Víťazstvo nad Belgickom je náš druhý Johannesburg

Belgicko - Slovensko Milan Škriniar sa teší z úvodného gólu. Prizerá sa Belgičan Jérémy Doku. Foto: TASR/Martin Baumann


Zdolali sme Belgicko, najväčšieho favorita skupiny a jedného zo širšieho poľa kandidátov na európsky trón. Je to najcennejšie víťazstvo trénera Calzonu a najväčšie pre národný tím od MS 2010 od pokorenia Talianska. Prišlo po výkone, na ktorý budeme právom spomínať ako na veľký. 

Postarali sme sa o prvoradú senzáciu. Mali sme lepší teamwork, lepšiu chémiu, chceli sme viac ako veľký súper. Mužstvo drelo až na pokraj síl, ničoho sa nebálo. Ukázalo pripravenosť, inteligenciu, odolnosť, kráčalo úspechu naproti, a preto vyhralo. Zaslúžene. Keď vo futbale naskladáte na svoju stranu malé nepatrné veci, môžete vystavať múr, ktorý neprelezie ani silný protivník.

Frankfurt sa premenil na druhý Johannesburg. Vtedy nikto nečakal nič iné, len rozlúčku s majstrovstvami sveta a Slovensko zdolalo úradujúcich šampiónov. Teraz boli všetky papierové predpoklady na strane súpera, ktorý od MS 2022 v Katare neprehral ani jeden z pätnástich zápasov, strelil 33 gólov a zotrval vo svetovej špičke – na treťom mieste rebríčka FIFA.

Na našej strane bola nemerateľná, ale zato nezanedbateľná hodnota šťastia. Faktor xG, takzvaných očakávaných gólov, hovoril v prospech Belgicka (1,98 : 0,58), ktoré malo sedem až osem veľkých príležitostí.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami