Slovenský komiks na štýl Marvelu. Prečo nie?

spoločná fotka-min Sestry Jančové. Foto: archív sestier Jančových

Dvojičky Zuzana a Ivana Jančové sú mladé 26-ročné ženy pochádzajúce z malej dedinky Ochodnica, ktoré majú záľubu v komiksoch. Svoje hobby preniesli do niečoho, čo na Slovensku zatiaľ nikto nerobí. Vytvárajú svoj vlastný komiks v štýle fantasy, aké produkujú veľké americké vydavateľstvá Marvel a DC.

Ako vznikla myšlienka vytvoriť svoj vlastný komiks? 

Ivana: Prvýkrát nám myšlienka vlastného komiksu napadla na vysokej škole. Vtedy zomrel Stan Lee, najväčší komiksový predstaviteľ. Rozhodli sme sa pokračovať v jeho šľapajach. Aj keď sa to začínalo amatérsky.

Zuzana: Začalo sa to aj projektom na medzinárodný obchod, kde sme spravili náš prvý komiks. Chceli od nás, aby sme spravili niečo kreatívne, a takto vznikol prvý komiks. Ale hlavne to bola reakcia na smrť Stana Leeho. 

Ivana: Preto sme aj na koniec nášho prvého komiksu dali, že toto je vytvorené na pamiatku Stana Leeho.

Takže práve aj vďaka Stanovi Leemu ste si vybrali hlavne komiksy, ktoré žánrovo radíme k fantasy?

Ivana: Do značnej miery áno, ale bolo to aj preto, že každý by chcel mať nejaké super schopnosti a nejako pomáhať planéte. 

Zuzana: Od malička sme mali rady seriály a filmy takéhoto žánru, a tým bola jasná cesta našich komiksov. 

Zuzana, ty kreslíš alebo graficky spracúvaš komiks, ty, Ivana, zase píšeš scenáre a texty komiksu. Ako to máte zosynchronizované? 

Ivana: Je to trošku zložitejšie. Máme na to svoj vlastný proces. 

Zuzana: Iva napíše scenár do písanky, kde sa pokúša aj o nejaké kresby, ako by to mohlo vyzerať. Potom mi to ukáže a chce odo mňa, aby som to hneď prekreslila.

Ivana: Potom sa začne dlhá diskusia, kde si to celé prejdeme a dávame k tomu ďalšie nápady. A nakoniec niečo spoločne dotvoríme. Potom Zuzka nakreslí jednotlivé scény a ja do nich už dopíšem bunky. 

A koľko takých zošitov si už pri svojom vytváraní komiksov minula, Ivana? 

Ivana: Veľmi veľa, už som to asi prestala aj rátať. Teraz sa snažím na každý jeden komiks mať jeden zošit, kde to všetko tvorím. Ale prepisujem to zároveň aj do počítača, aby som to mala aj v online verzii. 

Ako dlho vám trvá, kým vytvoríte jeden diel komiksu? 

Ivana: Prvý komiks, ktorý sme robili, mal 13 strán, ale trvalo nám to veľmi dlho, skoro dva mesiace. A pritom to bola jednoduchá kresba. Ale vtedy sme to robili ešte všetko ručne. Zuzka nakreslila ten komiks normálne na papier a ja som do toho dávala bunky.

Zuzana: Ale tým, že to bol začiatok, tak nám to trvalo dlhšie. A keďže sme videli, že sa to ľuďom páči, tak sme sa v tom rozhodli pokračovať.

Ivana: A teraz, keď pracujeme na komikse, je to už podstatne menej. Napríklad pri päťstranovom komikse mi trvá text jeden týždeň, kým si to prehrávam v hlave a vravím si, ako by to mohlo vyzerať. Následne si k tomu sadnem a za päť až desať hodín napíšem scenár.

Zuzana: Nakresliť to už je potom trošku dlhšie. Teraz mi to trvá okolo troch, štyroch dní. Ale závisí to od kresby, ktorú mám, či je zložitejšia alebo jednoduchšia. 

Komiks Artúr: Čierny Peter. Foto: archív sestier Jančových

A teraz, už keď ste pracujúce, a nie ste študentky, máte čas tvoriť komiksy? 

Zuzana: Je to náročnejšie, ale snažíme sa vždy po práci si k tomu sadnúť. Teda po práci ideme do ďalšej práce, ktorá nás, samozrejme, baví, preto to už ani ako prácu nevnímame. Hlavne, keď vidíme, že to má zmysel. 

Pri vytváraní komiksov sa inšpirujete aj svojím vlastným životom? Napríklad pri vašom prvom komikse Peter: skúška, keďže ste to písali ako študentky a dej sa odohráva tiež v škole? 

Ivana: Je pravda, že každý, kto píše, tam vždy dáva kúsok seba. Čiže pri komikse Peter: skúška hlavná postava bola odrazom mňa, ale zároveň aj Zuzky, lebo my sme skoro také isté. 

Zuzana: Komiks bol o Petrovi, ktorému sa nechcelo učiť, ale chcel skončiť školu, aby bola na neho mama hrdá. Keď spadol do kanála, našiel tam okuliare, ktoré mu dali schopnosť super šprta.

Ivana: Teda, keď si dal okuliare, vedel všetko. Na základe toho urobil skúšku, ale spravené to bolo tak, že ten super šprt ho tú skúšku naučil, teda to vedel aj Peter. Vždy sme sa tam snažili dať nejaké ponaučenie. Peter sa to musel aj tak naučiť, ale naučil sa to za pomoci super šprta. 

Váš ďalší komiks má názov Artúr: Čierny Peter. Je to pokračovanie vášho prvého komiksu, v ktorom bol tiež ústrednou postavou Peter? 

Ivana: Áno, je to pokračovanie. Ale ide o prepojenie aj s Artúrom. V tomto diele je už Peter po škole a hľadá si prácu. Peter bol na pracovnom pohovore, kde pohorel pri otázke, kde sa vidí o päť rokov. Na to Peter odpovedal, že na jeho mieste, teda na mieste šéfa. Potom si hľadá Peter prácu ďalej, ale nedarí sa mu to. Vtom spozná Artúra a dej sa začne vyvíjať iným smerom.

Asi teraz váš najznámejší komiks je Eco & Tank. Na tomto komikse spolupracujete s Thomasom Puskailerom. Ako vznikla táto spolupráca? 

Zuzana: Oslovili sme ho na Instagrame, lebo sme si všimli, že má rád Superhrdinov. Napísali sme mu, či by neprezdieľal náš jeden komiks, ak sa mu bude páčiť. A zhodou okolností to bolo presne vtedy, keď hľadal niekoho, kto vie kresliť a vytvorí ekologický komiks, ale na štýl Marvel a DC. Následne sme sa spolu stretli a vytvorili sme spoločne komiks Eco & Tank. 

Ivana: V tomto komikse Eco predstavuje Thomasa. A tým, že komiks je určený pre deti, snažili sme sa vytvoriť niečo, čo by ich mohlo zaujať a čo by mohli mať deti rady. Preto nám prišlo najvhodnejšie použiť ako ďalšiu hlavnú postavu zvieratko, aby sme boli trošku aj iné ako Marvel a DC, kde nikdy nebolo hlavnou postavou zviera. 

Obálka druhej série Eco & Tank. Foto: archív sestier Jančových

Tento projekt Eco & Tank ste predstavili aj v školách. Malo to u detí úspech? 

Ivana: Thomas robil po školách svoj Eco tour, kde deti učí správať sa viac ekologicky, a na koncertoch predstavil aj náš komiks. Tam sa rozdával aj prvý diel v tlačenej podobe. 

Zuzana: Hovoril tam o tom, že sa deti môžu inšpirovať aj takýmto hrdinom a byť ekologickejšie voči našej planéte. Zároveň im odporučil, ak sa im komiks páčil, že ďalšie diely si môžu prečítať na instagramovom účte. Každý diel je ekologický a môže deti naučiť niečo nové. V prvom diele sa učili, ako separovať, v druhom zas, prečo je dôležitá voda alebo prečo je dôležité šetriť svetlo. 

Ivana: Ja si viem predstaviť tento komiks v knižnej podobe, lebo mal u detí úspech. Učiteľky dokonca čítali na hodinách pokračovanie Eco & Tank. Ale to je zatiaľ na dlhé lakte, kým zoženieme sponzora. 

Plánujete aj pokračovať v tejto spolupráci a vytvoriť druhú sériu Eco & Tank? 

Zuzana: Áno, plánujeme to, ale tým, že v marci prišla korona, tak sa to všetko zastavilo. Thomas nemá momentálne tiež žiadne Eco tour. Plánujeme pokračovať, ale zatiaľ je to iba v prípravách. Bežať to bude asi len na Instagrame. 

Vaš ďalší komiks s názvom Demo & Diana je o tom, ako Diana hľadá vakcínu na vírus. Inšpirovali ste sa situáciou, ktorá je na Slovensku, alebo vznikol komiks ešte pred tým, ako prišla korona?

Ivana: Komiks vznikol pred voľbami, chceli sme tam poukázať na to, že ľudia môžu slobodne voliť, a vtedy to nemalo žiaden súvis s koronavírusom. Nechceli sme ísť do takej vážnej témy. Inšpirovala som sa skôr jedným seriálom, v ktorom prišiel nejaký vírus. Čiže spojitosť s koronavírusom bola len náhoda. 

Obálka prvej série Demo & Diana. Foto: archív sestier Jančových

Kde zverejňujete svoje komiksy? 

Zuzana: Na našom Instagrame a našej webovej stránke, kde sa dajú nájsť všetky komiksy. 

Plánujete niečo nové v blízkej budúcnosti? 

Zuzana: Pokračujeme v druhej sérii komiksu Demo & Diana, v ktorej sa do príbehu pridá aj Peter z našich prvých komiksov. A zároveň aj v druhej sérii Eco & Tank, ktorú pripravujeme od nového roka.

Ivana: A plánujeme prerobiť aj náš prvý komiks, ktorý sme pôvodne spravili na papieri a len ho nakreslili, a teraz by sme ho chceli dať aj do grafickej podoby. 

Ako ste prežívali prvú a druhú vlnu korony, posilnilo vás to pri tvorení? 

Ivana: Práve naopak, prvá vlna, to bol útlm a neurobili sme skoro nič. Nenapísala som ani čiarku ani Zuzana skoro nič nenamaľovala. Od mája sa to tak potom znova nakoplo a začali sme tvoriť. Ja som začala písať svoj prvý román ako reakciu na koronu. Tak aspoň v tom ma korona inšpirovala, robiť nejakú novú vec. 

Zuzana: Ja som bola na tom podobne ako Ivana. Zo začiatku som nerobila skoro nič a potom, keď to trošku utíchlo, začala som sa učiť animovať. Vytvorila som svoj tutoriál, v ktorom učím, ako kresliť a využívať Adobe Photoshop. A zároveň sa venujem aj obrazom.


Ďalšie články