SaS bije do Matoviča: Megalomanské. Takto sa to nerobí. Nie je možné vylúčiť krízu

27. schôdza NRSR v Bratislave Richard Sulík. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Schyľuje sa k ďalšiemu konfliktu medzi SaS a Igorom Matovičom už nie ako s premiérom, ale ministrom financií. Tentokrát ide o rodiny a veľký reformný plán daňovo-odvodového systému.

Pár dní po predstavení veľkolepých plánov na podporu rodín Igorom Matovičom prišli s kontrou predstavitelia SaS. Peter Cmorej na tlačovke predstavil návrh SaS, ktorého pracovnú verziu ukázala strana svojim koaličným partnerom vraj už pred pol rokom a do rúk ju podľa poslanca dostal aj vtedajší premiér Igor Matovič.

„Vláda sa zmenila, ale nie naše zámery, a v pondelok sme na koaličnej rade navrhli partnerom, aby sme urobili pracovnú skupinu a seriózne sa zaoberali návrhmi, ktoré sú na stole. V podaní SaS ide o reformu dávok do troch rokov dieťaťa,“ uviedol Cmorej. Podľa návrhu SaS rodičovskú dávku dostane každá žena bez rozdielu, vrátane živnostníčok, ktoré nespĺňajú podmienku platby 270 dní poistenia.

SaS chce vo svojom návrhu rodičovský, tehotenský príspevok a materskú spojiť do jednej dávky, ktorá by bola vyššia. Podľa Cmoreja táto reforma obsahuje priority každého koaličného partnera a bola predstavená najprv koaličným partnerom a nie verejnosti. Navyše chce SaS umožniť súbeh novej rodičovskej dávky a príjmu zo zamestnania.

Bez zdvíhania daní

Liberáli tvrdia, že zmeny, ktoré navrhujú, sa dajú financovať bez toho, aby došlo k zvyšovaniu daní z 20 na 25 percent. Tak sa o tom totiž hovorí v DenníkomN zverejnenom návrhu z dielne Inštitútu finančnej politiky, ktorý obsahuje podrobnosti o Matovičom plánovanej reforme. SaS je pripravená akékoľvek zdvíhanie daní vetovať v koalícii a označuje ho za červenú čiaru, ktorú nedovolí prekročiť.

Strana Richarda Sulíka tvrdí, že ak by 90 percent preplatil Brusel z európskeho sociálneho fondu tak, ako do bolo doposiaľ, realizácia návrhu SaS by stála Slovensko približne 120 miliónov eur. V opačnom prípade by sa náklady na takúto pomoc rodinám vyšplhali maximálne na 350 miliónov, teda približne pol percenta HDP.

„Sme ochotní debatovať, len kolegovia musia byť ochotní debatovať. Komunikácia je achilovou pätou tejto aj predchádzajúcej vlády a boli by sme radi, keby sme si neodkazovali veci cez médiá a cez facebooky,“ uviedol poslanec, ktorý v SaS pôsobí ako expert na odvodový bonus a penzijný systém.

Podľa Matovičovho plánu by jeho pomoc pre nezaopatrené deti stála štát 2,5 miliardy eur, ale Cmorej varuje, že to je suma, ktorú je nutné niekde škrtnúť alebo od niekoho vybrať a to je podľa neho nereálne. „Treba zreálniť návrh a neísť na to tak megalomansky,“ uviedol poslanec.

Hrozí ďalšia kríza?

Cmorej na štvrtkovej tlačovke opakovane uviedol, že by bol rád, keby si koaliční partneri neodkazovali pripravované riešenia na Facebooku a v médiách, ale rokovali o nich najprv v rámci koalície.

„Nemusím zdôrazňovať, že sa to nerobí tak, že koaličným partnertom niečo nadiktujete a oni to odkývu,“ dodal.

Igor Matovič podmienil úspech svojej veľkej daňovo-odvodovej reformy, z ktorej chce čiastočne platiť výdavky na podporu rodín s deťmi, odchodom z funkcie. Cmorejovi by to zrejme veľmi neprekážalo. „Pokiaľ tým podmienil svoje zotrvanie vo funkcii, tak ho tam držať nebudeme,“ odvetil.

K ďalším plánom ministerstva financií Cmorej ďalej uviedol, že si nevie predstaviť napríklad zrušenie paušálnych výdavkov, o ktorom hovoril Matovič takmer ako o fakte.

Na otázku novinárov, či v prípade tejto reformy hrozí, že dôjde ku konfliktu medzi SaS a Igorom Matovičom, ktorý by mohol viesť k ďalšej koaličnej kríze, odpovedal Cmorej stručne, ale jasne: „Nie je možné vylúčiť krízu.“


Ďalšie články