Plač v súdnej sieni: Šarlotin vrah sa priznal, vyfasoval 15 rokov

Daniel si na dnešnom pojednávaní sypal popol na hlavu, matka zavraždenej Šarloty mu však nikdy neodpustí. Foto: RV Daniel si na dnešnom pojednávaní sypal popol na hlavu, matka zavraždenej Šarloty mu však nikdy neodpustí. Foto: RV

POVAŽSKÁ BYSTRICA – Po ôsmich mesiacoch od zadržania políciou sa dnes pred sudkyňu na považskobystrickom pracovisku Okresného súdu v Trenčíne postavil 24-ročný Daniel K., ktorý je obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu vraždy.

Podľa obžaloby mal v novembri minulého roka v Novom Meste nad Váhom pripraviť o život svoju priateľku Šarlotu. Jej mama sa vrahovi dnes prišla pozrieť do očí a pri jeho záverečnej reči mu jasne povedala, že mu to nikdy neodpustí.

Tragédia sa stala vlani v noci z 9. na 10. novembra v bytovom dome na Športovej ulici v Novom Meste nad Váhom. Podľa prokurátorky obžalovaný Daniel svoju priateľku fyzicky napadol pod výrazným vplyvom alkoholu a návykových látok.

„Opakovane ju dlaňami a päsťami udieral do oblasti hlavy a tváre a nakoniec ju údajne ešte aj hrdúsil. V dôsledku toho došlo k takým zraneniam, ktoré zapríčinili smrť nebohej,“ uviedla prokurátorka s tým, že najzávažnejším poranením bol opuch mozgu.

Dnešné pojednávanie trvalo len niečo viac ako polhodinu, ale stačilo to na to, aby matka mŕtvej Šarloty hneď trikrát naplno prejavila svoje emócie. Najprv emočne nezvládla prednes obžaloby a s plačom vybehla von na chodbu.

Pri záverečných rečiach vykríkla na Daniela, že mu nikdy neodpustí, ako pripravil o život jej dcéru, nuž a so slzami v očiach a hlasným plačom prijímala aj samotný verdikt sudkyne.

Obžalovaný Daniel v úvode pojednávania urobil vyhlásenie o svojej vine, a tak sa dokazovanie sústredilo len na verdikt o treste a ochranných opatreniach. Sudkyňa prečítala aktuálnu správu o Danielovej povesti z trenčianskej väzenskej nemocnice, kde je umiestnený na psychiatrickom oddelení.

V registri trestov má tri záznamy. Sudkyňa citovala aj zo znaleckého posudku odborníkov v oblasti psychiatrie, z ktorého je zrejmé, že Daniel v čase spáchania skutku trpel výraznou intoxikácou kombinácie alkoholu a marihuany.

Vzhľadom na ťažkú opitosť mal znížené ovládacie schopnosti, čo zodpovedá jeho vyjadreniam, že si z tej noci nič nepamätá. „V prvom rade by som sa chcel s veľkou pokorou ospravedlniť pozostalým za trápenie, ktoré som im spôsobil. Ľutujem toho a strašne ma to mrzí,“ vyhlásil vo svojej záverečnej reči Daniel.

Priznal v nej, že od chvíle, čo ho v mladosti zachytil vlak a pripravil ho o časť ruky, má problém s alkoholom. „V budúcnosti by som chcel dostať druhú šancu na život, nájsť si prácu a založiť si rodinu,“ dodal Daniel.

Prokurátorka aj vzhľadom na jeho priznanie navrhovala súdu uložiť mu trest v dolnej polovici základnej trestnej sadzby, ktorý by si podľa nej mal odpykať vo väznici s maximálnym stupňom stráženia. Naproti tomu Danielov advokát žiadal pre svojho klienta umiestnenie v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Podľa jeho slov je vzhľadom na okolnosti prípadu a správanie sa obžalovaného po skutku, keď sa snažil poskytnúť prvú pomoc a neskôr spolupracoval s orgánmi činnými v trestnom konaní, dôvod aj na mimoriadne zníženie trestu.

Po krátkej prestávke sudkyňa vyriekla konečný verdikt, ktorým Danielovi za obzvlášť závažný zločin vraždy vymerala trest odňatia slobody na 15 rokov. Zároveň mu nariadila ochranné protitoxikomanické liečenie ústavnou formou.

„Nemám za to, že náprava obžalovaného bude účinnejšia v ústave s nižším stupňom stráženia,“ zdôvodnila sudkyňa svoje rozhodnutie o tom, že Daniel si trest odpyká vo väznici s maximálnym stupňom stráženia.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, keďže obe strany si ponechali zákonnú lehotu na podanie odvolania. „Uvidíme, aké bude stanovisko prokuratúry, či podá odvolanie alebo nie. Pôjdem za svojím klientom a rozhodneme sa, ako budeme pokračovať ďalej,“ skonštatoval po vynesení rozsudku Danielov advokát.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...