Pri budúcom futbalovom štadióne má vyrásť polyfunkčný objekt. Pozemok je zatiaľ zanedbaný

442016274_1219376172382143_7246774414723129329_n Pozemok susediaci s budúcim novým štadiónom je zatiaľ spustnutý a zarastený burinou. Foto: redakcia

PREŠOV – Nový futbalový štadión Futbal Tatran Aréna v Prešove by mal stáť do konca roka 2024. V úvode ďalšieho roka by ho mali slávnostne otvoriť a v júni 2025 by sa na ňom mali konať Majstrovstvá Európy vo futbale do 21 rokov. Na susednom pozemku sú zatiaľ staré tribúny obrastené burinou. Stihne sa to zmeniť?

Pozemok susediaci s novým futbalovým štadiónom patrí spoločnosti Millenium, za ktorou stojí podnikateľ Miroslav Remeta, bývalý majiteľ futbalového klubu 1. FC Tatran Prešov.

RemetaMestom Prešov v minulosti uzatvorili dohodu o odpredaní časti pozemkov, ktoré mesto potrebovalo na výstavbu novej futbalovej arény. Mesto za to Remetovi malo povoliť výstavbu komerčného polyfunkčného objektu na vedľajšom pozemku, kde v súčasnosti stoja staré tribúny.

Spoločne sa dohodli, že podnikateľ na ňom postaví polyfunkčný objekt, v ktorom sa budú nachádzať služby, zázemie štadióna, podzemné parkoviská, park a dva bytové domy. Zatiaľ čo štadión rastie, na vedľajšom pozemku zmeny nebadať. Mesto Prešov podľa aktuálnych informácií finalizuje prípravu úpravy územného plánu v danej lokalite.

„Prebehnúť už stihlo aj pripomienkové konanie, samotný materiál k zmene územného plánu by mali mestskí poslanci schvaľovať na júnovom zastupiteľstve. Zmeny územného plánu budú reflektovať aj na podnety od vlastníka, ktorý pripravuje svoj vlastný projekt, v ktorom je zahrnuté aj odstránenie tribúny a revitalizácia územia,“ vysvetlil hovorca mesta Prešov Michal Hudák.

Pôvodný projekt a súčasný územný plán mesta povoľoval výstavbu nižších polyfunkčných budov a s prístupom iba z ulice Björnsonovej. Novou úvahou investora sú vyššie budovy a prístup z ulíc Björnsonova aj Čapajevova.

„Budovy boli zastavané tak, že rozptylová plocha bola menšia a nebol by k nim prístup z Čapajevovej ulice. Keď budú budovy vyššie, budú mať menší pôdorys, rozptylové plochy pre verejnosť budú väčšie aj s prístupom, parkom a námestíčkom z ulice Čapajevova,“ vysvetlil Prešovskému Štandardu Miroslav Remeta, ktorý svoj projekt prirovnal k projektu City Aréna v Trnave či bratislavskému Tehelnému poľu alebo k Eurovei.

V súčasnosti teda čaká na schválenie zmien územného plánu, aby mohli nanovo projektovať a začať proces stavebného povolenia. „Naším cieľom sú polyfunkčné budovy v otvorenom priestore,“ vysvetlil Remeta.

Pozemok je momentálne v pôvodnom stave. Stoja na ňom nefunkčné tribúny obklopené burinou. Podnikateľ vraví, že do času otvorenia nového futbalového štadiónu by bol rád, aby mali na tomto mieste postavenú aspoň spodnú stavbu – podzemné parkovisko. Či to však stihne je otázne.

V rámci celého komplexu budúceho futbalového štadióna aktuálne stále realizujú stavebné práce. Na hlavnej tribúne v súčasnosti montujú aj PREFA konštrukcie, murujú steny a priečky prvého nadzemného podlažia. Zároveň konajú montáž ústredného vykurovania, zdravotechniky, vzduchotechniky a elektroinštalácie.

Na tribúnach B, C a D murujú podtribúnové objekty a vence. Na stavebnom objekte 10 už prebieha aj realizácia strešného plášťa, na opornom múre debnenie, armovanie a betonáž stien.

Problémom sa však stáva parkovanie. „Aktuálne riešime problém, ktorý spôsobila chyba projektanta a nezvládnutá kontrola v čase, keď boli konateľmi FTA zástupcovia Prešovského samosprávneho kraja, čím došlo k nevhodnému naprojektovaniu parkoviska pre osobné autá na Čapajevovej ulici. Zrealizovať preto musíme úplne novú skladbu podložia pod týmto parkoviskom,“ dodal hovorca mesta Michal Hudák.

Výstavba Futbal Tatran Arény je projektom za 25 miliónov eur s DPH. Doposiaľ sa cena projektu predražila o 1,5 milióna eur.


Ďalšie články