Zomrela slovenská operná diva Ľubica Rybárska

Vo veku 65 rokov v utorok zomrela slovenská operná diva Ľubica Rybárska. Na sociálnej sieti o tom informoval jej syn. Pre TASR to potvrdila tlačová tajomníčka Slovenského národného divadla (SND) Izabela Pažítková.

konc141 (1) Zomrela svetoznáma slovenská operná speváčka Ľubica Rybárska. Foto: Miroslava Cibulková/TASR

„S veľkým zármutkom sme v SND prijali správu, že dnes, 14. mája, navždy stíchol dramatický soprán, nádherný hlas dlhoročnej vynikajúcej sólistky Opery SND Ľubice Rybárskej,“ uviedla. Vedenie SND a Opery SND zároveň vyjadrilo úprimnú sústrasť rodine a blízkym.

Sopranistka Ľubica Rybárska sa narodila 13. júla 1958 v Martine. Spev vyštudovala na Konzervatóriu v Žiline v roku 1979. V roku 1983 absolvovala štúdium na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Už počas štúdia debutovala ako Katrena v opere Eugena Suchoňa Krútňava a predstavila sa aj ako Rusalka v rovnomennej opere Antonína Dvořáka. V rokoch 1983 až 2013 bola členkou súboru Opery Slovenského národného divadla, kde ako sólistka naštudovala celý rad postáv sopránového repertoáru.

V roku 1988 sa vo Filadelfii (USA) stala víťazkou Medzinárodnej speváckej súťaže Luciana Pavarottiho. Vtedy sa jej kariéra začala prudko rozvíjať, najmä pozvaním k spolupráci do filadelfskej opery, kde v apríli 1989 spoločne s Pavarottim účinkovali v predstaveniach Verdiho opery Luisa Miller.

Týmto sa jej otvorila cesta na významné svetové operné scény v Zürichu, Paríži, Madride, Mníchove, Turíne, Ríme.

Výpočet všetkých medzinárodných úspechov Ľubice Rybárskej je veľmi dlhý. Z jej repertoára sú najznámejšie Katrena v Suchoňovej Krútňave, Santuzza v Mascagniho Sedliackej cti, Abigail vo Verdiho opere Nabucco, Rusalka a Cudzia kňažná v Dvořákovej Rusalke, Líza v Čajkovského Pikovej dáme, Leonora vo Verdiho Trubadúrovi, Alžbeta vo Verdiho Donovi Carlosovi, Floria Tosca v Pucciniho Tosce, Lady Macbeth vo Verdiho Macbethovi alebo Amélia vo Verdiho Maškarnom bále.

Ľubica Rybárska dosiahla úspechy aj ako koncertná umelkyňa. Aktívne sa venovala tiež pedagogickej práci na VŠMU v Bratislave. Sopranistka spolupracovala s domácimi a zahraničnými rozhlasovými a televíznymi spoločnosťami, v roku 1997 vyšlo jej profilové CD s opernými áriami talianskych autorov. Nahrala vianočné CD pod názvom „Búvaj dieťa krásne“.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac