Vodiči sa musia obrniť trpezlivosťou. Začala sa prestavba križovatky pri vstupe do mesta

ZVOLEN – Vodiči sa konečne dočkajú kruhového objazdu, o ktorom sa hovorí už roky. Vo Zvolene začali s prestavbou križovatky v časti Rákoš pri vjazde do mesta zo Sliača a z rýchlostnej cesty R1 od Banskej Bystrice.

krizovatka,zv2 Zvolenčania sa konečne dočkajú kruhovej križovatke pri vstupe do mesta. Foto: Mário Kaprálik

Na základe výsledkov verejného obstarávania sa víťazom výstavby kruhovej križovatky stala spoločnosť Doprastav s cenou 1 553 487 eur s DPH. Časť zdrojov bude z rozpočtu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a zvyšné budú z eurofondov.

Práce budú trvať rok. „Najzložitejšia bude prekládka vedenia vysokého napätia. Ak to bude bez problémov, veríme, že termín odovzdania bude aj skôr ako o rok,“ uviedol predseda BBSK Ondrej Lunter.

Okrem križovatky tam pribudne aj združený chodník pre cyklistov a chodcov, rovnako tak aj obrubníky. Kruhová križovatka bude mať dva jazdné pruhy.

„Znamená to, že bude aj nad súčasné kapacity. Mala by tak plne slúžiť doprave, ktorá bude aj v budúcnosti narastať, a už by tu nemalo byť zdržanie,“ dodal Lunter s tým, že práce si vyžiadajú dopravné obmedzenia.

Rekonštrukcia križovatky v časti Rákoš nie je jediným dopravným obmedzením, ktoré spôsobí komplikáciu v meste. V máji totiž cestári začali aj s opravou strategického mosta pod Pustým hradom. Denne týmto úsekom prechádzali tisíce áut a kamiónov.

Most dlhý viac ako 700 metrov, ktorý postavili pred takmer 30 rokmi, teraz prvýkrát od jeho výstavby opravia. Na celkovú obnovu mosta sa podujala Národná diaľničná spoločnosť.

Dopravné obmedzenia sa týkajú nielen tranzitnej dopravy, ale aj obyvateľov Zvolena — obchádzkové trasy totiž vedú cez stred mesta. To spolu so súbežnou rekonštrukciou spomínanej križovatky v časti Rákoš, bude spôsobovať najbližšie mesiace kolóny v meste a vodiči sa musia preto obrniť trpezlivosťou.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac