Premiér: Testovanie sa zmení, núdzový stav sa predĺži

Slovenská republika vyhostí troch ruských diplomatov Eduard Heger. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Núdzový stav by sa mal predĺžiť. Vláda má o tom rozhodnúť v stredu (28. 4.). Predseda vlády SR Eduard Heger to uviedol v diskusnej relácii TA3 V politike s tým, že Slovensko napriek zlepšeniu sa pandemickej situácie ešte nie je pripravené na jeho zrušenie.

„Musíme to predĺžiť,“ zdôraznil Heger (OĽaNO), ktorý si uvedomuje, že núdzový stav nie je pre nikoho príjemný, jeho opatrenia však považuje za nevyhnutné na ochranu zdravia a životov v súčasnej situácii. Heger pripomenul, že vzhľadom na riziko nových, nákazlivejších mutácií nového koronavírusu je potrebné byť naďalej obozretnými.

Zároveň uviedol, že v nasledujúcom týždni sa do medzirezortného pripomienkového konania dostane aj pripravovaný pandemický zákon.

Testovanie a Sputnik

Premiér v diskusii avizoval aj blížiacu sa zmenu testovacej stratégie. Priznal, že súčasný stav a systém testovania je na hranici efektivity. „Myslím si, že najbližšie dva týždne sa bude rozhodovať, ako by to malo vyzerať, na aký spôsob testovania by sa prešlo,“ povedal.

Ocenil, že pri vakcinácii Slovensko prekročilo milión zaočkovaných, očakáva, že v ďalšom období príde jasná a zrozumiteľná očkovacia kampaň. Avizoval aj možnosť vakcinácie ruskou vakcínou Sputnik V. „Ak laboratórne testy z Maďarska dopadnú dobre, minister zdravotníctva schváli používanie vakcíny, taký je plán,“ povedal Heger, ktorý očakáva, že už nasledujúci týždeň sa spustí registrácia na očkovanie Sputnikom.

Zmeny v PVV len minimálne

Heger uviedol, že zasadnutie Národnej rady SR k programovému vyhláseniu vlády (PVV) bude v piatok 30. apríla, o dva dni skôr ho prerokuje vláda. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Vyhlásil zároveň, že zmeny v dokumente budú minimálne.

„Nepotrebujeme ho celé prekopávať, základy sú urobené dobre,“ konštatoval Heger, ktorý ráta s aktualizáciou materiálu i zapracovaním state týkajúcej sa obdobia pandémie.

Za podstatné považuje hlavne plniť ciele z PVV. Svoju úlohu v tejto súvislosti vníma tak, že v „pestrej koalícii“ má zabezpečiť jednotu a „ťah na bránu“ ku konkrétnym výsledkom. „Ľudia nám dali dôveru na to, aby sme naplnili zmenu, po ktorej bolo také silné volanie pred voľbami,“ zdôraznil premiér.

Kabinet preto chce viesť k nastoleniu spravodlivosti, kvalitného vzdelávania a zdravotníctva, inovatívnej ekonomiky a zdravého životného prostredia. Verí, že výsledky napravia súčasnú pošramotenú povesť kabinetu, ktorý má historicky najnižšiu dôveru verejnosti.

Prečo sme vyhostili Rusov

Podkladom pre rozhodnutie o vyhostení troch ruských diplomatov boli podľa Hegera podrobné spravodajské informácie a nerešpektovanie suverenity Slovenska. Heger v tejto súvislosti ocenil kvalitný monitoring tajnej služby

„Sme suverénny štát a sú jasné pravidlá, ktoré je potrebné dodržiavať. Ak niekto takéto hranice prekročí, musí rátať s tým, že na základe našej legislatívy či medzinárodných dohôd budeme konať,“ zdôraznil Heger.

Zároveň priznal, že išlo aj o akt solidarity voči Českej republike, keďže udalosti vo Vrběticiach považuje za výrazný zásah do bezpečnosti susednej krajiny. „Je to náš najbližší spojenec, Vrbětice sú navyše blízko našich hraníc, nemôžeme sa tváriť, že sa nič nestalo,“ vysvetlil.

Zdôraznil, že Slovensku záleží na dobrých a korektných vzťahoch s inými krajinami. „To sa týka nášho prístupu k druhým, ale aj prístupu druhých k nám,“ dodal premiér.

(tasr, ste)


Ďalšie články