Rezort obrany podáva trestné oznámenie na Hegera a Naďa pre darovanie migov Ukrajine

Jaroslav Naď a Eduard Heger. Foto: Pavel Neubauer/TASR Jaroslav Naď a Eduard Heger. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Ministerstvo obrany podáva trestné oznámenie v súvislosti s darovaním stíhačiek MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany Kub Ukrajine, ku ktorému došlo v marci 2023 počas mandátu dočasne poverenej vlády Eduarda Hegera.

Štátny tajomník Igor Melicher v piatok zopakoval, že neexistuje žiadna oficiálna právna analýza autorizujúca odovzdanie vojenskej techniky kabinetom v dočasnom poverení.

Ďalej informoval, že trestné stíhanie podá na vtedajšiu vládu Eduarda Hegera, keďže rozhodovala ako kolektívny orgán.

Krok Hegerovho kabinetu označil za protiústavný, rovnako v rozpore so zmluvnými ustanoveniami, ktoré sa týkali vojenskej techniky. „Po tomto rozhodnutí ostalo nechránené nebo a občania v riziku,“ vyhlásil.

Zneužitie oficiálnej listiny

Na tlačovej besede Melicher rozanalyzoval dokumenty, ktoré spomínal na obhajobu svojho konania na tlačovej besede 13. júna Jaroslav Naď. Malo ísť o dokumenty, ktoré oprávňovali vládu bez dôvery darovať vojenskú techniku Ukrajine. Melicher tieto dokumenty spochybňuje.

Pripomenul, že analýzu Naď spomínal ešte vo februári 2023 s tým, že nevidí dôvod na to, aby ju ukázal odbornej alebo laickej verejnosti. „Neskôr, o tri mesiace na to, usporiadal tlačovú konferenciu, kde túto analýzu ukázal, a ja som si ju stiahol z jedného denníka. Analýza nemá registratúrne číslo, nie je zaradená spisovo, analýzu nepotvrdili žiadne iné zložky. Keď chcete prijať nejaký dokument takejto vážnosti, tak potrebujete mať kontrasignáciu na každom odbore, cez ktorý to prechádza,“ spresnil štátny tajomník s tým, že na tejto analýze sa ani jeden podpis nenechádzal.

Melicher uviedol, že išlo o bežné poradné stanovisko a nie o skutočnú analýzu. „Takéto poradné stanoviská som počas svojej funkcie dostával doslova denne. Nepotvrdzuje to nič iné, ako to, že sa Naď zamotáva do svojich vlastných klamstiev,“ vyhlásil Melicher.

Igor Melicher. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Predstaviteľ rezortu si všíma aj to, že dokument, ktorý exminister obrany pred týždňom ukázal, bol zrazu na hlavičkovom papieri. Podľa Melichera existuje podozrenie, že Naď použil šablónu ministerstva obrany, hoci na to nemá právo.

„Ak je to naozaj tak, a zneužil oficiálnu listinu, tak sa to dá považovať za naplnenie skutkovej podstaty trestného činu alebo môžme mať dôvodné podozrenie pre trestný čin zneužívania úradnej listiny,“ zdôraznil.

Výpoveď vyšetrovateľke NAKA


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami