Obrovský mikromanažment, ignorácia odborníkov, kritizoval Sulík a predstavil svoj plán

Igor Matoviè, Richard Sulík tlaèová konferencia Igor Matovič, Richard Sulík, Foto: Dano Veselský/TASR

Vojna medzi Riachardom Sulíkom a Igorom Matovičom ďalej pokračuje. Premiér vyzval ministra hospodárstva, aby prišiel s plánom protipandemických opatrení, keď kritizuje doterajší postup. Predseda SaS reagoval a v pondelok ráno vyrukoval so Semaforom zdravia. Semaforový plán pritom plánuje predstaviť minister zdravotníctva Marek Krajčí na dnešnom krízovom štábe.

Hneď v úvode pondelkovej tlačovky Sulík (SaS) vrátil úder Matovičovi (OĽaNO), keď uviedol, že najmä na jeseň prebieha boj proti koronavírusu chaoticky. „Sú ignorované názory odborníkov a panuje veľká miera mikromanažmentu,“ povedal.

Vlastný semaforový plán pritom avizoval v piatok aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), ktorý ho má predostrieť na pondelkovom krízovom štábe. Sulík uviedol, že o tom nevedel a je mu vraj jedno, či vláda prijme plán SaS alebo Krajčího plán, ktorý podľa neho mohol už byť hotový dávnejšie. „Konečne budeme mať aspoň nejaký plán,“ povedal šéf rezortu hospodárstva.

Minister hospodárstva dodal, že sa na vláde vedelo, že SaS na takomto pláne pracuje. Pripomenul výzvu od premiéra, ktorý ho cez médiá vyzval, aby takýto plán pripravil. „Dokonca premiér mi dal úlohu, tak úloha vzorne splnená,“ povedal Sulík.

Predseda SaS zdôraznil, že vláda musí stanoviť pravidlá, kedy a za akých podmienok budú môcť byť tie-ktoré prevádzky otvorené. Aj to má riešiť Semafor zdravia z dielne SaS. „Plán záväzný, jasný, logický, pochopiteľný, to je to, čo nám chýba ako soľ,“ vyhlásil Sulík s tým, že takýto plán sa SaS snažila pripraviť. Riešenia boli vraj konzultované s osemčlenným tímom. Po boku Sulíka stáli poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) a minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Nezáujem premiéra

V Semafore zdravia sa má riešiť aj odškodnenie prevádzok, ktoré prišli o zisky pre opatrenia prijaté proti šíreniu ochorenia COVID-19. „Minulú stredu som mal snahu predložiť na vládu návrh na odškodnenie prevádzok, ale nebol záujem o ňom ani len hovoriť,“ povedal Sulík.

Na otázku, či Semafor zdravia videl aj predseda vlády, Sulík uviedol, že o dokument nemal záujem, a preto nemal dôvod mu ho ani posielať. Hlavnou myšlienkou plánu SaS-károv je rozlíšenie medzi málo a veľa nakazenými regiónmi.

Rozdelenie Slovenska

Sulíkovci navrhujú rozdeliť Slovensko podľa sídel regionálnych ústavov verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorých je menej ako okresov. Plošné testovanie podľa predsedu SaS nemá zmysel a malo by prebiehať v najviac zasiahnutých lokalitách.

Regióny by mali byť rozdelené na základe počtu nakazených na 100-tisíc obyvateľov, podľa počtu nakazených ľudí nad 65 rokov a rýchlosti, akou sa vírus šíri. „Pozerať sa iba na počet infikovaných je nepostačujúce,“ uviedol Sulík s tým, že k tomu treba pridať ďalšie spomínané parametre.

Sulík uviedol, že by bol aj za to, aby sa znížili pokuty za nedodržiavanie opatrení, ktoré sú teraz stanovené na, pre väčšinu Slovákov astronomickú sumu, 1 650 eur. Sulíka si myslí, že by mali byť pokuty nižšie. Napríklad na úrovni 50 – 100 eur, aby boli aj vymáhateľné, čím by sa podľa neho zvýšil ich efekt.

Testovať len tam, kde je to potrebné

Celoslovenské plošné testovanie SaS podľa Sulíka nepodporí. Šéf SaS uviedol, že testovať treba v prípade hromadných akcií alebo v oblastiach, kde je veľký počet nakazených na 100-tisíc obyvateľov a podobne. Plošné testovanie podľa neho neprináša výsledky.

„Treba mať jasný plán testovania. Musíme stanoviť testovacie štandardy. Aplikácia ako E-karanténa alebo celoslovenská evidencia a trasovanie. Nie ručne telefonovať,“ uviedol a dodal, že „komunikácia je veľké zlyhanie našej vlády, komunikuje sa nejasne chaoticky na dvojhodinových tlačovkách a na druhý deň je všetko inak“.

Podrobnosti plánu

Spoločne so Sulíkom sa pred novinárov postavila aj poslankyňa Jana Bittó Cigániková. Podľa nej sú aj v súčasnosti stále platné pravidlá, ktoré treba dodržiavať vždy. Cigániková uviedla, že ľuďom treba jasne povedať, ako postupovať, keď majú príznaky a podobne. „Takáto komunikácia veľmi chýba,“ povedala poslankyňa.

Za mimoriadne dôležité označila Cigániková nosenie rúšok a dodržiavanie odstupov v interiéroch. Doposiaľ podľa poslankyne chýbala špeciálna ochrana rizikových skupín. „Dovolili sme navrhnúť riešenie, že by každý dôchodca dostával domov poštou rúška. 15 poštou do schránky mesačne,“ uviedla.

Dezinfekcia rúk by zostala podľa Semaforu zdravia samozrejmosťou. Dôležité je však tiež pravidelné vetranie a zvlhčovanie vzduchu. Zvlášť rieši plán SaS znižovanie mobility. V tomto smere chcú liberáli dočasne obmedziť cestovanie zadarmo, pretože ho využívajú najmä dôchodcovia, ktorí sú rizikovou skupinou.

Minister školstva Branislav Gröhling na tlačovke dodal, že trvá na tom, aby sa deti koncom novembra vrátili do škôl, ale čaká na vyjadrenie krízového štábu, s ktorým sa stretol minulý piatok. Podľa Gröhlinga je mimoriadne dôležité pomôcť učiteľom, riaditeľom, žiakom aj rodičom. „Žiaci potrebujú kontakt s učiteľom a špecifické návyky,“ zdôraznil minister.


Ďalšie články