Prvé výjazdové rokovanie od atentátu. V Rimavskej Sobote strážili vládu desiatky policajtov

Výjazdové rokovanie vlády v Rimavskej Sobote Bezpečnostné opatrenia v okolí Mestského kultúrneho strediska pred výjadzovým rokovaním vlády v Rimavskej Sobote 19. júna 2024. Foto: Ján Krošlák/TASR

RIMAVSKÁ SOBOTA – Mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia sprevádzajú stredajšie (19. júna) výjazdové rokovanie vlády v Rimavskej Sobote, na ktorom sa kabinet zaoberá sociálno-ekonomickou situáciou v okresoch Rimavská Sobota a Poltár.

Pri podobných výjazdových rokovaniach vládneho kabinetu sú okrem „ochrankárov“ vždy prítomní aj bežní štátni a mestskí policajti. Nechýbajú ani policajti v civile. Teraz ale podľa informácií Banskobystrického Štandardu prišla z Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR v porovnaní s minulými zasadnutiami požiadavka na oveľa vyšší počet hliadkujúcich policajtov.

Počet mužov zákona v uliciach mesta pred zasadnutím vlády bol skutočne vysoký. Ako uviedol primátor Jozef Šimko, celkovo boli opatrenia oveľa rozsiahlejšie ako v roku 2016, keď sa v Rimavskej Sobote naposledy konalo výjazdové zasadnutie.

Hliadkujúci policajti pri dome kultúry v RImavskej Sobote počas zasadnutia vlády. Foto: Branislav Caban
Hliadkujúci policajti pri dome kultúry v RImavskej Sobote počas zasadnutia vlády. Foto: Branislav Caban

„Najprísnejšie opatrenia sú práve okolo kultúrneho domu, kde sa koná zasadnutie, aby nedošlo k takej udalosti ako v Handlovej pred mesiacom. Kto by to bol predpokladal, že sa nájde atentátnik, ktorý spraví takú ohavnú vec,“ povedal primátor.

Polícia celkom uzavrela celé okolie kultúrneho domu v Rimavskej Sobote, kde sa koná zasadnutie. Zároveň úplne vylúčila premávku z časti komunikácie, ktorá popri ňom vedie. Pred ôsmimi rokmi na spomínanom zasadnutí sa k takýmto opatreniam nepristupovalo.

Kaliňák o opatreniach

Minister obrany Robert Kaliňák však na brífingu po zasadnutí oznámil, že prísnejšie bezpečnostné opatrenia ho neodradia od toho, aby šiel osobne medzi ľudí v Rimavskej Sobote.

„Ja som sa už po ceste sem stretol s občanmi. Videl som množstvo zátarasov, ktoré tu boli. Nikomu z nás to nie je príjemné, lebo nie sme zvyknutí fungovať týmto spôsobom,“ povedal Kaliňák. Považuje to však za prirodzenú reakciu bezpečnostných zložiek po atentáte na premiéra Roberta Fica v Handlovej.

Doplnil, že s ľuďmi sa pôjde stretnúť aj po skončení tlačovej konferencie. Konkretizoval, že vyjde k neďalekému obchodnému domu, ktorý je vzdialený len niekoľko desiatok metrov od miesta zasadnutia vlády. „Všetci sme politici regiónu, politici stretávania sa s ľuďmi. Je to pre našu politiku nevyhnutné,“ zdôraznil Kaliňák.

Na novinársku otázku, či nemá v tejto súvislosti obavy, odpovedal, že sa nad tým nezamýšľa a preňho nie je nič prirodzenejšie, ako sa pozrieť po meste a porozprávať s ľuďmi. „Osobný styk, podanie si ruky, povedanie si problémov a odpovedanie na otázky je niečo, čo každému z nás mimoriadne chýba. Navyše, Rimavská Sobota je známa svojou priateľskou atmosférou,“ podčiarkol minister obrany.

Dopad na región

Medzi hlavné body zasadnutia, ktoré sa týkali priamo regiónu, patrila informácia ministerky hospodárstva Denisy Sakovej o príprave štátneho priemyselného parku v mestskej časti Sobôtka. Konkretizovala, že nemecký investor Winkelmann by tam mal v júli 2025 spustiť výrobu nádrží pre tepelné čerpadlá a zamestnať asi 470 ľudí.

Minister spravodlivosti Boris Susko za svoj rezort doplnil, že vláda prijala uznesenie o aktualizácii štúdie uskutočniteľnosti novej väznice v tomto gemerskom meste. Väzenské zariadenie pre 832 odsúdených malo byť pôvodne postavené do roku 2021, ale termín sa opakovane posúval. Vláda bude podľa Suska teraz vyhodnocovať nové možnosti, ako by sa dala väznica postaviť.

Časté výjazdové rokovania

Počas posledných rokov prišla vláda na juh stredného Slovenska opakovane, keďže všetkých päť prihraničných okresov bolo vyhlásených za najmenej rozvinuté. Priamo v Rimavskej Sobote zasadala vláda v júli 2016, a v ten istý mesiac ešte stihla rokovanie v Lučenci.

V septembri toho istého roka šnúra výjazdových zasadnutí pokračovala schôdzami v Poltári a Revúcej. O rok neskôr prišiel vládny kabinet na Gemer iba raz a to v decembri 2017 do Revúcej. Vo februári 2018 nasledovalo výjazdové rokovanie vlády v Hnúšti (okres Rimavská Sobota).

Smutnou zaujímavosťou je, že práve v deň zasadnutia (26. februára) bola medializovaná vražda novinára Jána Kuciaka. Vtedajší premiér Robert Fico sa preto okamžite vrátil do Bratislavy a brífing po zasadnutí vlády viedla podpredsedníčka Lucia Žitňanská.

V roku 2018 ešte nasledovali výjazdové rokovania vládneho kabinetu vo Fiľakove (okres Lučenec), vo Veľkom Krtíši a Rožňave. O rok neskôr vláda znova navštívila Revúcu a následne Jesenské (okres Rimavská Sobota).

Rok 2019 bol na výjazdové zasadnutia bohatý, keďže kabinet zasadal v Kokave nad Rimavicou (okres Poltár), Buzitke (okres Lučenec), Slavošovciach (okres Rožňava) a Slovenských Ďarmotách (okres Veľký Krtíš).

Výjazdové rokovania v regiónoch mimo Bratislavy avizovala v roku 2021 aj vtedajšia vláda Igora Matoviča, ale napokon ich neorganizovala. Opäť ich spustila až súčasná vláda Roberta Fica.

Výjazdové zasadnutie v Rimavskej Sobote je prvé od 15. mája, keď bol na premiéra spáchaný atentát po rokovaní v Handlovej.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...