Ako sa nás centrálne banky chystajú kontrolovať

V polovici júna sa v Prahe konalo "najväčšie bitcoinové podujatie v Európe". Medzinárodná megaakcia s veľkým počtom rečníkov. Kto sa zúčastní na tomto podujatí, musí zákonite odísť s dojmom, že svet kryptomien je už úplne normálnou, etablovanou súčasťou nášho sveta. Prítomní bitcoinisti o kryptografii nehovoria, oni ňou žijú.

pexels-worldspectrum-844127 Bitcoin. Ilustračné foto: Pexels.com

Pre nich je to bežná mena, bežné peniaze, ktoré používajú, ale aj bežná technológia, ktorá umožňuje aj iné služby ako len platby, napríklad tokenizáciu aktív. A potom vyjdete na ulicu a prvý človek, ktorého stretnete a ktorému poviete, z akej akcie sa vraciate, povie: „Ja naozaj neverím v bitcoin…“ A vy si uvedomíte existenciu dvoch relatívne nepriepustných svetov, dvoch úplne odlišných sociálnych bublín. Ba čo viac, nielenže vedľa seba existujú dve sociálne bubliny, z ktorých jedna žije v kryptosvete a druhá kryptosvetu nerozumie, ale čo je dôležitejšie, tieto dve bubliny si nie vždy uvedomujú, ako sa môžu navzájom ovplyvňovať.

Ide o to, že bublina žijúca mimo bitcoinovej bubliny zvyčajne plne nedoceňuje úžasné možnosti tejto technológie v budúcnosti, ale zároveň nedoceňuje hrozby zneužitia tejto technológie, keby bola v rukách štátu alebo centrálnych bánk. Centrálne banky totiž začali z geniálneho sluhu v podobe digitálnych mien centrálnych bánk (CBDC) robiť veľmi zlého pána.

Aby sme si navzájom porozumeli, objasnime si niekoľko pojmov


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami