Okrúhly stôl s predsedami strán nebude, oznámil Pellegrini. Môže za to asi Matovič

Snímka obrazovky 2024-05-19 o 11.03.07 Peter Pellegrini. Reprofoto

Ukazuje sa, že na okrúhly stôl politických strán zrejme ešte nedozrel čas. Uviedol to v nedeľu zvolený prezident Peter Pellegrini, ktorý stretnutie parlamentných strán zvolal spolu s úradujúcou hlavou štátu Zuzanou Čaputovou po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer).

„Posledné dni a niektoré tlačové konferencie nám ukázali, že niektorí politici jednoducho nie sú schopní základnej sebareflexie ani po takejto obrovskej tragédii,“ skonštatoval vo videu budúci prezident.

Dodal, že politické stretnutie sa snáď uskutoční neskôr.

„Budem sa preto naďalej obracať na politické strany, mienkotvorné osobnosti, spoločenské organizácie, ale aj na médiá, aby konali vo vedomí zodpovednosti za krajinu a ľudí, ktorí v nej žijú a urobili všetko preto, aby sa tu žiadna tragédia už nikdy viac nezopakovala,“ povedal Pellegrini.

Prezidentka Zuzana Čaputová v stanovisku skonštatovala, že považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú. Je podľa nej prirodzené, že si jeho príprava vyžaduje nielen čas, ale aj trpezlivosť.

V aktuálnej situácii označila prezidentka za najdôležitejšie, aby nastal posun v upokojení situácie. Ako menej dôležité vidí, či sa stretnutie uskutoční neskôr alebo na inom mieste.

Matovič vyzval Šutaja Eštoka na demisiu

Narážal tým zrejme na sobotňajšiu tlačovú konferenciu hnutia Slovensko, kde Igor Matovič vyzýval ministra vnútra, aby podal demisiu pre zlyhanie premiérovej ochranky.

Vyzval tiež vládnu koalíciu na stiahnutie „provokatívnych“ návrhov zákonov z parlamentu, poukázal najmä na legislatívu týkajúcu sa verejnoprávneho telerozhlasu. 

Minister vnútra pochybenie premiérovej ochranky viackrát odmietol. Opozícii odkázal, aby výzvami na jeho odstúpenie ďalej nepolarizovala spoločnosť a neposilňovala v nej nenávisť.

„Od tejto chvíle je pre mňa osobne OĽaNO (pôvodný názov hnutia Slovensko) extrémistická skupina ľudí, s ktorými sa ako politik už nemám o čom baviť,“ reagoval na Matovičovu tlačovku Matúš Šutaj Eštok (Hlas).

„Dnes tu celá krajina počula od Igora Matoviča a OĽaNO ďalšie nenávistné reči o únose štátu, novej totalite a akomsi atentáte na spravodlivosť, či RTVS. Preto sa pýtam úplne otvorene: Čo je skutočným cieľom tohto konania? Ďalšia tragédia? Ak aj niektorí politici a novinári nie sú schopní prestať s konaním, ktoré nás priviedlo k tragédii, nenechajte sa tým, prosím, vyprovokovať. V hre je totiž oveľa viac ako akékoľvek politické strany či médiá. V hre je totiž naša spoločná budúcnosť. Nenechajme si Slovensko rozvrátiť. História by nám to nikdy neodpustila,“ dodal na záver šéf rezortu vnútra.

Reakcie politikov

Po zrušení spoločného rokovania strán sa k situácii vyjadril aj predseda SNS Andrej Danko. Ten v relácii V politike uviedol, že sa nedá komunikovať s ľuďmi ako Igor Matovič, keď ešte nie je isté, že premiér Robert Fico je z najhoršieho von.

„Je falošné hovoriť, že nejaké stretnutie v utorok by upokojilo spoločnosť,“ vyhlásil Danko a poukázal na to, že atmosféra sa vybičovala po vražde novinára Jána Kuciaka. Médiá podľa neho ublížili Ficovi aj jemu, no oni vtedy ustúpili.

Stanovisko poskytol aj predseda SaS Branislav Gröhling, podľa ktorého je na politikoch, aby prinášali do spoločnosti pokoj, ale deje sa presný opak.

„Niektorí politici nepochopili výzvu tejto napätej doby. Donekonečna rozdeľujú spoločnosť, chrlia nenávisť, osobné útoky či vulgarizmy. Takto sa z miesta nikdy nepohneme. Chceme byť súčinní pri vytvorení celospoločenského zmieru. Ak nechceme rozhádanú spoločnosť, rodiny či nevraživosť medzi susedmi, bez spoločnej komunikácie to nepôjde,“ uzavrel Gröhling.

Predsedovi Progresívneho Slovenska Michalovi Šimečkovi je ľúto, že niektoré strany odmietajú okrúhly stôl. Hnutie túto iniciatívu víta a stále verí, že uspeje.

„Považujem za kľúčové, aby sme zastavili rastúcu vlnu nenávisti, napätia a nevraživosti – spoločným signálom, že hoci naše politické rozdiely a spory pretrvávajú, vieme politickú súťaž viesť normálne, kultúrne a bez nenávisti,“ uviedol Šimečka.

Mrzí ho, že viacerí politici, aj koalície, aj opozície, akoby si neuvedomovali vážnosť situácie, a naďalej prilievajú olej do ohňa. „Kreslia obraz kolektívnej viny, akoby za atentát mohli médiá či opozícia, pričom vedia, že vinným je atentátnik, ktorý bol osamelým vlkom a dnes sedí vo väzbe. To je to posledné, čo teraz potrebujeme,“ dodal predseda PS.

Smer sa jasne nevyjadril, SNS to skôr odmietala

Predstavitelia opozície (PS, KDH, SaS, hnutie Slovensko) súhlasili so schôdzkou v Prezidentskom paláci. 

Pôvodne s ňou súhlasila aj strana Hlas, keďže Peter Pellegrini je stále jej predsedom.

Strana Smer sa však nevyjadrila. Minister obrany Robert Kaliňák skonštatoval, že ešte v tomto smere nedostal inštrukcie od Roberta Fica, ktorý podľa jeho slov dokáže limitovane hovoriť a stále je premiérom.

Priame odmietavé stanovisko prezentoval predseda SNS Danko. Mal zábrany ísť do Prezidentského paláca, v ktorom úraduje Čaputová. „Pre mňa je dôležitá pozícia Smeru a rozhodnutie Roberta Fica. Jediný, kto môže teraz určiť smer, a kto to bude mať v rukách, a ja budem pri ňom stáť v dobrom aj v zlom, je Robert,“ vyhlásil Danko v internetovom rádiu Infovojna.

(tasr, sita, est)


Ďalšie články