Od manažéra k operátorovi rampy: zmena života odmenená zlatom na Boccia Tatra Cup

Medzinárodný turnaj Tatra Boccia Cup Medzinárodný turnaj Tatra Boccia Cup. Foto: Matúš Grega

LIPTOVSKÝ JÁN – Na 9. ročníku medzinárodného turnaja v boccii, známeho ako Boccia Tatra Cup, triumfoval v Liptovskom Jáne v kategórii BC3 Slovák Boris Klohna. Porozprávali sme sa o jeho kariére i snoch a vyspovedali sme aj operátora rampy Lukáša Hurajta, ktorý s Michalom Tižom a Miroslavom Bielakom získali zlato v kategórii Páry BC3.

Boris Klohna dlhodobo sledoval bocciu a pred 10 rokmi sa rozhodol, že vstúpi do súťažného kolotoča. „Pri svojom postihnutí, svalovej dystrofii, nemám príliš na výber venovať sa iným športovým aktivitám. Som hravý a súťaživý typ a boccia mi maximálne vyhovuje,“ uviedol pre Žilinský Štandard.

Trénuje dvakrát do týždňa po päť hodín. „Tréningy sú o rutine a drilovaní. Nakoľko trénujeme skupinovo, je pri tom aj zábava. Účasť na Boccia Tatra Cup beriem ako prípravu na World Boccia podujatia. Ladím formu a prípadné víťazstvo ma vždy poteší,“ vyjadril sa Klohna.

Jeho snom je dosiahnuť čo najvyššie postavenie v rebríčku a účasť na paralympiáde. „Ostatným by som poradil, že ak chcú niekomu veriť, nech veria sebe. A ak chcú niečo dosiahnuť, záleží len na tom, koľko úsilia tomu venujú,“ uzavrel.

Na prvom mieste v kategórii BC3 skončil Boris Klohna so svojím operátorom rampy Michalom Kallom. Foto: Klub Belasý motýľ Farfalletta Žilina/FB

Adrenalín operátora rampy

Operátor rampy je dôležitou súčasťou tímu v kategórii BC3. Je určená pre hráčov s najťažšími fyzickými postihnutiami, ktorí nemôžu hádzať loptičky rukou. Na odhadzovanie loptičiek používajú rampy, a práve tu prichádza na rad operátor rampy.

Jeho úlohou je príprava rampy do správnej polohy podľa pokynu hráča. Efektívna komunikácia medzi hráčom a operátorom je kľúčová. Hráč musí jasne inštruovať operátora, a ten musí presne vykonávať pokyny. Okrem verbálnej komunikácie môžu používať aj gestá a rôzne signály.

Operátor musí byť počas celej hry maximálne sústredený a trpezlivý, pretože hra môže trvať niekoľko hodín a vyžaduje si vysokú úroveň presnosti a konzistentnosti.

Operátor rampy počúva pokyny hráča. Foto: Lukáš Hurajt

Operátor rampy Lukáš Hurajt vyhral s Michalom Tižom prvé miesto v kategórii Páry BC3 spolu s Miroslavom Bielakom. Prezradil, že dlhé roky pôsobil v manažérskych pozíciách, až napokon vyhorel. Po roku našiel inzerát, v ktorom sa dočítal, že Michal Tižo hľadá pomoc. Ich oficiálny spoločný turnaj bol v máji 2023 v Poľsku, kde v kategórii párov obsadili strieborné miesto.

Byť operátorom rampy nie je vôbec jednoduché, najnáročnejšie je podľa neho pripraviť a naciachovať lopty, aby sa počas hry správali tak, ako treba. „Je to postavené na detailoch, trpezlivosti a mravenčej práci na tréningoch,“ spresnil Hurajt.

Lopty si žijú podľa jeho slov svoj život. „U každej z lôpt musíte nájsť smer, z ktorého lopta ide rovno, a takisto aj ciachovanie vzdialenosti. V jednej sade je 12 loptičiek a jeden jack. Každá z týchto loptičiek má svoje vlastnosti a každá je v podstate iná. Je veľmi dôležité svoje lopty poznať,“ vysvetlil.

Byť operátorom rampy je pre neho skvelý pocit i keď vie, že nesmie spraviť chybu. „Koncentrácia a sústredenie musí byť v tých chvíľach na 1000 percent. Pri mierení rampy ide stále o milimetre a veľakrát o sekundy. A ten pocit, keď počujete rozhodcu ako oznámi, že je do konca smeny 30 sekúnd alebo aj len 10 a vy v týchto sekundách dávate poslednú loptu na rampu a váš spoluhráč ju odpaľuje, je neopísateľný,“ vyhlásil.

Až do konca zápasu pociťuje napätie i adrenalín. „Keď zistíte, že ste zápas vyhrali, je to úžasný nával pozitívnej energie a radosti, že ste to spolu zvládli,“ uzavrel Hurajt.

Zľava: športovec Michal Tižo a operátor rampy Lukáš Hurajt. Foto: Lukáš Hurajt

Výnimočný turnaj

Boccia je špeciálne navrhnutá pre ľudí s ťažkým telesným postihnutím, najmä s neurologickými ochoreniami ako sú detská mozgová obrna alebo svalová dystrofia. Má štyri hlavné kategórie, ktoré sú určené na základe stupňa a typu postihnutia hráčov a to BC1, BC2, BC3, BC4. Kategória BC5 sa hrá len na národnej úrovni.

Svojím princípom pripomína pétanque alebo curling. Hráči sa snažia čo najpresnejšie priblížiť svoje lopty k cieľovej bielej lopte, známej ako „jack“. Loptičky môžu takticky umiestňovať tak, aby blokovali alebo vytlačili loptičky súpera, čím získavajú výhodu v umiestnení.

Športová hala Alexandra Wellness Hotela v Liptovskom Jáne privítala tento rok hráčov zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska a Chorvátska. Medzi svetovou špičkou boli aj Chorváti Davor Komar a Anamarija Arambašič z kategórie BC4 a Slováci Róbert Mezík či Rastislav Kurilák z kategórie BC2. Súťažiaci si zmerali sily v kategóriách jednotlivcov, párov a tímov.

Hlavným organizátorom turnaja bolo ZOM Prešov, občianske združenie ľudí so zdravotným postihnutím, ktorého cieľom a ambíciou je napomáhať rozvoju tohto paralympijského športu hlavne na východnom Slovensku.

Za úspechom turnaja stáli Boris Klohna, jeho osobný asistent, operátor rampy a zároveň aj riaditeľ turnaja Michal Kall a Matúš Grega, rozhodca a zároveň sociálny pracovník v projekte Sme si rovní.

„Boccia Tatra Cup je výnimočný turnaj. Je jedinečný svojho druhu na Slovensku. Prináša možnosť pre hráčov, ktorí nie sú v rankingu World Boccia, stretnúť sa so svojimi hráčskymi idolmi. Môžu si vymeniť skúsenosti, naučiť sa nové veci. Zároveň BTC prináša uvoľnenú a priateľskú atmosféru. Miesto konania bolo ideálne, hotel prepojený so športovou halou. A to všetko v lone tatranskej prírody,“ povedal Grega.

Ukážka hry v zmiešanej kategórii BC4-BC5. Zdroj: Matúš Grega

Na turnaji v Liptovskom Jáne uviedli po prvý raz aj integrovanú bocciu, pri ktorej každý hráč musí sedieť v čase hodu lopty či už na invalidnom vozíku, alebo na stoličke.

Cieľom integrovaného formátu je nielen zlepšovať športové schopnosti hráčov, ale aj podporovať sociálnu interakciu a tímovú spoluprácu medzi ľuďmi so zdravotným postihnutím a bez postihnutia. Pravidlá a princípy hry ostávajú rovnaké. Hráči sa snažia prihodiť svoje lopty čo najbližšie k bielej lopte.

Každý deň po skončení oficiálneho turnaja mali všetci športovci možnosť zahrať si s historicky najúspešnejšími paralympionikmi Samuelom Andrejčíkom a Michaelou Balcovou. Aj napriek tomu, že sa známa hráčska dvojica z kategórie BC4 už aktívne športu nevenuje, o ich rady bol medzi športovcami skutočne veľký záujem.

Na fotke je vidieť integrovanú bocciu, kde sedia športovci buď na invalidnom vozíku, alebo na stoličke. Foto: Matúš Grega
Hlavná rozhodkyňa meria vzdialenosť lôpt od „jacka“. Foto: Matúš Grega

Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...