Kaliňák: Fico stále nie je mimo ohrozenia života. Atentátnik bol na stretnutí s brancami len raz

20240516_bezpecnostna_rada_zasadnutie_26043119 Na snímke v popredí sprava minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) a podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer) a ďalší ministri a ministerky počas tlačovej konferencie po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR v Bratislave vo štvrtok 16. mája 2024. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Možno tak, ako Ficovo ťažké zranenie spôsobí, že sa niektoré veci bude musieť učiť znova, aj naša demokracia sa bude učiť znova chodiť, povedal minister obrany Robert Kaliňák po rokovaní bezpečnostnej rady. Vyhlásil, že premiér stále nie je mimo ohrozenia života. Na adresu atentátnika povedal, že brancom dohováral, aby prestali používať zbrane.

„Nemôžem zatiaľ, bohužiaľ, konštatovať, že vyhrávame alebo že prognóza je pozitívna, pretože rozsah zranení, ktoré boli spôsobené štyrmi strelnými ranami, je natoľko rozsiahly, že odpoveď organizmu bude ešte veľmi náročná,“ vyhlásil Kaliňák s tým, že stav Roberta Fica je naďalej vážny.

Lekárom sa podarilo stabilizovať jeho zdravotný stav, ešte však nie je mimo ohrozenia života. O potrebe ďalšej operácie Kaliňák nemá zatiaľ informácie.

O premiéra sa naďalej stará tím Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Kaliňák vyslovil plnú dôveru v lekársky personál, zdravotné sestry, ošetrovateľov, lekárov, operatérov, ktorí nastavujú liečbu tak, aby sa zdravotný stav predsedu vlády mohol zlepšiť. Zároveň poďakoval za podporné správy pre Roberta Fica.

Minister avizoval, že o vývoji Ficovho zdravotného stavu budú pravidelne informovať a že všetky informácie, ktoré môžu, budú zverejnené.

Kaliňák o ďalšom fungovaní vlády neinformoval, lebo to podľa neho nebolo predmetom rokovania bezpečnostnej rady.

Zvádzame súboj o novú podobu Slovenska

„V tejto chvíli zvádzame aj súboj o novú podobu Slovenskej republiky,“ poznamenal Kaliňák počas brífingu. Podľa neho „atentát znehodnotil mnoho rokov snáh o to, aby demokratický vývoj bol slobodný a tolerantný“.

Možno tak, ako Ficovo ťažké zranenie spôsobí, že sa niektoré veci bude musieť učiť znova, aj naša demokracia sa bude učiť znova chodiť a tolerovať iný názor, povedal Kaliňák.

Za najväčšiu tragédiu označil minister to, že nesúhlas s iným politickým názorom „sa zmenil na úkladnú vraždu“. Deklaroval, že vášne, ktoré v poslednom období lomcovali Slovenskom, sú tie, ktoré sa musíme teraz snažiť utíšiť.

Výzva pre médiá

Minister obrany poprosil médiá, aby uvádzali iba fakty a nesnažili sa predbiehať v rýchlosti uverejnených správ.

Vyzval médiá, ktoré budú organizovať v dohľadnom čase diskusie, aby sa skúsili vyhnúť konfrontačným diskusiám. „Skúsme spoločne vykročiť na cestu tolerancie,“ poznamenal.

Vyzval spoločnosť, aby sa vrátila k „prapodstate“ toho, čo slovo demokracia znamená – „široké spektrum všetkých názorov, ktoré na konci dňa môžu viesť k pokroku“.

Šutaj Eštok: Páchateľ bol osamelý vlk

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) zopakoval, že na prípad bolo uvalené informačné embargo od dozorujúcej Generálnej prokuratúry SR.

Potvrdil, že polícia pracuje iba s jednou verziou útoku, a to, že páchateľ je k dnešnému dňu obvinený z úkladnej vraždy z pomsty na chránenej osobe v štádiu pokusu a išlo o politicky motivovaný akt. Dôvody podľa Šutaja Eštoka uviedol sám podozrivý: zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, zastavenie vojenskej pomoci na Ukrajine, zásah do verejnoprávnej RTVS a odvolanie šéfa súdnej rady Jána Mazáka.

Minister potvrdil, že obvinený nie je členom žiadnej radikalizovanej politickej skupiny – pravicovej ani ľavicovej – a že ide o „osamelého vlka“, ktorého konanie bolo „akcelerované“ po voľbách.

Kaliňák doplnil, že obvinený Juraj Cintula sa zúčastnil len na jednom stretnutí Slovenských brancov približne pred ôsmimi rokmi. Podľa ministra tam prišiel s cieľom predniesť jednu zo svojich básní a vyzvať členov organizácie, aby prestali používať zbrane. „Zrejme tam došlo k hádke a rozkolu názorov,“ domnieva sa Kaliňák.

Šutaj Eštok deklaroval, že Cintula sa zúčastnil na viacerých protivládnych protestoch a na predchádzajúcom výjazdovom rokovaní v Dolnej Krupej.

Bezpečnostné zložky podľa ministra nepochybili

Minister vnútra povedal, že polícia preveruje 32 podozrivých, ktorí na sociálnych sieťach schvaľovali stredajší útok na premiéra. Informoval, že ich bude riešiť NAKA.

Bezpečnostné zložky majú podľa Šutaja Eštoka zachytených ľudí, ktorí sa vyhrážajú aj poslancovi Richardovi Glückovi (Smer), novozvolenej šéfke súdnej rady Marcele Kosovej, novinárom a podobne.

Odkázal všetkým „majstrom sveta za klávesnicou“, že budú konať „rázne a nekompromisne“.

Šutaj Eštok uistil, že bezpečnostné opatrenia na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej boli na „maximálnej úrovni“. Prísnejšie opatrenia boli podľa neho prijaté len na slovensko-ukrajinskej výjazdovej vláde.

Na základe toho odmietol chybu bezpečnostných zložiek. Klamstvá o ich pochybení podľa ministra šíria „zúfalí politici“, ktorým médiá dávajú priestor.

Generálny manažér strany Hlas varoval pred občianskou vojnou, ktorá by mohla vypuknúť „len preto, že nie sme schopní tolerovať svoje názory“.

Deklaroval, že rezort posilnil ochranu všetkých rizikových skupín a garantuje bezpečnosť, lebo „bez bezpečnosti niet demokracie“.


Ďalšie články