Podpísali dúhový sľub a dostali sa do europarlamentu. Kto sú títo poslanci?

kolaz PS euro Zľava doprava: Ľubica Karvašová, Michal Wiezik, Lucia Yar. Foto Facebook, fotomontáž Štandard

Kandidáti z celej Európy pred tohtoročnými eurovoľbami skladali sľub o podpore LGBTI práv. Dokument ich zaväzuje „mať bezpečie LGBTI ľudí na prvom mieste“, hroziť sankciami štátom, ktoré sa vzpierajú LGBT agende. V prípade potreby tiež sľubujú pracovať na dúhovej legislatíve tajne, teda bez informovania verejnosti.

Zo Slovenska sľub Come out 4 Europe z pera medzinárodnej dúhovej mimovládky ILGA podpísalo 16 kandidátov. Za Progresívne Slovensko vyhlásenie podporilo deväť ľudí: Krisztián Váradi, Marek Štefanisko, Michal Wiezik, Martin Poliačik, Martin Hojsík, Vanda Rogovská, Mária Kočnerová, Lucia Yar a Ľubica Karvašová.

Zvyšok podpísaných kandidátov tvorili členovia hnutia Socialisti.sk a strany Volt Slovensko. Z podpísaných si Slováci do europarlamentu zvolili Michala Wiezika, Luciu Yar a Ľubicu Karvašovú z Progresívneho Slovenska.

Dúhový debakel pre V4

Za Českú republiku podpísalo sľub ILGA niekoľkonásobne viac kandidátov do europarlamentu než na Slovensku – až 60. To je v rámci Vyšehradskej štvorky najviac. No Česi si zvolili iba troch „dúhových signatárov“, Jana Farského (STAN+SLK), Markétu Gregorovú (Piráti) a Danušu Nerudovú (STAN+SLK).

Z Poľska sľub pred voľbami podpísal rovnaký počet kandidátov ako na Slovensku, teda 16. Do europarlamentu sa dostali dvaja, Robert Biedroń a Krzysztof Śmiszek (obaja Lewica).

Náš južný sused si na konto pripísal 25 dúhových signatárov. Do europarlamentu si však Maďari zvolili iba dvoch: Kláru Dobrevovú a Csabu Molnára (DK – MSZP – Párbeszéd – Zöldek).

ILGA v minulosti spolupracovala s pedofilmi

Neziskovka ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association), ktorá sľub vytvorila, je celosvetovou strešnou organizáciou pre dúhové mimovládky. Jej členom je aj Saplinq, o ktorom sme na Slovensku písali v súvislosti s workshopmi dragu pre mládež, a Iniciatíva Inakosť.

Veľká časť finančných zdrojov ILGA pochádza priamo od Európskej komisie. V roku 2022 ju dotovali aj holandská vláda, Nadácia otvorenej spoločnosti a Global Equality Fund.

V roku 1994 sa ILGA dostala pod paľbu kritiky. Ako napísal The New York Times, Organizácia spojených národov (OSN) pozastavila mimovládnej organizácii členstvo. Bolo to preto, že medzi členmi ILGA sa nachádzali aj organizácie, ktoré obhajovali pedofíliu.

Jednou z nich bola neziskovka s názvom North American Man – Boy Love Association (NAMBLA), čo sa dá preložiť ako Severoamerická spoločnosť pre lásku medzi mužmi a chlapcami. Ide o organizáciu, ktorej cieľom vždy bolo normalizovať a dekriminalizovať pedofíliu.

Onedlho nato tieto skupiny z ILGA vylúčili a organizácia vyhlásila, že pedofília nie je v súlade s jej cieľmi. Keď však Spojené štáty požiadali, aby sa ILGA zaručila, že žiadny z ich členov pedofilné správanie neospravedlňuje, vyhlásila, že to zaručiť nemôže.

Opakované pokusy ILGA o opätovné získanie osobitného štatútu pri OSN boli úspešné až v roku 2006.


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...