Košice v budúcnosti: veľa zelene a električkou až na Aničku, letisko a Sídlisko Ťahanovce

Návrh nového územného plánu Košíc Návrh nového územného plánu Košíc môže pripomienkovať široká verejnosť. Foto: redakcia

KOŠICE – Vo štvrtok 30. mája sa v priestoroch Magistrátu mesta Košice konala vernisáž výstavy, na ktorej predstavili návrh nového územného plánu mesta. Výstava je k dispozícii na magistráte a na Hlavnej ulici pri Immaculate.

Tento plán je dôležitý pre všetkých obyvateľov, pracujúcich a študentov v Košiciach, pretože načrtol víziu rozvoja mesta na ďalšie roky vrátane parkov, zelene, obytných štvrtí či infraštruktúrnych projektov.

Od 30. mája do 30. septembra 2024 je návrh zverejnený a prebieha jeho pripomienkovanie verejnosťou. Verejnosť má možnosť počas celého času trvania výstavy posielať svoje pripomienky poštou alebo online.

Tento prístup umožňuje obyvateľom aktívne sa podieľať na formovaní budúcnosti Košíc. Cieľom plánu je nájsť rovnováhu medzi rôznymi záujmami a víziami a zabezpečiť bezpečnú, zdravú a prosperujúcu budúcnosť mesta.

Aktuálny plán už mestu nevyhovuje

Územný plán Košíc je jedným z najdôležitejších strategických dokumentov mesta, ktorý ovplyvňuje každého, kto v meste žije, pracuje či študuje. Jeho cieľom je zabezpečiť vyváženie rôznych záujmov a predstáv a tým vytvoriť bezpečné, zdravé a prosperujúce mesto. Nový plán určuje, kde a ako budú stáť nové stavby, kde budú parky, školy a ako sa budú viesť cesty.

„O nový územný plán tu boli rôzne pokusy, ktoré sa neskončili úplne dobre. S novým tímom a vďaka pánovi architektovi sme sa výrazne posunuli. Dnes je ten deň, keď otvárame nielen vernisáž, ale aj pripomienkovanie. Rozprávajme sa o našom meste, rozprávajme sa o tom, že chceme viac zelene, ktorej máme v projekte o 50 percent viac,“ povedal vo svojom príhovore košický primátor Jaroslav Polaček.

Košice predstavili návrh nového územného plánu. Video: planprekosice.sk

Aktuálny územný plán, ktorý pochádza z roku 1976, už nevyhovuje súčasným potrebám mesta. V minulosti bol prispôsobený výstavbe železiarní a ďalších podnikov, čo vyžadovalo veľké množstvo bytov a ciest. „Aktuálny územný plán nášho mesta je takisto starý ako ja,“ smial sa počas otvorenia vernisáže primátor.

V súčasnosti však mesto čelí novým výzvam, ako sú ústup priemyselnej výroby, zvýšená dopravná záťaž, klimatické zmeny či nedostatok parkovacích miest. Preto je nevyhnutné, aby nový plán reflektoval aktuálne podmienky a potreby obyvateľstva.

„Územný plán je veľmi komplexnou záležitosťou. Má svoj príbeh. Košice sú mimoriadne mesto aj z hľadiska územného plánu. Ten doterajší vznikol v roku 1976 a patrí k najstarším na Slovensku. Pokiaľ majú byť Košice aj naďalej atraktívnym a úspešným mestom, potrebujú nový územný plán,“ doplnil primátora hlavný architekt mesta Košice Petr Kropp.

Otvorenia vernisáže sa zúčastnil aj hlavný architekt mesta Košice Petr Kropp (vpravo). Foto: redakcia

Hlavné témy návrhu

Návrh nového územného plánu sa zameriava na štyri hlavné témy. Prvou je podpora celistvosti mesta, ktorá zahŕňa zachovanie a rozvoj existujúceho zastavaného prostredia. Zameriava sa aj na opustené miesta po bývalej výrobe, akým je napríklad lokalita magnezitky, Južná trieda či okolie železnice pri rieke Hornád.

Ďalšou témou je ochrana klímy a verejného priestoru, ktorá chce podporiť myšlienku zeleného mesta a adaptáciu na klimatické zmeny prostredníctvom rozmanitej mestskej zelene a zlepšovania kvality verejných priestorov.

Nový plán zahŕňa množstvo zmien. Foto: redakcia

Tretí dôležitý bod v návrhu sa sústredí na podporu udržateľnej mobility. Zahŕňa zlepšenie dostupnosti základných služieb a podporu efektívnych foriem hromadnej dopravy, ako sú nové električkové trate a zlepšenie pešej a cyklistickej dostupnosti.

Poslednou témou je podpora informačného a užívateľského komfortu. To zahŕňa poskytnutie digitálnej databázy dostupnej pre každého, ktorá zabezpečí zrozumiteľnosť a flexibilitu územného plánu. Informácie o lokalitách v meste si budú môcť pozrieť obyvatelia z mobilu alebo počítača.

Podpora mestskej hromadnej dopravy

Veľký dôraz kompetentní kladú aj na zlepšenie mestskej hromadnej dopravy. Plánujú vybudovanie nových tratí smerom na Aničku, letisko, Krásnu nad Hornádom a k novej futbalovej aréne. Zvažujú tiež električkové prepojenie Sídliska Ťahanovce s centrom mesta, čo by zlepšilo dostupnosť a znížilo závislosť na automobilovej doprave.

Územný plán zohľadňuje aj potrebu zlepšenia infraštruktúry a služieb, najmä v okrajových častiach mesta. Tento bod zahŕňa výstavbu nových škôl, zdravotníckych zariadení a obchodov, aby obyvatelia týchto oblastí mali lepší prístup k základným službám.

Zameranie na kvalitu verejných priestorov

Nezabúda ani na zlepšenie kvality verejných priestorov, ako sú námestia, parky a pešie zóny. Zároveň podporuje vytváranie atraktívnych a funkčných verejných priestorov, ktoré slúžia ako miesta na stretávanie, oddych a spoločenské aktivity.

Návrh nového územného plánu prináša víziu príjemného a zdravého mesta, ktoré sa dokáže adaptovať na meniace sa potreby svojho obyvateľstva a reagovať na súčasné výzvy.

Obyvatelia majú možnosť aktívne sa zapojiť do jeho pripomienkovania a spolutvoriť tak budúcnosť Košíc.

Obyvatelia môžu pripomienkovať návrh nového územného plánu mesta Košice. Foto: redakcia

Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...