Putin: Kyjevu ponúkame konkrétny mierový návrh. Chceme konflikt ukončiť, nie zmraziť

Rusko predkladá Kyjevu ďalší skutočný mierový návrh. Vyhlásil to v piatok ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s vedením ruského ministerstva zahraničia.

Vladimir Putin Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

„Dnes predkladáme ďalší konkrétny, skutočný mierový návrh [Kyjevu],“ povedal politik podľa ruskej tlačovej agentúry TASS.

Prezident vysvetlil, že Moskva nenavrhuje konflikt zmraziť, ale ukončiť. Rusko podľa neho nepotrebuje dočasné prímerie na Ukrajine, ale úplné vyriešenie konfliktu.

Aké sú podmienky

Podľa Putina Rusko považuje neutrálny štatút Ukrajiny bez jadrových zbraní za nevyhnutnú podmienku. Všetky západné sankcie voči Ruskej federácii vraj musia byť zrušené.

Ukrajinské jednotky sa podľa šéfa Kremľa musia stiahnuť z celého územia takzvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, Záporožskej a Chersonskej oblasti.

„Len čo Kyjev vyhlási, že je na takéto rozhodnutie pripravený a začne reálne sťahovanie vojsk z týchto regiónov a oficiálne oznámi aj upustenie od plánov na vstup do NATO – z našej strany okamžite, v tej istej minúte, bude nasledovať príkaz na prímerie a začatie rokovaní,“ naznačila hlava štátu.

„Samozrejme, práva, slobody a záujmy rusky hovoriacich občanov na Ukrajine musia byť plne zabezpečené,“ skonštatoval Putin.

Podľa Podoľaka nemožno nájsť kompromis

Rusko takúto predstavu konca vojny verejne tlmočilo už neraz predtým. Ukrajinská strana takéto podmienky zakaždým kategoricky odmietla a trvala na zastavení bojov a stiahnutí ruských vojsk z východnej časti Ukrajiny a Krymu.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak podľa očakávania tento návrh odmietol. Podoľak povedal, že návrh Kremľa nemá význam pre žiadne rokovania. Dodal, že medzi Putinovým vyhlásením a podmienkami Ukrajiny na ukončenie vojny „neexistuje možnosť nájsť kompromis“.

Pred švajčiarskym samitom

Vyhlásenie ruského lídra prichádza krátko pred víkendovým samitom o mieri na Ukrajine, ktorý sa uskutoční vo švajčiarskom stredisku Bürgenstock v dňoch 15. a 16. júna.

Jeho účelom je vytvoriť platformu pre dialóg na vysokej úrovni s cieľom iniciovať proces, ktorý povedie ku komplexnému, spravodlivému a trvalému mieru pre Ukrajinu na základe medzinárodného práva a Charty Organizácie Spojených národov.

Témami diskusie majú byť jadrová bezpečnosť, humanitárne aspekty, ako aj potravinová bezpečnosť a sloboda plavby. Na samite sa predpokladá účasť približne 90 delegácií z celého sveta.

Vzhľadom na absenciu kľúčových hráčov sa neočakáva, že prispeje k urovnaniu konfliktu. Moskva označila konferenciu vzhľadom na svoju neúčasť za stratu času. Na konferencii sa neplánuje zúčastniť ani Čína.


Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok