Anglicko vydrelo víťazstvo nad Srbskom, Slovinci odolali Dánom a Poľsko podľahlo Holandsku

Slovinsko - Dánsko Dánsky hráč Christian Eriksen (vpravo) bojuje o loptu so Slovincom Erikom Janžom počas zápasu C-skupiny Slovinsko - Dánsko na ME 2024 vo futbale v Stuttgarte 16. júna 2024. Foto: TASR/AP

Futbalisti Anglicka zvládli svoj úvodný zápas na ME v Nemecku. Jeden z topfavoritov šampionátu vyhral v nedeľnom dueli C-skupiny v Gelsenkirchene nad Srbskom 1:0. O prvú remízu na futbalových ME v Nemecku sa v nedeľu postarali tímy Slovinska a Dánska. Futbalisti Holandska zase zvíťazili nad Poľskom 2:1. V obidvoch zápasoch sa rozhodovalo v záverečných minútach.

Tesný triumf Anglicka nad Srbskom zariadil Jude Bellingham hlavičkou v 13. minúte. V úlohe štvrtého rozhodcu bol slovenský arbiter Ivan Kružliak.

Kapitán Tadič zostal na srbskej lavičke a jeho spoluhráči odolávali zreteľnej prevahe favorita len do 13. minúty. Na tečovaný center Saku z pravej strany si potom na päťku nabehol Bellingham a cez Živkoviča prudkou hlavičkou prekonal brankára – 0:1.

Srbi sa na polovicu súpera dostávali sporadicky a tak sa ich šance nerodili, pomohla im však chyba Alexandra-Arnolda, po ktorej v 20. minúte pálil prudko Mitrovič, ale lopta skončila vedľa pravej žrde Pickfordovej bránky. Srbi sa osmelili, no o päť minút neskôr sa po nepresnej prihrávke Vlahoviča dostal po rýchlom brejku do ich šestnástky Walker, lopta z jeho nohy však bránku netrafila a ani nenašla žiadneho zo spoluhráčov.

Po polhodine hry nevyšiel Alexandrovi-Arnoldovi priamy kop zo zaujímavej vzdialenosti, trafil iba do múru. Pred prestávkou sa ešte Saka opäť dostal k centru z pravej strany, číhajúci Foden naň nedosiahol. Prvý polčas priniesol napokon jedinú strelu na bránku a vďaka nej išli do kabín spokojnejší Angličania.

Srbi po zmene strán výrazne zvýšili aktivitu, ktorá im mohla priniesť vyrovnanie po päťdesiatich minútach, no prízemná prihrávka Vlahoviča pred bránku zostala bez odozvy a Trippier zažehnal nebezpečenstvo. Alexander-Arnold sa vzápätí postaral o druhú strelu svojho tímu na bránku, jeho delovku vyrazil Rajkovič a o chvíľu neskôr striedajúci Ilič v poslednej chvíli zabránil zakončeniu Bellinghama. Pickford musel potom zasiahnuť pred Mitrovičom po úniku Mladenoviča po ľavej strane.

Angličania pôsobili v tejto fáze až príliš pasívne a potrestať ich mohli krátko po svojom príchode na ihrisko Tadič s Jovičom, v 65. minúte však druhý menovaný nedokázal v šestnástke spracovať ideálny pas svojho krajana. Blízko k poistke náskoku bol v 77. minúte Kane, jeho hlavičku po centri striedajúceho Bowena však dokázal vytlačiť brankár Rajkovič do brvna.

Srbi vyslali prvý pokus do priestoru bránky až v 82. minúte, no mal gólové parametre – Pickford musel s námahou vyraziť nad bránku strelu Vlahoviča spoza šestnástky a po následnom rohu Kane vyhlavičkoval pokus Birmančeviča. Neujala sa ani strela Milinkoviča-Saviča v 89. minúte a tak si Angličania udržali čisté konto a do šampionátu vykročili ziskom troch bodov.

V druhom kole skupiny sa vo štvrtok 20. júna stretnú Srbi so Slovinskom (15.00) a Angličania s Dánskom (18.00). Z každej skupiny postúpia do osemfinále prvé dvaja a štyria najlepší v šesťčlennej tabuľke tretích tímov.

Slovinsko odolalo Dánsku

Súboj C-skupiny v Stuttgarte medzi Slovinskom a Dánskom sa skončil nerozhodne 1:1, keď na gól Christiana Eriksena z prvého polčasu odpovedal v 77. minúte obranca Erik Janža.

Dáni diktovali tempo hry od úvodných minút. S loptou na nohe zatlačili súpera na jeho polovicu v snahe nájsť kľúč na prekonanie plastickej obrany, no Slovinci v hlbokom bloku odolávali a po štvrťhodine hry pohrozili výraznejšie ako prví – Šeško sa odhodlal k strele ďaleko za šestnástkou a jeho pokus preletel iba tesne vedľa pravej žrde Schmeichelovej bránky.

Severania odpovedali už o chvíľu neskôr a už s gólovou príchuťou, keď po rýchlom aute z pravej strany predĺžil Wind v šestnástke loptu pätičkou na Eriksena a dánsky špílmacher po spracovaní prsiami „upratal“ loptu k pravej žrdi – 0:1.

