Prihlásenie do účtu!
Boli ste úspešne prihlásený do Vášho účtu.

7 dní v kocke: Pandemickí jastrabi sa vracajú. A celkom bez hanby

Snímka obrazovky 2024-06-20 o 18.59.55 Minister Vladimír Lengvarský počas kampane Vakcína je sloboda. Foto: TASR.

V rubrike 7 dní v kocke Dag Daniš komentuje hlavné témy týždňa. Dnes o provokáciách Petra Kotlára a reakcii pandemickej ligy, ktorá sa opäť hrá na „hlas vedy“ – napriek tomu, že sa počas pandemických kampaní hrubo mýlila; o výmene v Prezidentskom paláci, ktorá má zvláštnu geopolitickú pointu; o atrape „mierovej konferencie“ o Ukrajine a o novej najhodnotnejšej firme sveta, ktorá vyrába čipy pre „umelú inteligenciu“.

1. Kotlár a jeho nepriatelia

V prvom bode prehľadu sa musíme zastať Petra Kotlára, splnomocnenca vlády pre vyšetrovanie pandémie. Nie pre to, čo tvrdí (hovorí predsa to isté už tri roky). Skôr preto, ako manipulatívne sa k nemu správajú jeho nepriatelia – pandemickí jastrabi z radov médií, politických strán. A tých, ktorí sa opäť hrajú na jediný „hlas vedy“.

Kotlárovi so zdesením vyčítajú dve veci. Vyhlásenie, že na Slovensku nebola pandémia. A jeho kritický prístup k WHO, od ktorej sa ako zástupca vlády dištancoval – vraj ako jediný na svete.

Kotlárove slová, podľa ktorých „na Slovensku nebola pandémia“, vyzerajú konšpiračne a nehorázne. No len preto, že boli amputované od zvyšku vety a kontextu. Kotlár nepoprel covid ako vírusové ochorenie. Povedal toto: „na Slovensku pandémia nebola z hľadiska toho, čo pandémia znamená, z hľadiska incidencie a ostatných merateľných parametrov“. Dôkazy chce predložiť v septembrovej správe.

Jeho slová môžeme pokojne vyhlásiť za mylné. No výkriky progresívcov a ich sekundantov z KDH, že diskusia na túto tému je neprijateľná, pretože protirečí autoritám a vede – to je ukážkový faul.

Hlavným problémom pandemických manévrov bolo to, že sa potláčala akákoľvek kritika a diskusia. Aj odborná. Rozhodnutia autorít o plošnom zákaze vychádzania, o plošnom testovaní či o plošnom očkovaní boli vyhlásené za nespochybniteľný hlas vedy. V skutočnosti pritom išlo o sporné politické rozhodnutia a sporné zásahy do práv ľudí, ktoré boli preukázateľne v rozpore s vedou a medicínou.

Druhá vec, ktorá sa Kotlárovi vyčíta, je jeho principiálny odpor k WHO, respektíve k plánom na rozšírenie jej pandemických právomocí. Kotlár je vraj v tomto postoji celkom izolovaný. Horúce hlavy z KDH zašli ešte ďalej ako ich druhovia z PS a žiadajú jeho okamžité odvolanie. Dôvod: kresťanskí demokrati sa, ako majú v dobrom zvyku, hanbia za údajnú izoláciu Slovenska.

Aj tieto výhrady sú ukážkovo manipulatívne. Nie, Kotlárova pozícia nie je exotická a izolovaná. Má silných spojencov. A dokonca priamo v Spojených štátoch.

Americkí republikáni a konzervatívni senátori žiadajú od Bidenovej vlády presne to isté, čo urobil Kotlár – odstúpenie Spojených štátov od nových noriem WHO. Pripomínajú, a veľmi presne, že WHO sa počas pandémie „totálne mýlila“, je skorumpovaná, nedôveryhodná a potrebuje reformy. Až potom, po zmenách vo WHO, bude podľa republikánov legitímna debata o posilnení jej pandemických právomocí.

Americkí konzervatívci argumentujú podobne ako Kotlár – varujú pred zásahmi pochybných globálnych autorít do suverenity Spojených štátov a do práv a slobôd Američanov.

A netvrdia to len konzervatívni senátori. Tvrdú kritiku WHO počuť aj zo západných konzervatívnych médií. A dokonca aj z liberálnych organizácií, ktoré varujú pred nedostatočnou ochranou ľudských práv počas pandémií.

V Spojených štátoch a ďalších západných krajinách prebieha parlamentné vyšetrovanie pandemickej politiky. Zároveň silnejú tlaky na vyšetrenie a prehodnotenie zlyhaní WHO, ktorá potláčala hypotézy o laboratórnom úniku vírusu a podporovala politické – a preukázateľne nevedecké – kampane „vakcína je sloboda“.

Slovenské mediálne a politické prostredie je v tom pozadu. Snahy o prehodnotenie pandemickej a očkovacej politiky sa považujú za nehoráznosť, konšpirácie, bludy, dezinformácie…

Samozrejme, Kotlár sa môže v mnohom mýliť. Vždy patril k radikálnym kritikom pandemických opatrení z alternatívneho prostredia. Je považovaný za prejav extrému.

Lenže – je vrcholne perverzné, ak mu to vyčítajú práve tí, ktorí sa zradikalizovali a posunuli do extrému z opačného konca. Pandemického. A ktorí sa takmer vo všetkom, čo hlásali, škaredo mýlili… Pandemickí jastrabi sa opäť vyhlasujú za hlas vedy. No v skutočnosti sú len hlasom „pokrokových autorít“. Mediálnych a politických.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami