Maďarič: Čo sa deje v Smere? Niektorí majú strach, cítia, že je to útok aj na nich

MAĎARIČ Marek Maďarič. Foto: Profimedia.sk

„Robert Fico je na čele Smeru roky rokúce. Tam tie vzťahy sú veľmi silné, nielen kolegiálne, ale aj ľudské. Takže určite osobitne túto vec prežívajú. Úplne chápem, že to môžu čiastočne vnímať aj ako útok na seba. Lebo je to útok na politika, na predsedu Smeru, nielen na premiéra,“ hovorí exminister kultúry a komentátor Štandardu Marek Maďarič. Rozprávali sme sa s ním o tom, čo sa môže diať v mysliach politikov Smeru po streľbe na premiéra Fica. Odpovedal aj na otázky, akú politiku teraz od Smeru očakáva a kto má teraz najväčšiu autoritu v Smere.

Akú správu vydala streľba na premiéra Roberta Fica o Slovensku a aj o politikoch a spôsobe ich zápasu o moc?

Myslím si, že tá hlavná správa je neželané varovanie, ale veľmi dôrazné. Ak by som to mal vztiahnuť na Slovensko, treba povedať, že takéto veci sa dejú vo svete, aj v tom najbližšom okolí. Nedávno to bol atentát na primátora veľkého poľského mesta, ktorý aj zomrel. Je to pár rokov dozadu, čo airsoftovou zbraňou zaútočil nejaký človek na prezidenta Václava Klausa v Česku. Nedá sa to porovnať, ale nedávno bola streľba na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Česku. Takže Slovensko sa, žiaľ, v súčasnosti zaradilo do neželanej modernity, kedy sa na frustráciu alebo normálny názorový súboj hľadajú odpovede násilím.

Koho je to vina, čo sa teraz stalo a aké môžu byť dôsledky?

Musíme tento čin stráviť a mali by sme sa pokúsiť uťať reťaz, ktorá k nemu viedla. Takže vyvaroval by som sa toho, aby sme hneď pod vplyvom emócií ukazovali na nejakého vinníka. Samozrejme, je jeden primárny, atentátnik.  Myslím si, že potom je celý rad príčin. Nemali by sme podľahnúť nutkaniu ukazovať hneď prstom.

Ak by som mal hovoriť skôr o príčinách ako o vine, tak takéto veci sú pravdepodobnejšie v spoločnosti, kde sú veľmi vyhrotené postoje verejnosti, ale aj v politike, kde sú vypäté emócie. Nemusí to byť len nenávisť, môže to byť aj frustrácia a kde proti sebe stoja nezmieriteľné tábory. Či už nezmieriteľné tábory voličov, tábory politických strán. V tomto je asi ložisko, z ktorého môžu vyrastať aj takéto šialené činy.

Čo bude teraz najdôležitejšia úloha pre politikov, aby sa napätie v spoločnosti ďalej nestupňovalo?

S chladnou hlavou veci posúdiť. Sú tie na technickej úrovni, to znamená pozrieť sa, do akej miery bol premiér dostatočne chránený, do akej miery sú chránení ústavní činitelia. To je asi najjednoduchšia vec. Ale naozaj aj z pozície politikov, ktorí nesú najväčšiu zodpovednosť za to, čo sa v spoločnosti deje, tak je potrebné, aby sa každý zamyslel aj sám nad sebou. Myslím, že v stredu to celkom dobre povedal Robert Kaliňák, že každý by si mal nastaviť zrkadlo a až potom sa vyjadrovať aj k tomu, či je niekto vinný alebo nevinný. Táto vec veľmi zasiahla ľudí. Určite u mnohých vyvolala hnev, u mnohých aj strach. Takže primárne by sa mali politici snažiť situáciu upokojiť.

Dokážu to vládni aj opoziční politici?

Sme veľmi krátko po tom čine. V stredu boli určité vyjadrenia politikov, bolo v nich ešte veľa emócií. Či to zvládnu, asi uvidíme v najbližších dňoch. Mali by mať tú ambíciu a aby útok na premiéra nezačali nejakým spôsobom zneužívať.

Poslanec Smeru Ľuboš Blaha obvinil liberálne médiá a progresívcov z politiky, ktorej výsledkom bol útok na premiéra a Andrej Danko hovoril o politickej vojne. Boli pod silným vplyvom emócií, ale bolo to podľa vás múdre, ak práve politici majú ísť príkladom, že aj spor v politike sa dá viesť spôsobom, ktorý spoločnosť neženie až do takých konfliktov, ktoré sa môžu končiť tragicky?

Asi by sme nemali opakovať tú chybu, aká sa stala po vražde Jána Kuciaka. Vtedy to boli niektorí opoziční politici a aj niektoré médiá, ktoré tak veľmi rýchlo a skoro priamo ukazovali prstom, kto je vinníkom vraždy. Samozrejme, ukazovali na Smer, konkrétne na Roberta Fica, Roberta Kaliňáka. Bola to chyba. Aj tam určite tie príčiny boli rôzne, širokospektrálne. Z tohto by sme sa mali poučiť a ani dnes to nezužovať, akokoľvek by sa to niekomu ponúkalo do jeho predstavy politického súboja. Toto určite spoločnosti neprospeje a nebolo by ani pravdivé nájsť jedného vinníka v osobe opozičného politika alebo opozičnej strany. Situáciu treba posúdiť celkovo. Každý by si asi našiel na tom svoj podiel. Za príčinu považujem, že spoločnosť je príkro a neznášanlivo rozdelená.

Poslanec Blaha je reprezentant sugestívnych a emotívnych prejavov. Mali by práve politici tohto štýlu vedenia politiky dať „nohu z plynu dole“? Čo sa teraz deje v mysliach politikov Smeru?

Je to veľmi ťažká situácia čisto ľudsky. Veď Robert Fico je na čele Smeru roky-rokúce. Znamená to, že tie vzťahy sú veľmi silné, nielen kolegiálne, ale aj ľudské. Takže určite osobitne túto vec prežívajú. Úplne chápem, že to môžu čiastočne vnímať aj ako útok na seba. Lebo je to útok na politika, na predsedu Smeru, nielen na premiéra. Takže môžu sa cítiť zasiahnutí. Myslím si, že niektorí z nich môžu pociťovať aj istú formu strachu v pochopení, že toto sú schopní niektorí ľudia urobiť. A keď to urobili jednému politikovi Smeru, môžu to urobiť aj ďalšiemu. Ale takýto pocit strachu môžu mať aj niektorí opoziční politici. Osobitne tí, ktorí si snáď uvedomujú, že svojimi výrazmi aj na adresu Roberta Fica, veľmi príkrymi, ostrými a dehonestujúcimi, tiež často prestrelili.

Robert Fico je na nemocničnom lôžku. Kto má teraz najväčšiu autoritu v Smere?

Môžem sa to len domnievať. Myslím si, že z hľadiska postavenia, aj celkovej histórie Smeru, kto pri kom stál, tak asi Robert Kaliňák. On má najväčšiu autoritu.

Dotkli ste sa vraždy novinára Jána Kuciaka. Po jeho vražde a vražde jeho snúbenice opozícia vinila vtedajšiu Ficovu vládu z politickej zodpovednosti za tento čin. Ako to vtedy prežívali politici Smeru z vášho pohľadu?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami