Divoké ropné manželstvo Indie a Ruska

Po februári 2022 muselo Rusko postupne nájsť nové trhy pre svoje kľúčové komodity plyn a ropu. V prípade plynu to je dosť ťažká úloha. Jamalské ťažobné polia potrubné spojenie na východ nemajú a exportné kapacity pre LNG sa darí zvyšovať len pomaly. Výsledkom bol prvý stratový rok pre Gazprom za dvadsať rokov.

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimír Putin a líder Indie Naréndra Módí. Foto: TASR/AP Na snímke ruský prezident Vladimír Putin a líder Indie Naréndra Módí. Foto: TASR/AP

V prípade ropy je situácia iná. Jej doprava je flexibilnejšia a potenciálnych zákazníkov dosť. Rusko však potrebovalo presmerovať produkciu viac ako štyri miliónov barelov ropy a jej produktov denne. To je desatina produkcie OPEC+ a zhruba štyri percentá globálnej produkcie. Taký objem zhltnú len veľkí zákazníci. Konkrétne dvaja.

Čína dnes odoberá zhruba polovicu ropnej produkcie Ruska. Ako však upozorňuje komoditný investor Alexander Stahel. Čína má prísnu politiku diverzifikácie svojich zdrojov. Dodávky z Ruska síce zvýšila zhruba o štvrtinu, ďalší apetít je však už obmedzený. Potvrdzujú to aj stabilné čísla za rok 2023.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.