Mohli by mať konzervatívci vlastnú zdravotnú poisťovňu?

Ako vzniká pridaná hodnota? Ako vznikajú dobré podmienky, prosperita? Český ekonóm Josef Šíma, mimoriadna osobnosť, má na to pekné vysvetlenie. Pridaná hodnota vzniká, keď si dvaja ľudia poďakujú. Keď si vymenia statky, tovary, služby, úsmev, na základe rozhodnutia dvoch slobodných vôlí. Sú s tým spokojní obaja.

Mobilný USG prístroj na Gynekologicko – pôrodníckej klinike v Nemocnici Košice-Šaca Ilustračné foto: František Iván/TASR

Je zázračné, ak poďakujem predavačke pri nákupe žuvačiek a ona poďakujem mne. Vzniká pridaná hodnota. Žuvačky si cením viac, ako je ich cena, preto si ich za jedno euro kúpim. Ona si ich cení na menej, tak ich predá. Obaja sme zarobili. Vznikla hodnota, prosperita. Je to zázračné.

Je správne, ak štát, národ, obec, rodina či spoločenstvo takéto vzťahy podporujú alebo aspoň umožňujú. Čo sa stane, ak tento princíp aplikujeme na niečo zložitejšie ako žuvačky? Napríklad na zdravotníctvo?

Niekto si povie – zdravotníctvo, služba ako každá iná. Niekto sa možno zarazí a v hlave sa mu premietnu zbožné predstavy o záchrane ľudských životov. Realita je taká, že vzťah zdravotníctva k pacientom je značne pokrivený. Do hry vstupuje štát. Prirodzene, štát má v zdravotníctve svoje miesto. Aj napriek všetkej vedeckosti a odbornosti máme na stole viacero etických problémov.

Kedy sa začína život? Aká je cena za jeho záchranu? Koho pri záchrane uprednostníme? Je dobré, priam žiadúce, si odpovede na tieto otázky „posvätiť“ demokratickou zhodou.

Nie je však dobré, ak štát bráni a reguluje slobodný nákup zdravotných služieb. Bráni tomu, aby si dvaja ľudia dobrovoľne poďakovali. Bráni tomu, aby som si mohol priplatiť za rýchlejšie vyšetrenie, ktoré mi môže zachrániť život. Bráni tomu, aby sa zo „zdravotnej dane“ stalo plnohodnotné poistenie odvíjajúce sa od životosprávy poistenca či napríklad od jeho abstinencie. Bráni tomu aby celá ťarcha zdravotníctva neležala na nízko platených sestričkách, ale rozložila sa na všetkých aktérov, hlavne poistencov. Bráni tomu, aby si konzervatívec uplatnil výhradu vo svedomí. Áno, ak platíte zdravotné poistenie, tak financujete zákroky, s ktorými možno nie ste morálne stotožnení.

Nemohol by štát povoliť reťaze zdravotným poisťovniam? Nemohol by umožniť vznik konzervatívnej poisťovne pre ľudí s výhradou vo svedomí? Poisťovni, ktorá by mala svoj vlastný morálny kódex, ktorým by sa riadili aj zazmluvnení partneri. Poisťovni, ktorá by ukázala, koľko je skutočne konzervatívnych občanov na Slovensku ochotných nasadiť svoju peňaženku za svoje ideály.

Bolo by to lacnejšie alebo drahšie ako bežné poistenie? Ktovie. Každopádne by sme tým získali množstvo dobrovoľnejších transakcií a následnú prosperitu. Stratili by sme neustále kultúrne vojny, ktoré nás paralyzujú. Stojí to za vyskúšanie.