V 28. minúte mohli Dáni pridať druhý zásah, po prudkej strieľanej prihrávke Eriksena si Mlakar takmer zrazil loptu za chrbát svojho brankára a z následného roku hlavičkoval Vestergaard vedľa. V závere prvej časti mal ešte dvakrát príležitosť aktívny Eriksen, najprv mu strelu zblokoval obranca a potom osamotený z jedenástich metrov vystrelil vysoko nad.

V snahe o vyrovnanie sa Slovinci dostali na začiatku druhého polčasu dvakrát do sľubných príležitostí po dlhých autových vhazdovaniach, no Šporar loptu pred bránkou netrafil a Bijolovi chýbali centimetre k možnosti zakončiť. Na druhej strane sa Dáni dostávali pred bránku najmä po štandardkách, ale ich náskok bol naďalej iba jednogólový.

Slovinský hráč Erik Janža oslavuje po tom, ako strelil úvodný gól počas zápasu C-skupiny Slovinsko – Dánsko na ME 2024 vo futbale v Stuttgarte 16. júna 2024. Foto: TASR/AP

Slovinský brankár Oblak zneškodnil v 65. minúte strelu Höjlunda z bezprostrednej blízkosti po prihrávke Winda, vzápätí na druhej strane hlavičkoval Gnezda Čerin po centri Šporara vo veľkej šanci vedľa a jeho tím tak stále čakal na svoj prvý pokus do priestoru bránky súpera. Ten neprišiel v 74. minúte ani od Šporara, ktorý po priamom kope z ľavej strany zakončil zblízka nepresne. Štvrťhodinu pred koncom sa spoza šestnástky oprel do lopty Šeško a delovkou trafil ľavú žrď dánskej bránky.

O chvíľku neskôr sa už Slovinci tešili z vyrovnania – po rohovom kope vystrelil halfvolejom spoza šestnástky Janža a s pomocou teču Hjulmanda skončila lopta v sieti – 1:1. Desať minút pred koncom ešte mohol viac radosti pre slovinskú ekipu priniesť zakončujúci Šporar, no body sa napokon delili.

V druhom kole skupiny sa vo štvrtok 20. júna stretnú Slovinci so Srbskom (15.00) a Dáni s Anglickom (18.00). Z každej skupiny postúpia do osemfinále prvé dvaja a štyria najlepší v šesťčlennej tabuľke tretích tímov.

Poľsko podľahlo Holandsku

Na štadióne v Hamburgu išli po štvrťhodine hry do vedenia Poliaci gólom Adama Buksu, na ktorý odpovedal v 29. minúte Cody Gakpo. Holanďania mali v celom zápase viac z hry a hoci Poliaci viackrát ofenzívne pohrozili, „oranjes“ napokon dokázali potvrdiť prevahu.

Po obojstranne opatrnejšom úvode zápasu sa Holanďania snažili režírovať dianie. V 10. minúte bol blízko ku gólu Reijnders, no pravačkou zvnútra šestnástky tesne minul ľavú žrď. Po štvrťhodine sa Poliaci dostali k rohovému kopu, na center Zielinského ideálne vyskočil nepokrytý Buksa a hlavou potrestal zaváhanie defenzívy súpera – 1:0.

Poľský brankár Wojciech Szczesny chytá počas zápasu D-skupiny Poľsko – Holandsko na ME 2024 vo futbale v Hamburgu 16. júna 2024. Foto: TASR/AP

Holanďania zareagovali zvýšenou aktivitou, Van Dijkove zakončenie po rohu vyrazil brankár Szeszny a Depayova strela bez prípravy minula jeho bránku. V 29. Gakpo potiahol loptu na polovici súpera, dostal sa k strele spred šestnástky, na ktorú síce Szczesny správne zareagoval, no smer lopty nešťastne zmenil Salamon – 1:1. Holanďania mali v prvom dejstve viac hry, častejšie držali loptu a predviedli aj viac streleckých pokusov. Gól však krátko pred prestávoku nepridal ani Gakpo, ktorý sa v ofenzívnej akcii dostal k zakončeniu, no zblízka minul bránu.

V 59. minúte mohol Kiwior vrátiť Poliakom tesný náskok, keď ho Zalewski našiel pri vzdialenejšej žrdi, no brankára Verbruggena neprekonal.

Aj v druhom polčase boli Holanďania aktívnejší a k víťazstvu im pomohli aj striedania. V 83. minúte Ake poslal z ľavej strany loptu do šestnástky, poľskú defenzívu zneistil pohyb Wijnalduma a nedôrazne pokrytý Weghorst po dvoch minútach na trávniku prekonal Szczesného – 2:1.

Holandský hráč Wout Weghorst (v pozadí uprostred) strieľa druhý gól počas zápasu D-skupiny Poľsko – Holandsko na ME 2024 vo futbale v Hamburgu 16. júna 2024. Foto: TASR/AP

V 90. minúte boli Poliaci blízko k vyrovnaniu. Piotrowski sa v šestnástke presadil cez Reijndersa, prihrávkou našiel Modera, no jeho strelu bez prípravy Verbruggen dokázal vyraziť.

Poliaci nastúpia na ďalší zápas v piatok 21. júna od 18.00 v Berlíne proti Rakúsku, Holanďania budú hrať v rovnaký deň od 21.00 v Lipsku proti Francúzsku.

(tasr)


Ďalšie články