Belgicko: Moderátor vyzval na 'odstránenie' premiéra De Croa, vyšetrujú ho

Belgicko: Moderátor vyzval na 'odstránenie' premiéra De Croa, vyšetrujú ho. Nemenovaný moderátor sa tak vyjadril v súvislosti so stredajším atentátom na slovenského premiéra Roberta Fica. Neskôr povedal, že išlo o nemiestny vtip a ospravedlnil sa, flámska stanica Waregem1 ho však okamžite suspendovala.

„Všetkým, ktorí uvažujú o streľbe na Alexandra De Crooa, ale neodvážia sa kvôli bezpečnostným opatreniam okolo neho, odkazujem: Vidíte, že je možné strieľať premiéra. Takže hovorím: Do toho,“ povedal v stredu zmienený moderátor počas vysielania. V príspevku priamo reagoval na stredajší atentát na slovenského premiéra Fica.

Flámska stanica Waregem1 vo štvrtok oznámila, že moderátor bol po zmienenom „nemiestnom vyhlásení“ okamžite suspendovaný. Samotný moderátor sa poslucháčom ospravedlnil, pričom tvrdil, že vyjadrenie myslel žartovne. Podľa svojho zamestnávateľa však úplne zle odhadol načasovanie aj kontext a nemal sa takto vyjadriť.

(tasr, afp, dpa)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac