Vymazaná komunikácia atentátnika nebude problém, môže byť obnovená a poslúžiť ako dôkaz

V súvislosti s pokusom o úkladnú vraždu na predsedu vlády Roberta Fica strelcom Jurajom Cintulom prišlo k pozoruhodnému vývinu udalostí. Minister vnútra Šutaj Eštok informoval verejnosť o tom, že prvotná vyšetrovacia verzia o postavení Cintulu ako vlka samotára pri plánovaní útoku nemusí byť jediná.

Prokurátor navrhuje väzbu pre obvineného zo stre¾by na premiéra,rozhodne ŠTS Na snímke príslušníci Pohotovostného policajného útvaru zaisťujú okolie pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku v sobotu 18. mája 2024. Foto: Martin Baumann/TASR

Okrem iného aj preto, že neznáma osoba vymazala Cintulovu komunikáciu z jeho účtu na Facebooku dve hodiny po tom, ako spáchal útok a bol zadržaný políciou. Vymazanie útočníkovej komunikácie však automaticky neznamená stratu týchto údajov. Bránia tomu vnútroštátne pravidlá, ako aj nastavenie spoločnosti Meta.

Minister vnútra verejnosti prezradil, že polícia pracuje na základe operatívnych informácií aj s verziou udalostí, podľa ktorej strelec mal byť súčasťou širšej skupiny ľudí. Táto skupina sa vraj navzájom podnecovala na protivládne činnosti, pričom predmetom ich komunikácie údajne bol aj spáchaný atentát.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.