Oxfordská vakcína má 70-percentnú úspešnosť, Johnson to vidí ako úspech

Spoločnosť AstraZeneca. Foto: TASR/AP Spoločnosť AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Vakcína vyvíjaná Oxfordskou univerzitou má podľa plošných testov 70-percentnú ochranu. Aj keď je to menej ako pri konkurenčných vakcínach, oxfordská látka je značne lacnejšia a dá sa jednoduchšie skladovať a distribuovať. Britský premiér Boris Johnson preto vidí výsledky ako veľký úspech.

Vakcína proti ochoreniu COVID-19 z dielne Oxfordskej univerzity v spolupráci so spoločnosťou AstraZeneca má úspech – veľkoplošné testy dokázali, že očkovacia látka zastaví tvorbu symptómov u 70 percent testovaných ľudí, informuje britská televízia BBC.

Ochrana vakcíny je tak stále značne nižšia ako pri konkurenčnej vakcíne Pfizer a Moderna, ktoré vykazujú až 95-percentnú ochranu. Podľa televízie má však oxfordská látka svoje výhody – je oveľa lacnejšia (cena je približne 4,5 eura) a dá sa jednoduchšie skladovať, ako aj prevážať.

Môže teda zohrať významnú úlohu v celosvetovom boji proti pandémii, pokiaľ sa vakcíne podarí splniť všetky bezpečnostné náležitosti. Britský premiér Boris Johnson vyjadril nadšenie nad doterajšími výsledkami tejto vakcíny a tamojšia vláda si už predobjednala 100 miliónov kusov.

Čaká sa na odobrenie

Na testovaní látky sa podieľalo približne 20-tisíc dobrovoľníkov, polovica zo Spojeného kráľovstva a polovica z Brazílie. Vo výsledku ochrana predstavovala približne 70 percent, avšak podľa vedcov je možné túto ochranu zlepšiť na úroveň 90 percent. Vakcína je vo vývoji približne už 10 mesiacov, bežne však taký proces môže trvať aj desaťročie.

Približne štyri milióny dávok sú v krajine už pripravené na distribúciu, avšak vakcína stále čaká na povolenie od regulačných úradov.  Tie musia ohodnotiť bezpečnosť a efektivitu látky, ako aj jej výrobné štandardy. Očakáva sa, že tento proces prebehne v nasledujúcich týždňoch až mesiacoch.

Po schválení majú ísť prvé dávky do britských domovov sociálnych služieb, ktoré sú najviac ohrozené novým koronavírusom. Prioritne by ďalej nasledovali pracovníci zdravotníckych zariadení a ľudia starší ako 80 rokov. Následne bude distribúcia prebiehať zostupne podľa vekových skupín.


Ďalšie články