V centre Lučenca pretrváva problém s neprispôsobivými občanmi

LUČENEC – Správanie neprispôsobivých občanov v strede mesta bolo jednou z tém, ktorými sa na nedávnom zasadnutí zaoberali mestskí poslanci v Lučenci. Na daný problém poukázala poslankyňa Rút Olšiaková.

Rapovská križovatka Rapovská križovatka. Foto: Branislav Caban

„Chcela by som sa zamerať nejakým spôsobom na marginalizované komunity, ktoré sa sústreďujú na Námestí republiky a neustále tam narušujú verejný poriadok. Chcem zdôrazniť, že na Rapovskej križovatke máme vybudované dve komunitné centrá, ktoré podľa mňa stáli okolo 300 000 eur,“ podotkla Olšiaková.

Zároveň dodala, že priestory komunitného centra na Rapovskej križovatke navštívila opakovane a nikto tam podľa nej nesídli.

„My zamestnávame terénne sociálne pracovníčky a komunitné pracovníčky, ale ako som sa pýtala, zväčša sú na okresnom úrade, majú tam kanceláriu. Avšak komunitné centrá sú prázdne,“ upozornila poslankyňa, podľa ktorej by mali pracovníčky s deťmi pracovať práve v týchto komunitných centrách.

Spomínaná Rapovská križovatka je segregovaná lokalita na južnom okraji Lučenca. Podľa údajov samosprávy tam žije okolo 350 obyvateľov z nižších sociálnych vrstiev.

Hoci sa samospráva snaží zlepšiť ich životnú situáciu prostredníctvom rôznych projektov, stále ide o jednu z problémových častí mesta.

Domy na Rapovskej križovatke. Foto: Google Mapy
Domy na Rapovskej križovatke. Foto: Google Mapy

Podľa vedúcej oddelenia školstva, sociálnych vecí a kultúry Mestského úradu Lučenec Ivany Jasenkovej Olšágovej má mesto na Rapovskej križovatke iba jedno komunitné centrum, ktoré sa ale neskôr rozšírilo.

„Momentálne sú tam traja komunitní pracovníci platení z Implementačnej agentúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Ďalší traja sú cez nórske fondy. Venujú sa nielen deťom, ale i dospelým,“ objasnila vedúca.

Zdôraznila, že títo pracovníci musia pracovať aj v iných lokalitách mesta, realizujú rôzne vzdelávacie programy či prednášky na školách. Často chodia ako sprievod obyvateľov Rapovskej križovatky po rôznych úradoch, kde im pomáhajú riešiť ich záležitosti.

„Koľkokoľvek by som mala komunitných pracovníkov, všetkých by som vedela zamestnať, ale mám ich iba šesť. Nemôžeme byť všetci všade, neviem to inak opísať,“ poznamenala Jasenková Olšágová.

Primátorka Alexandra Pivková dodala, že samospráva zabezpečuje aj rannú dopravu detí z Rapovskej križovatky do školy a popoludní zase domov.

Na problémovú situáciu na Námestí republiky upozornil pred piatimi rokmi poslanec Jozef Oravec, ako informovala TASR. Podľa vlastných slov vtedy dostal podnet od občana na tri závažné incidenty, týkajúce sa maloletých detí pri návrate zo škôl.

„Tieto deti sú prepadávané spravidla malými rómskymi spoluobčanmi. Tí im berú peniaze, sladkosti a podobne,“ konkretizoval vtedy Oravec. Primátorka v tom čase prisľúbila, že mesto sa bude touto problematikou zaoberať.