Špehovanie, príkazy a čierne zoznamy. Kyjev ničí zvyšky mediálnej slobody

Novinári tvrdia, že sú vystavení čoraz väčším obmedzeniam a tlaku zo strany vlády prezidenta Volodymyra Zelenského. Tvrdia, že tieto opatrenia presahujú potreby vojnovej bezpečnosti a slúžia jeho mediálnym záujmom, ako aj vojnovej propagande. Reportáž New York Times približuje mediálny úpadok ukrajinskej demokracie.

The production team prepares for the TV broadcast of Telemarathon in Kyiv, Dec. 15, 2023. (Brendan Hoffman/The New York Times) Príprava vysielania Telemaratónu v hlavnom meste Ukrajiny Kyjeve v decembri 2023. Od ruskej invázie toto vysielanie nahradilo predvojnové televízne spravodajstvo v krajine, ktoré bolo asertívne a súťaživé. Foto: Brendan Hoffman pre New York Times

Ukrajinské média a novinári sú pod rastúcim politickým tlakom konať v prospech pozitívneho mediálneho obrazu prezidenta a vojnovej propagandy. Reportáž New York Times prináša svedectvá o tom, že zasahovanie do slobody tlače už presiahlo intenzitu obhájiteľnú vojnovou situáciou.

Novinári tvrdia, že sú vystavení čoraz väčším obmedzeniam a tlaku zo strany vlády prezidenta Volodymyra Zelenského, a dodávajú, že tieto opatrenia presahujú rámec vojnových bezpečnostných potrieb.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami