Kozmický vek 2.0 je tu

Raptor je anglický výraz pre dravého vtáka, symbol rýchlosti a sily. Je to aj názov novej série raketových motorov spoločnosti SpaceX, ktoré majú ľudstvo dopraviť na Mesiac a možno aj ďalej. (Elon Musk sa netají tým, že jeho cieľom je kolonizovať Mars.)

SpaceX vypúšťa vesmírnu loď zo základne v Texase. Foto: Profimedia.sk SpaceX vypúšťa vesmírnu loď zo základne v Texase. Foto: Profimedia.sk

Ich palivom je metán, všadeprítomný a technicky bezproblémový plyn, ktorý sa dá prepravovať a skladovať pomocou bežných plynových zariadení. Aj takýto zdanlivo bezvýznamný detail jedného dňa zlacní prevádzku budúcej rakety Starship.

Plameň vznikajúci pri spaľovaní metánu pripomína farbou plameň bežného domáceho sporáka. Diváci z celého sveta, prilepení na živý videoprenos na webovej stránke spoločnosti SpaceX, sa o tom mohli presvedčiť vo štvrtok 6. júna. Bolo ešte hmlisté prímorské ráno na texaskej pobrežnej základni Starbase, keď štvrtá testovacia raketa spoločnosti Starship zapálila tridsaťtri motorov prvého stupňa a zamierila do vesmíru.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.