Skladateľné telefóny majú jednu prednosť, ale aj celý rad nevýhod

Skladateľný telefón Skladateľný telefón. Foto: Unsplash.com/Jonas Leupe

BRATISLAVA – Jedna hlavná výhoda, ale viacero nevýhod. Tak by sa v skratke dali zhodnotiť telefóny so skladateľnými či ohybnými displejmi, ktoré sa v posledných rokoch čoraz častejšie objavujú na trhu. K ich masovému rozšíreniu však zatiaľ nedošlo, za čo môže hneď niekoľko faktorov.

Začnime však najskôr tým, čo to skladateľné telefóny vlastne sú. Definujúcim prvkom je možnosť zložiť ich na polovicu, pričom sa zohne aj samotný displej. Existujú síce prototypy zariadení, ktoré sa zohýnajú až na troch miestach, ale do predaja sa ešte nedostali.

U existujúcich skladateľných telefónov rozlišujeme dva základné typy. Prvým je knižkový a ide o telefón, pri ktorom roztvorený displej tvorí zhruba štvorec a dokážeme ho zatvoriť prakticky ako malú knižku. Po zatvorení je používateľovi k dispozícii druhý displej, klasický obdĺžnikový.

Skladateľný telefón véčkového typu. Foto: Unsplash.com/Zana Latif
Skladateľný telefón véčkového typu. Foto: Unsplash.com/Zana Latif

Druhým typom je „véčkový“ smartfón, ktorý pripomína klasické skladacie telefóny spred dvoch dekád (pri tých sa, samozrejme, displej neskladal, bol iba na jednej strane zariadenia). Véčkový telefón v rozloženom tvare vyzerá prakticky rovnako ako bežný smartfón. Po zložení na polovicu z neho vznikne akoby malá štvorcová dlaždica. Niektorí to prirovnávajú k dámskym pudrenkám.

Citlivý displej

Prejdime k nevýhodám, pri ktorých hneď na prvom mieste možno spomenúť práve displej. Jeho výhoda je jasná asi každému – stačí telefón roztvoriť a razom máme k dispozícii veľkú obrazovku, ideálnu napríklad na prácu s viacerými aplikáciami naraz (takzvaný multitasking). Tu však treba hneď dodať, že sa to týka len knižkových typov, a pri véčkových máme po rozložení iba displej štandardnej veľkosti.

Výhodou takéhoto roztváracieho displeja je v prvom rade „wau“ efekt. Predsa len, skladacie telefóny sú aj po viac ako piatich rokoch na trhu pomerne zriedkavé. Vďaka tomu priťahujú pozornosť – vyzerajú atraktívne a nevšedne. Roztvorenie displeja je efektné a v porovnaní s klasickými telefónmi je to naozaj pôsobivé.

Bohužiaľ, možnosť roztvorenia si vyžiadala pomerne vysokú daň v podobe zvýšenej citlivosti displeja voči tlaku. Klasické telefóny totiž majú na displeji tvrdené dotykové sklo, ktoré odolá mnohým, aj silnejším mechanickým vplyvom.

Knižkový skladateľný telefón v roztvorenom stave. Foto: Unsplash.com/2H Media
Knižkový skladateľný telefón v roztvorenom stave. Foto: Unsplash.com/2H Media

Skladacie displeje sú však stále plastové, hoci výrobcovia sa radi vystatujú tým, že na ich povrchu je vrstva ultratenkého skla. V porovnaní s klasickými tvrdenými sklami konvenčných smartfónov však v odolnosti úplne zaostávajú.

V tejto súvislosti treba dodať, že skladacie displeje majú na sebe priamo z výroby ochrannú fóliu, ktorú je vo väčšine prípadov možné vymeniť len v servise. Na rozdiel od klasických sklenených displejov na nich pri troche nepozornosti urobíme ryhy aj nechtom.

Okrem toho pri dotyku prstov s takýmto displejom je cítiť, že pod bruškami máme iba čosi plastové a nie skutočné sklo. Spomínanú ochrannú fóliu je potrebné po určitej dobe používania vymeniť, čo prináša ďalšie náklady. Niektorí výrobcovia síce ponúkajú napríklad prvú výmenu zdarma, ale nie je to pravidlo.

Nevýhodou je i záhyb v strede displeja, kde dochádza k ohýbaniu. Výrobcom sa ho síce pri každej novej generácii ohybného telefónu darí zmenšovať, ale zatiaľ ho ani jeden nedokázal úplne eliminovať.

Nižšia odolnosť telefónu

Ruka v ruke so zraniteľnosťou displeja ide aj ďalší nedostatok – nižšia odolnosť celého telefónu. Hlavnou príčinou je kĺbový mechanizmus, ktorý umožňuje zatváranie a otvárenie telefónu.

Táto pohyblivá a relatívne komplikovaná súčiastka totiž prirodzene podlieha opotrebovaniu. Ohybný telefón je súčasne vďaka nej náchylnejší na poškodenie než smartfón klasickej pevnej konštrukcie. Nehovoriac už o tom, že cez kĺbový mechanizmus môžu do telefónu preniknúť voda a prach, prípadne zničiť samotný kĺb.

Novšie skladateľné telefóny už majú tento problém čiastočne vyriešený a disponujú aspoň vodeodolnosťou, ale prach či iná nečistota stále môže spôsobiť v kĺbovom mechanizme paseku.

Cena

Tento bod bude pre mnohých zrejme najdôležitejší. Zatiaľ čo dnešné klasické smartfóny aj v cene okolo 200 či 300 eur dokážu ponúknuť zážitok z používania a funkcie porovnateľné s omnoho drahšími telefónmi, ohybné smartfóny v tejto cenovej kategórii ani nenájdeme. V čase písania článku (jún 2024) sa ich ceny podľa porovnávača Heureka.sk začínali na 460 eurách v prípade véčkových modelov a 680 eurách pri knižkových. A to šlo o rodinu Samsung Galaxy Flip3 a Fold3, čo je modelový rad starý tri roky.

V segmente skladateľných telefónov úplne absentujú lacné modely, ktoré sú pri pevných smartfónoch najpredávanejšie. Zatiaľ to vôbec nevyzerá na zmenu a výraznejšie zlacňovanie. Kým sa tak nestane, cena bude jednou z bariér, ktoré budú brániť masovému rozšíreniu týchto telefónov.

Slabšia batéria a horšie fotoaparáty

Otváracia konštrukcia a rozdelenie tela skladacích telefónov si vyžiadali daň aj v podobe batérií s nižšou kapacitou. Všetky súčiastky totiž treba rozdeliť do dvoch častí telefónu, čo nutne znamená kadejaké kompromisy a týka sa to aj batérie.

Tá je v ohybných telefónoch často tiež rozdelená do dvoch samostatných blokov a pre nedostatok miesta máva v porovnaní s tradičnými telefónmi nižšiu kapacitu. Keď k tomu prirátame veľký displej, náročnejší na spotrebu, výsledkom je neraz chabá výdrž batérie, ktorú pri intenzívnom používaní zariadenia treba počas dňa dobiť.

Pri vlajkových lodiach jednotlivých výrobcov sa dnes za určité minimum považuje hodnota kapacity batérie okolo 5000 mAh, ale neraz je to o pár sto mAh viac. Avšak napríklad ohybný model Samsung Galaxy Z Fold5 má batériu s kapacitou len 4400 mAh a rovnaká hodnota sa očakáva aj pri jeho tohtoročnom nástupcovi. Jeho véčkový súrodenec Z Flip5 disponuje dokonca iba 3700 mAh batériou.

Podobne je to pri fotoaparátoch. Výrobcovia pri ohybných modeloch najčastejšie vynechávajú teleobjektív na priblíženie scény, prípade do nich inštalujú menšie snímače. Výsledkom sú fotografie nižšej kvality v porovnaní s rovnako drahými a neraz i lacnejšími klasickými telefónmi.

Zložitejšie puzdrá a ďalšie nevýhody

Už sme spomínali, že ohybné telefóny potrebujú špeciálnu ochrannú fóliu, ktorú je možné vymeniť len v servise. Avšak i ochranné obaly týchto telefónov musia byť pre ich špecifickú konštrukciu zložitejšie (a tým zároveň drahšie).

Nevýhod ohybných telefónov je ešte viac. V skratke môžeme spomenúť u knižkových typov nemožnosť ich upevnenia do klasických statívov či gimbalov, rovnako ako aj do držiakov v autách. V neposlednom rade je to i vyššia hmotnosť a hrúbka týchto zariadení, prípadne niektoré aplikácie, ktoré pri knižkových ohybných telefónoch nedokážu využiť celú plochu displeja.

Ohybné telefóny potrebujú špeciálne puzdrá. Foto: Unsplash.com/2H Media
Ohybné telefóny potrebujú špeciálne puzdrá. Foto: Unsplash.com/2H Media

So spomenutými negatívami skladacích telefónov súhlasí i technologický novinár Roman Kadlec z portálu Touchit.sk. „Nevýhodou je, že fotografická výbava skladacích telefónov stále zaostáva za tradičnými telefónmi, respektíve ich vlajkovými loďami. A v prípade telefónov, ktoré sú v rozloženom stave ako malý tablet, je nevýhoda ich väčšia hrúbka a vyššia hmotnosť,“ uviedol Kadlec. Dodal však, že sa to každým rokom postupne zlepšuje.

Za výhodu považuje všestrannejšie využitie skladacích telefónov, ktoré sa rozložia na malý tablet. „Aj keď z hľadiska softvéru vidím ešte priestor na zlepšenie a optimalizáciu. A v prípade takzvaných skladačiek je hlavnou výhodou ich kompaktnosť v zloženom stave,“ podotkol redaktor.

Skladačkám neveria všetci

Skladateľné telefóny zatiaľ nevyrábajú všetci výrobcovia. Bokom stojí napríklad Apple, teda spoločnosť ktorá so Samsungom každoročne bojuje o post najväčšieho výrobcu telefónov. Na rozdiel od svojho juhokórejského konkurenta sa Apple v plnej miere spolieha na štandardné smartfóny. Podľa analytikov nepredstaví skladateľný model v tomto roku a pravdepodobne ani v tom nasledujúcom. Rovnako zatiaľ nemá svoj skladateľný model napríklad Sony.

Naopak, veľmi dravo sa v tomto segmente správajú rôzne čínske značky, ako Huawei, Oppo, Vivo či OnePlus. Práve prvá menovaná firma dosiahla podľa údajov analytickej spoločnosti CounterPoint Research v prvom kvartáli 2024 výrazný úspech, keď jej s 35 percentami patrilo prvé miesto v počte dodávok skladateľných telefónov na trh.

Pri takzvanom multitaskingu môže mať používaľ na skladacom telefóne otvorené až tri aplikácie naraz. Foto: Samsung
Pri takzvanom multitaskingu môže mať používateľ na skladacom telefóne otvorené až tri aplikácie naraz. Foto: Samsung

V medziročnom porovnaní tak predbehla Samsung, ktorý mal ešte v prvom štvrťroku 2023 podiel v tomto segmente na úrovni až 58 percent. Juhokórejský výrobca sa tentoraz musel uspokojiť s 23 percentami trhového podielu, čo mu stačilo na druhé miesto.

Zároveň treba dodať, že skladacie smartfóny tvoria z celkového počtu predaných telefónov iba veľmi malú časť. Napríklad v roku 2023 sa podľa odhadov analytickej spoločnosti Canalys celosvetovo predalo 1,14 miliardy mobilných telefónov, ale skladacích medzi nimi bolo podľa rôznych zdrojov (napríklad Gizchina.com) len 15 až 20 miliónov. Na celkových predajoch sa teda podieľajú asi 1,2 až 1,7 percentami, čo je zanedbateľné číslo.

Aká bude budúcnosť?

Viaceré analytické spoločnosti a technologickí experti predpovedajú, že podiel ohybných telefónov na celosvetovom trhu sa bude časom zvyšovať. Málokto sa však odváži tvrdiť, že ho ovládnu. Podľa českého technologického novinára a youtubera Michala Šrajera môže byť pomer 30:70 v prospech klasických smartfónov.

„Hlavne ‚véčka‘ budú možno čím ďalej, tým populárnejšie. Skladacie telefóny začnú postupne ukrajovať viac a viac trhu, až príde ohybný iPhone,“ predpovedal Šrajer v jednej zo svojich relácií na videoportáli.

Najdôležitejšie však bude zníženie cien, o ktorom sme už hovorili. Pomyselnou psychologickou hranicou môže byť suma okolo 300 eur, čo je pre mnohých maximálna čiastka, ktorú sú ochotní dať za nový telefón.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...