Červená protestom pod oknami politikov. Čo sa dialo pred obydliami Pašku či Matoviča

Alojz Hlina rezidencia predseda NR SR Pavol Paška protestujúci Alojz Hlina na proteste pred obydlím Pavla Pašku. Foto: František Iván/TASR

Dav stoviek či tisícov ľudí pred obydlím politikov by mal byť minulosťou. Tento fenomén sa rozmohol pred necelými desiatimi rokmi, keď sa protestovalo pred domom vtedajšieho predsedu parlamentu Pavla Pašku zo Smeru. Podobným spôsobom boli konfrontovaní viacerí politici, ale aj ďalší verejne známi ľudia.

Po streľbe na premiéra Roberta Fica v Handlovej vládna koalícia prišla s návrhom zákona, takzvaným lex atentát, ktorý už majú na stole poslanci. V zákone sa okrem iného navrhuje, aby miesta verejných zhromaždení boli prednostne určené mimo rezidenčných častí. Majú sa sústrediť do miest, kde je všeobecný predpoklad sústreďovania sa väčšieho počtu osôb. Tomu má byť prispôsobená aj dopravná kapacita územia.

Obec môže zhromaždenie zakázať, ak sa má konať v mieste, kde by sa obmedzovalo právo na súkromie, na pokojné užívanie obydlia alebo sa obmedzilo zásobovanie. Zhromaždenie by sa tak malo konať na inom mieste.

Protesty sa majú tiež zakázať v okruhu 50 metrov od sídla prezidenta SR, parlamentu, úradu vlády, sídla Ústavného súdu alebo všeobecného súdu.

Predseda opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka upozorňuje, že problémom môžu byť verejné zhromaždenia na bratislavskom Námestí SNP, kde takéto mítingy bývajú tradične ešte od čias nežnej revolúcie v roku 1989. Rovnako bývajú protesty na bratislavskom Hodžovom námestí, kde sídli prezident. Ide o pomerne malú plochu, pri väčšom počte ľudí by zrejme museli v týchto miestach vylúčiť dopravu.

„Si predstavte situáciu, že niektorí z vládnych politikov si kúpi byt na Námestí SNP a teda čo. Nikto už nebude môcť protestovať na SNP. Ja hovorím, že sú tam ustanovenia, ktoré sú veľmi ľahko zneužiteľné,“ dôvodil v nedeľu v televízii TA3 V politike predseda PS.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer) v relácii argumentoval, že ústava garantuje právo na pokojné zhromaždenie, nie právo na miesto, kde sa má uskutočniť.

„Sú krajiny, ktoré majú vyčlenené na to presne stanovené miesta. Sú to parky, námestia, čokoľvek,“ povedal Kaliňák.

Naznačoval, že sa vytvorí desaťmetrový koridor okolo plotu Prezidentského paláca a vo zvyšku priestoru sa asi bude môcť protestovať. Rovnako nevidel problém v protestoch na Námestí SNP. „Námestie SNP je tradičné miesto. Ak si tam kúpim byt, tak sa proste nezakáže protestovať na SNP, to je, samozrejme, nezmysel. Ale ide o rezidenčné časti, kde dochádza ku konfliktu,“ vysvetľoval.

Protesty by nemali byť nielen pred obydliami politikov, ale aj lekárov či novinárov. „S tým principiálne súhlasíme. My sme sa ich aj nezúčastňovali, ani som si o tom nemyslel nič dobré, keď sa protestovalo pod oknami politikov, len to treba napísať tak, aby sa to nedalo zneužívať,“ hovoril Šimečka.

Opozícia pred areálom s obydlím Haščáka


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami