Na budúci týždeň sa parlament opäť pokúsi zvoliť kandidátov na sudcu ústavného súdu

Poslanci parlamentu sa budúci týždeň opäť pokúsia zvoliť kandidátov na sudcu ústavného súdu. Kandidátmi na túto funkciu sú Anton Dulak, Martina Jánošíková, Michaela Králová, Zuzana Pitoňáková a Lívia Trellová.

Zo zvolených kandidátov si jedno meno vyberie prezident SR, ktorý ho do funkcie ústavného sudcu vymenuje. Poslanci parlamentu sa pokúšali nových kandidátov zvoliť už minulý týždeň, avšak z navrhnutých si nikoho nevybrali. Voľba sa preto bude opakovať.

„Sudkyni Ústavného súdu SR Jane Laššákovej zanikla funkcia 30. septembra 2023. Národná rada SR navrhuje prezidentovi dvojnásobný počet kandidátov na sudcu ústavného súdu, ktorých má vymenovať. V tomto prípade je potrebné zvoliť dvoch kandidátov,“ uvádza sa v materiáli.

Za sudcu ústavného súdu môže byť vymenovaný občan Slovenska, ktorý dosiahol vek aspoň 40 rokov, je bezúhonný, má vysokoškolské právnické vzdelanie a najmenej 15 rokov vykonával právnu prax. Jeho doterajší život a morálne vlastnosti taktiež musia byť zárukou, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne.

(sita)


Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok