Za schvaľovanie atentátu padol prvý nepodmienečný trest. Rozsudok je právoplatný

Od pokusu o vraždu jedného z najvyšších predstaviteľov štátu zaznieva čoraz nástojčivejšie zo všetkých strán prosba o zastavenie eskalácií, ktorých sme v ostatnom čase boli svedkami na dennej báze. Nielen politické útoky, ale aj nevhodné ataky prostredníctvom sociálnych sietí sa akoby stali bežnou súčasťou našich dní.

šutaj Matúš Šutaj Eštok počas tlačovej besedy k bezpečnostnej situácii na Slovenku. Reprofoto: TA3

Do diskusie k tejto téme sa pritom pripájajú okrem politikov aj odborníci a vyzývajú všetkých, aby zvažovali svoje vyjadrenia a prispeli tak k snahám o upokojenie situácie. Zatiaľ to však vyzerá tak, že niektorí stále nepochopili zmysel týchto výziev a atakov neubúda.

Upozornil na to aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, ktorý prostredníctvom nedeľňajšej tlačovej besedy k bezpečnostným otázkam krajiny priniesol viacero aktualít. Polícia podľa neho zatiaľ identifikovala 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu alebo jeho páchateľa.

Zďaleka však nejde o konečné číslo. Celkovo preverujú muži zákona takmer 90 informácií a podnetov toto charakteru vo virtuálnom svete. „Polícia pracuje na plné obrátky,“ ubezpečuje občanov Šutaj Eštok. Rozhorčene však dodáva, že to, na čo sme tu istým spôsobom boli zvyknutí, sa už diať nebude.

Všetkým odkázal, že sa nebude pozerať na to, ako sa na sociálnych sieťach množí obsah schvaľujúci atentáty na politikov či dokonca priame vyhrážky smrťou. „Budeme rázne konať, aby boli páchatelia identifikovaní a čelili zodpovednosti,“ upozorňuje „majstrov sveta za klávesnicou“.

Garantuje, že voči každej hrozbe, vyhrážaniu či šíreniu nenávisti vo virtuálnom svete budú postupovať a páchateľa postihovať rovnako, ako by sa to stalo v reálnom svete. A to platí aj pre anonymné komentáre a vyhrážky.

Prvý odsúdený dostal tri mesiace nepodmienečne

Celkom zarážajúci je aj fakt vyplývajúci z informácií poskytnutých na tlačovej konferencii. Je totiž zrejmé, že nenávisť vo virtuálnom svete sa šíri z rôznych vekových či vzdelanostných skupín. Paleta je naozaj pestrá a nejde len o ľudí, ktorí už mali v minulosti problémy so zákonom.

A tak popri zaistení 41-ročného muža zo Spišskej Novej Vsi, ktorý už mal potýčky so zákonom, spomenul minister napríklad 23-ročnú Bratislavčanku či 40-ročnú ženu z Nitry, ktoré sa doteraz javili ako vzorné občianky, pretože nemali ani priestupok.

Prípadov je, samozrejme, omnoho viac a podľa šéfa rezortu vnútra je len otázkou času, kedy polícia odhalí tých, ktorí schvaľujú trestný čin alebo sa niekomu vyhrážajú smrťou. „Už po strede stačilo,“ odkazuje.

To, že to všetky súvisiace aparáty myslia vážne, sa ukázalo už niekoľko hodín po skončení besedy, keď generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka informoval o prvom odsúdenom v súvislosti so schvaľovaním pokusu o atentát.

Na nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch mesiacov odsúdil v nedeľu Okresný súd v Banskej Bystrici v takzvanom superrýchlom konaní Ivana Č., ktorý 16. mája vykrikoval pred Rooseveltovou nemocnicou skutočne silné slová.

„V prítomnosti desiatok osôb v dôsledku nesúhlasu s politikou predsedu vlády k davu kričal ‚tu leží Fico‘, ‚nech skape!‘, ‚nech zdochne!‘, ‚mali ho dokončiť!‘, ‚dobre mu tak, mali ho streliť do hlavy!‘ ako aj ďalšie výroky, ktorými schvaľoval a podporoval útok na predsedu vlády,“ píše na sociálnej sieti Žilinka.

Prokurátor Okresnej prokuratúry v Banskej Bystrici preto konal a podal na neho obžalobu za prečin schvaľovania trestného činu. „Rozsudok je právoplatný a Ivan Č. si trest odsedí v ústave na výkon trestu odňatia slobody so stredným stupňom stráženia,“ uvádza generálny prokurátor.

(pmi, tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac