Terorizmus nie je posielanie mailov

Slovenská republika zažila rozsiahle policajné manévre pri nedávnom masívnom nahlasovaní uloženia výbušných systémov v školách po celej krajine. Do pozornosti verejnosti sa táto udalosť dostala práve zvýšenou aktivitou bezpečnostných zložiek, ktoré začali hromadne prehľadávať budovy škôl. Bombové vyhrážky boli adresované viac ako 1 300 školám, a polícia v tejto veci začala viesť trestné stíhanie.

polícia SR polícia SR Foto: Mestská polícia Bratislava/FB

To by bolo v poriadku, ak by to neklasifikovala ako terorizmus. Okrem absencie zákonných predpokladov terorizmu, ktoré môžu mať závažné dôsledky pri odsúdení páchateľa, takýmto označením polícia stavia posielanie e-mailov na jednu rovinu so skutočnými teroristickými útokmi.

Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, pričom poukazuje na extrémny rozsah hrozieb. Naplnenie pojmových znakov terorizmu pri odoslaných mailoch vidí v koordinácii nahlasovania bombových vyhrážok, ktoré malo prebiehať od skorého rána až do obeda v priebehu jedného dňa. Okrem toho vraj jeden z výhražných e-mailov obsahoval náboženské motívy útoku.

Páchateľ poslal e-mail s náboženským motívom


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.