Riaditeľka Bibiany stopla recenziu na detskú knihu o "nebinárnosti", obviňujú ju z cenzúry

Ani holka ani kluk v češtine, v slovenskom preklade Stáva sa Elu je kniha pre deti, ktorá sa zaoberá témou "nebinárnej" identity. Recenzia na túto publikáciu mala vyjsť v časopise Bibiana revue, no nová riaditeľka inštitúcie proti nej zasiahla. Vedecká rada časopisu preto obvinila Petru Flach z cenzúry a odstúpila.

V Bratislave ocenili Najkrajšie knihy Slovenska za rok 2023 Petra Flach. Foto Veselský/TASR

Stáva sa Elu rozpráva príbeh Lukáša, ktorý nezapadá medzi svojich spolužiakov a spolužiačky. Dievčatá v jeho veku sa maľujú a chlapci sa hrajú na mobiloch. „Jedného dňa si (Lukáš) vezme, čo mu nepatrí a prebudia sa v ňom nové pocity. Zisťuje, že na svete sú ľudia, ktorí sa necítia byť ani mužmi, ani ženami a rozhodne sa pátrať po ich osudoch“, stojí v popise ku knihe.

Knihu, ilustroval „nebinárny“ Čech, ktorý si hovorí Marto Kelbl a je uvedený ako jej autor. Hoci ide o muža, na označenie samého seba ilustrátor používa ženské zámená. V životopise píše, že sa okrem iného venuje umeleckým workshopom pre deti.

Marto Kelbl. Zdroj: martokelbl.com

„Bola som postavená pred hotovú vec“

Riaditeľka Bibiany, ktorú do funkcie nominovala ministerka kultúry, trvá na tom, že nejde o cenzúru, ale o zodpovedné rozhodnutie v rámci náplne inštitúcie, ktorá sa primárne venuje deťom, detskej literatúre a výchove detí umením. Časopis vychádza už vyše 30 rokov pod hlavičkou Bibiany, medzinárodného domu umenia pre deti.

„Bola som postavená pred hotovú vec bez práva sa k čomukoľvek vyjadriť s očakávaním, že jediné, čo mám a môžem urobiť ako vydavateľ, ktorý nesie plnú zodpovednosť, je so všetkým súhlasiť, inak budem obvinená z cenzúry,“ hovorí Flach.

Riaditeľka Bibiany tiež zdôrazňuje, že témy sexuálnej výchovy a zmeny pohlavia nepatria do predmetu činností Bibiany. Navrhuje otvorenú a citlivú diskusiu na túto tému, pričom chce zohľadniť pohľady psychológov a odborníkov.

Flach doplnila, že už dve knihy, ktoré sa venovali podobnej problematike sexuality, sa dostali do kolekcie Najkrajších kníh Slovenska a vyvolali množstvo negatívnych reakcií. Je to citlivá téma, ku ktorej je potrebné pristupovať s rešpektom.

„Nebránim sa ani nezakazujem, aby Bibiana revue poskytla odborný priestor na túto tému. Chcem však vedieť, prečo chceme o tejto téme hovoriť v časopise o umení,“ vysvetlila Flach.

Petra Flach požiadala autorku recenzie, doc. PhDr. Milenu Šubrtovú a vedeckú radu o komunikáciu, keďže šéfredaktorka údajne predložila všetky fakty tendenčne a jednostranne. „Odpoveďou na to bolo odstúpenie vedeckej rady časopisu,“ uviedla Flach a definitívne odmieta naratív o konaní z pozície moci a cenzúru.

Časopis Bibiana revue od roku 1993 pravidelne sleduje a hodnotí umenie pre deti a mládež v oblastiach literatúry, výtvarného umenia, rozhlasu, televízie, filmu a divadla a prináša štúdie, eseje, rozhovory s tvorcami, recenzie i polemiky.

(sita, dv)


Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok