, Dušan Tokarčík, bez sponzorov, jedným z nich je aj spomínaná košická pekáreň, by nielen makovník, ale tieto tradičné oslavy mesta nebolo možné zrealizovať.

Gigantický závin tvorilo takmer 400 kusov vytvárajúce celok, ktorý rozvoňal centrum mesta a prilákal stovky zvedavých návštevníkov, ktorí si na tejto chutnej makovej dobrote pochutnali. 

„Vynikajúci, priznal pán Peter s plnými ústami lahodného koláča. Za pravdu mu dali aj ďalší: „Mohol by byť aj väčší, ako za Schustera, taký je dobrý,” pochválila Košičanka Ľubica. Na stoloch po makovom koláči do pár minút neostali ani stopy, čo svedčí o jeho lahodnej chuti.

Vraví sa, že dobré jedlo spája ľudí, a rovnako tomu bolo aj na utorkových oslavách v centre mesta, kedy makovník spojil Košičanov v jedinečnom zážitku plnom chutí a radosti z tradície.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac