Trnkova Gerulata nebude pre štát monitorovať dezinformácie

Vláda nevyužije služby súkromnej spoločnosti, ktorá pre ňu mala monitorovať dezinformácie. Gerulata Technologies tak príde o zákazku za 416-tisíc eur. Verejné obstarávanie na monitorovací softvér, ktoré firma Michala Trnku vyhrala, vyhlásili ešte za vlády Eduarda Hegera. Zmluvu podpísali za Ľudovíta Ódora. Na "čiernych zoznamoch" proruských hybridných hrozieb spoločnosti Gerulata končili aj vtedajší opoziční politici.

Spoloèné vyhlásenie ¼udovíta Ódora a Eduarda Hegera Ľudovít Ódor. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Softvér mal podľa ukončenej zmluvy so štátom do roku 2025 monitorovať Facebook, YouTube, Telegram, webové stránky, Instagram, ruskú sociálnu sieť VKontakte a TikTok. Na vybraných webstránkach vrátane tých, ktorých zoznam uverejnili konspiratori.sk, mal program Gerulata Juno analyzovať aj diskusie pod článkami. 

„Úrad vlády zabezpečil spoločný postup pri ukončení spolupráce Ministerstva vnútra SR, Ministerstva obrany SR, Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Ministerstva financií SR so spoločnosťou Gerulata Technologies,“ informoval úrad vo štvrtok.

Michal Trnka z Gerulata Technologies pre Denník N povedal, že vypovedanie rámcovej zmluvy so slovenskou vládou iniciovali oni. „Dostali sme signál, že táto zmluva nebude naplnená. Požiadali sme o jej ukončenie, pretože by nám len zbytočne viazala časť našich kapacít.“

„Informačné operácie“ chce štát podľa vyjadrenia tlačového odboru Úrad vlády (ÚV) radšej monitorovať na vlastnú päsť. Ficov úrad argumentoval aj potrebou šetriť. Strategická komunikácia, pod ktorú boj proti dezinformáciám patrí, by tiež podľa ÚV mala byť „výsostne v rukách štátu“. Nie je podľa nich dôvod zapájať do nej súkromné spoločnosti alebo mimovládne organizácie.

Písali zoznamy ruských propagandistov

V roku 2022 sa na internete objavil 150-členný zoznam takzvaných ruských propagandistov aktívnych na Slovensku, ktorý vytvorila spoločnosť Gerulata Technologies. Celý zoznam predstavili v blogu pod názvom Odhalenie ruskej propagandistickej siete na Slovensku. Správu vzápätí nekriticky prebrali slovenské médiá.

Medzi hlavnými aktérmi zoznamu z dielne Gerulata Technologies, za ktorou stojí Michal Trnka, syn spoluzakladateľa infotechnologickej spoločnosti ESET Miroslava Trnku, boli aj súčasní koaliční politici Tomáš Taraba, Ľuboš Blaha či Andrej Danko.

„Rozplietajú pavučinu“

Michal Trnka ukázal, ako Gerulata Juno funguje v roku 2022 na konferencii Dezinformácie a demokracia. Jednou zo súčastí programu, ktorú mali podľa rámcovej dohody s vládou SR používať aj štátne inštitúcie, bolo mapovanie prepojení medzi rôznymi informačnými kanálmi.

„My mapujeme prepojenia. Vždy, keď facebooková stránka zdieľa adresu nejakého webu, alebo sa na webe spomína nejaké YouTubové video alebo sa na YouTube linkuje nejaký telegramový kanál, tak z týchto údajov si robíme obrovskú pavučinu, ktorá nám umožňuje rozpliesť štruktúru informačnej siete,“ ozrejmil Trnka.

(tasr, dv)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac