Revolúcia v oblasti IT. Prečo je nevyhnutné zmeniť pravidlá a privítať ženy na palube

STEM Na besede sa zúčastnili významní hostia: zľava Dárius Anton Hatok, Juliana Kováčová, Miriama Hučková, Zuzana Sotáková, Rastislav Ručinský, Lenka Hlinková, Emília Bolčová. Foto: redakcia

KOŠICE – V roku 2030 bude v Európskej únii (EÚ) chýbať až 11 percent odborníkov v oblasti vedy, techniky, inžinierstva a matematiky [STEM, skratka Science, technology, engineering, and mathematics, pozn. red.]. Zástupcovia z rôznych oblastí sa na diskusii v Košiciach zhodli na tom, že zvýšenie počtu záujemcov o štúdium a prácu v týchto odboroch si vyžaduje dobrú prax a medzisektorovú spoluprácu.

Oba faktory sú dôležité, pretože interakcie medzi rôznymi odvetviami umožňujú študentom vidieť, ako svoje znalosti aplikujú v praxi v rôznych oblastiach života. Praktické skúsenosti sú totiž pre moderný trh práce nesmierne dôležité.

Najmä kvôli zmieneným prognózam STEM odborov sa v Košiciach 11. júna zišli znalci z oblasti vzdelávania a technológií, aby diskutovali o význame štúdia. Hlavným cieľom diskusie však bolo predstaviť nový portál, ktorý uchádzačom zjednoduší výber budúceho štúdia.

Nárast záujmu o IT na východe Slovenska

Záujem o štúdium v STEM oblastiach na východnom Slovensku neustále rastie, pričom v IT sektore v tomto regióne pracuje približne 16-tisíc ľudí. Odbory STEM ponúkajú okrem nadpriemernej mzdy aj široké možnosti uplatnenia na trhu práce. V rámci oblasti Informačných technológií sa mzdy na Slovensku pohybujú v štandardnom rozsahu od 1 682 eur až po 3 713 eur. Skutočné príjmy môžu byť ešte vyššie.

Na riešenie pomerne veľkého nedostatku odborníkov je nevyhnutná motivácia a podpora študentov v tejto oblasti. Hlavným problémom však zostáva schopnosť rýchlo sa adaptovať na technologické trendy, čo na podujatí zdôraznila aj výkonná riaditeľka Košice IT Valley Miriama Hučková.

Najväčšou bariérou pre uchádzačov o zamestnanie v IT sektore je kritické, logické a technické myslenie. Dôležité je nielen získavanie vedomostí, ale aj schopnosť rýchlo sa rozvíjať a adaptovať.

Veľký prínos predstavuje aj kontakt študentov s ľuďmi z praxe, čo zdôraznil aj prorektor Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) Rastislav Ručinský. Zamestnanci IT firiem sú motivovaní, aby časť svojho pracovného života venovali práci so študentmi. Táto zmena, podľa jeho slov, povedie k zlepšeniu situácie v danej oblasti v regióne a v krajine.

Nové odbory a prax na školách

Stredné a vysoké školy na východnom Slovensku reagujú na potreby trhu práce rozširovaním ponuky v STEM oblastiach. Stredná odborná škola informačných technológií na Ostrovského 1 v Košiciach nedávno otvorila tri nové odbory, ktoré spájajú technické znalosti s umením a digitálnymi médiami. Pedagógovia sa, podľa slov pedagogičky Emílie Bolčovej, na škole snažia do vzdelávania integrovať všetky oblasti tak, aby čo najlepšie pripravili svojich žiakov.

Okrem košickej strednej školy aj TUKE pracuje na tom, aby boli jej absolventi uplatniteľní na globálnom trhu práce. Prorektor Rastislav Ručinský na podujatí zdôraznil dôležitosť prepojenia študentov s reálnou praxou a poskytovania príležitostí pre mobilitu a stáže prostredníctvom programu Erasmus+ a európskej univerzity Ulysseus.

TUKE pripravuje nové projekty so zameraním na rozvoj talentu študentov a poskytovanie aktívnej podpory počas štúdia. „Aktívne spolupracujeme so všetkými relevantnými zamestnávateľmi našich absolventov a snažíme sa čo najviac prepojiť našich študentov s reálnou praxou,“ skonštatoval situáciu prorektor.

Príkladom efektívnych riešení nepriaznivej situácie je spomínaný projekt studiumstem.sk. Portál je určený pre žiakov a žiačky základných a stredných škôl, ktorí sa zaujímajú o štúdium technických odborov. Portál obsahuje odpovede na často kladené otázky, databázu 978 škôl so STEM zameraním a bezplatný online kurz Zorientuj sa v STEM.

Projekt vznikol z potreby ponúknuť študentom a ich rodičom potrebné informácie a skúsenosti, ktorými ich chcú motivovať pre štúdium v IT.

Podpora vzdelávania a uplatnenia žien v IT

Zainteresovaní odborníci si uvedomujú dôležitosť nezabúdať na nevyužitý potenciál dievčat a žien. V súčasnosti tvoria ženy iba 17,4 percenta odborníkov v informačných technológiách a študentky predstavujú menej ako 13 percent. Prieskum organizácie Ženský algoritmus, do ktorého sa zapojilo 545 študentiek z Košického kraja ukázal, že študentky najviac odrádza nedostatok skúseností s programovaním, obavy z náročnosti IT štúdia, nedostatočné technické zručnosti, nedostatok informácií o štúdiu a ďalšom uplatnení a slabšie znalosti matematiky.

Je čas na rovnosť a inklúziu žien. Prečo?

Občianske združenie Ženský Algoritmus si kladie za cieľ podporovať ženy na ich ceste do sveta IT a na manažérske pozície. Jedným z hlavných cieľov združenia je odstrániť hlboko zakorenené predsudky a umožniť dievčatám a ženám začať na rovnakej štartovacej čiare ako ich mužskí kolegovia.

V združení pomáhajú ženám prostredníctvom programov zvýšiť si mzdu, získať povýšenie a zlepšiť si manažérske zručnosti. Aj vďaka ich iniciatíve sa za posledný rok podarilo zvýšiť podiel žien v ICT sektore na Slovensku o 2,5 percenta.

Pilotný projekt Skill In z roku 2023, do ktorého sa zapojilo viac ako 400 žien, povzbudil 92 percent účastníčok k tomu, aby pokračovali v technickom vzdelávaní. Medzi ich úspechy patrí aj projekt Women2Women, ktorý získal prvú cenu spomedzi slovenských projektov zapojených do medzinárodnej súťaže Karpatskej platformy.

Správna inšpirácia a podpora

Študentka strednej školy Juliana Kováčová prezradila, že IT oblasť ju oslovila v útlom veku. Na základnej škole mala šťastie na vynikajúcich učiteľov, ktorí ju motivovali a učili základy informatiky s nadšením. Už vtedy ju programovanie pohltilo. Fascinovalo ju, ako dokáže niekoľkými riadkami kódu vytvoriť napríklad korytnačku, ktorá behá po obrazovke.

Najväčšiu vďaku však vyjadrila organizácii Ženský Algoritmus. Prostredníctvom nej sa v šestnástich rokoch zúčastnila IT tábora pre dievčatá. Práve tam pochopila, že IT nie je len o programovaní, ale aj o ďalších odboroch, ako je napríklad dizajn. Juliana neskrývala svoje nadšenie zo skúseností, ktoré počas dievčenského tábora nadobudla.

Juliana Kováčová (zľava) sa zúčastnila na tlačovej besede, kde sa podelila o svoje osobné skúsenosti. Foto: redakcia

Mladá študentka uviedla, že hoci najskôr nemala konkrétnu predstavu o projekte, prihlášku do súťaže Startup akcelerátor vraj vytiahla zo šuplíka v tom správnom čase.

„Prihlásila som sa s myšlienkou na skladaciu prilbu. Inšpiroval ma muž, ktorý mal vážnu nehodu na kolobežke. Uvedomila som si, že nosiť so sebou helmu celý deň môže byť skutočne nepraktické,“ opísala svoju cestu k úspechu. „A tak vznikol nápad na skladaciu verziu helmy, ktorý nakoniec uspel,“ doplnila nadšene o svojom jedinečnom nápade. Juliana na projekte pracuje, avšak momentálne je pre ňu prioritou úspešné ukončenie štúdia na strednej škole.

Zvýšenie záujmu o štúdium a prácu v oblastiach STEM je dôležitým krokom pre naplnenie potrieb do roka 2030. Diskusia v Košiciach ukázala, že zavedenie praktických skúseností a medzisektorová spolupráca sú nevyhnutné pre prípravu mladých ľudí na moderný trh práce. Podpora žien a ďalší rozvoj vzdelávacích projektov v IT oblasti je taktiež dôležitou úlohou a jej splnenie pomôže naplniť dieru na trhu, ktorá by v priebehu rokov mohla vzniknúť.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...