Kardinál Duka: Z Halíka hovorí neznalosť histórie aj našich vzájomných vzťahov

Kardináli sa nepoznajú, vatikanisti majú pravdu v tom, že Svätý Otec má myslenie jezuitskej rehole, hovorí v rozhovore o Európskej únii, vojne na Ukrajine či situácii v cirkvi kardinál a emeritný arcibiskup Dominik Duka, s ktorým sme sa stretli počas Bratislavských Hanusových dní.

Duka Dominik Duka. Foto: BHD/Kristína Kružicová

Na začiatku bola Európska únia kresťanským projektom. Dnes prináša snahy zaviesť takzvané právo na potrat, zelené ideologické nariadenia, presadzuje neriadenú migráciu či tlačí na zmeny v kultúrno-etických otázkach. Aký je váš pohľad na súčasnú situáciu v Európe?

Európska únia a vôbec celý náš kontinent sa dostal do veľmi komplikovanej situácie. Európa do istej miery dala podobu kresťanstvu a katolíckej cirkvi, no platí to aj naopak. Žijeme v paradoxe, hovoríme, že sme západná kultúra, západná civilizácia. No Pán Ježiš sa narodil na východe, v Ázii.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.