Akademické publikovanie je mimoriadne výnosný biznis

Akademické publikovanie je mimoriadne výnosný biznis. Polovicu trhu má pod kontrolou päť vydavateľstiev: Elsevier, Black & Wiley, Taylor & Francis, Springer Nature a SAGE, píše Tereza Matějčková.

V čom spočíva čaro tohto biznisu? Časopisy neplatia svojim autorom, ktorí sú platení vlastnými inštitúciami. Vydavatelia však od tých istých inštitúcií vyberajú predplatné.

Problémy niekoľkých vedcov, ktorí publikujú v predátorských časopisoch, sú dobrou príležitosťou poodhaliť svet akademického publikovania. Napokon, najzaujímavejšie nie je to, že niekto publikuje v predátorskom časopise. Na tom sa určite dá pohoršiť, píše autorka Tereza Matějčková.

Viac o tom, že problémy s predátorským publikovaním majú práve krajiny, ktoré nepatria medzi špičku vo výskume, sa dočítate v jej texte:


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac