Búrajú mýty o nežnom pohlaví vo svete technológií. Aj ženy majú technické myslenie

KOŠICE – Košické občianske združenie Ženský algoritmus sa usiluje o zlepšenie rodovej rovnosti v IT sektore na Slovensku. Organizácia sa zameriava na podporu žien a dievčat v oblasti technológií. Vďaka svojim inovatívnym a bezplatným vzdelávacím aktivitám oslovili viac ako 12 000 ľudí po celom Slovensku aj za jeho hranicami.

Ženský algoritmus Košické občianské združenie pomáha tisíckam žien nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Foto: Ženský algoritmus

Ženský algoritmus vznikol ako odpoveď na pretrvávajúce stereotypy, s ktorými sa ženy často stretávajú na svojej ceste k úspechu v IT a manažérskych pozíciách. Iniciatíva vznikla s cieľom poskytnúť ženám podporu, vzdelávanie a príležitosti, ktoré im umožnia prekonať tieto prekážky a dosiahnuť svoje ciele.

Združenie sa zameriava na budovanie sebavedomia, delenie sa o skúsenosti a poskytovanie nástrojov, ktoré ženám pomôžu vytvoriť si vlastný jedinečný algoritmus pre úspech. Ich hlavné ciele zahŕňajú snahu o zvýšenie zastúpenia žien v IT sektore a odbúranie spoločenských predsudkov, napríklad, že ženy nie sú technické typy.

„Naším poslaním je snaha o to, aby ženy formovali technologickú budúcnosť na Slovensku rovným dielom. Technologické odvetvie je jedným z najrýchlejšie rastúcich na celom svete a bola by veľká škoda, keby Slovensko nestihlo na tento zrýchľujúci sa vlak nasadnúť,“ uviedla pre redakciu Štandard spoluzakladateľka združenia Zuzana Sotáková.

Ženský algoritmus sa v rámci svojich aktivít usiluje o rovnosť príležitostí na trhu práce v technických a technologických oblastiach. Poskytujú školenia, mentoring a ďalšie formy podpory, ktoré ženám pomáhajú rozvíjať ich kariéru v oblasti technológií. Organizácia tiež pracuje na odstraňovaní spoločenských a kultúrnych bariér, ktoré bránia ženám vstúpiť do technologického sektora.

Aktuálna situácia v IT oblasti

V IT sektore je globálny nedostatok IKT odborníkov vážnym problémom. Napriek rapídnemu rastu digitálneho sektora, ktorý každoročne vytvára stovky tisíc nových pracovných miest, sú ženy v Európe málo zastúpené. Len 17 percent odborníkov tvoria ženy, pričom zarábajú o 19 percent menej ako muži v tom istom odvetví. Aj napriek tomu, že ženy tvoria 52 percent obyvateľstva EÚ, ich zastúpenie v digitálnom sektore je nízke.

Podľa Štatistického úradu je Košický kraj v oblasti informačných technológií (IT) významnou lokalitou. Väčšina pracovných príležitostí v oblasti informačných technológií sa na Slovensku koncentruje práve do Bratislavského a Košického kraja.

Priemerná hrubá mzda IT špecialistu v Bratislave z roku 2023 je 2 665 eur, zatiaľ čo v Košiciach je to 2 258 eur. Analýza ukazuje, že mzdové rozdiely sa týkajú rôznych IT pozícií. Napríklad, priemerný nástupný plat IT zamestnanca v Košiciach je približne 1 600 eur, zatiaľ čo v Bratislave sa pohybuje okolo 2 000 eur.

Podľa prieskumu neziskovej organizácie Aj Ty v IT z roka 2023 vyplýva, že ženy v IT odvetví očakávajú priemerne o 800 € nižšie platové ohodnotenie ako ich mužskí kolegovia. Tento rozdiel je pravdepodobne spôsobený tým, že ženy často vnímajú svoje IT zručnosti ako menej vyspelé v porovnaní s mužmi, čo naznačuje potrebu podpory a zmeny v tomto smere.

Ženy a muži v IT sektore prejavujú rozdielne preferencie vo svojich kariérnych rozhodnutiach. Ženy často preferujú prácu blízko svojho bydliska (73 percent žien a 63 percent mužov), zatiaľ čo muži prejavujú väčší záujem o kariérny rast a možnosti v IT sektore (22 percent mužov a 8,5 percent žien).

Ďalším zaujímavým zistením z prieskumu je, že ženy vo väčšej miere preferujú interné hľadanie nových pracovných pozícií (27 percent žien a 18 percent mužov), čo naznačuje ich väčšiu lojalitu voči súčasnému zamestnávateľovi a snahu o kariérny rast v rámci existujúcej organizácie.

Aktivity a iniciatívy združenia

„Aktívne sa angažujeme v podpore žien a dievčat v oblasti technológií a informatiky prostredníctvom rôznych programov a iniciatív zameraných na rozvoj technických zručností a záujmu o STEM (veda, technológia, inžinierstvo a matematika),“ objasnila nám spoluzakladateľka Zuzana Sotáková.

„Jednou z aktivít je Coding Camp, päťdňový letný tábor technických zručností pre dievčatá vo veku 11-19 rokov, ktorý prebieha v Košiciach a Banskej Bystrici. Ďalším projektom je technický krúžok pre stredoškolákov, ktorý sa koná každý týždeň v Košiciach počas celého školského roka,“ priblížila aktivity občianskeho združenia Sotáková.

Prvý tohtoročný tábor Coding Camp sa uskutoční od 15. do 19. júla v American Center Košice, nasledujúci tábor bude prebiehať od 5. do 9. augusta v American Center Banská Bystrica a posledný tábor tohto leta sa koná od 12. do 16. augusta v UVP Technicom Košice.

Tieto tábory neponúkajú len možnosť získať nové technické zručnosti, ale aj podporujú záujem o IT medzi mladými ženami. Sú založené na bezplatnom vzdelávaní a poskytujú prostredie, kde dievčatá môžu rozvíjať svoju kreativitu a sebavedomie.

Úspešné ženy inšpirujú dievčatá

Ženský algoritmus zastrešuje aj globálne hnutie Inspiring Girls na Slovensku, ktoré spája mladé dievčatá na základných a stredných školách s inšpiratívnymi ženskými vzormi. Program začal v roku 2013 vo Veľkej Británii a v roku 2016 bola založená medzinárodná organizácia.

Na slovenských školách prednášali Veronika Hudzíková, spoluzakladateľka FaceRehab; Baška Klimek, spoluzakladateľka Impact HUB; Dorota Kenderová, riaditeľka Východoslovenskej galérie v Košiciach; Lenka Petráková, architektka v Zaha Hadid Architects v Londýne a ďalšie známe osobnosti.

Za dva roky fungovania tohto projektu na Slovensku zorganizovali viac ako 80 prednášok na viac ako 50 školách, pričom spolupracovali s mnohými známymi osobnosťami. Projekt získal aj podporu bývalej prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej.

Okrem týchto aktivít nezabúdajú ani na dospelé ženy. Programy ako Back In Business a Ready To Lead poskytujú ženám intenzívne tréningy a podporu, pričom už pomohli stovkám žien zvýšiť si mzdu, získať povýšenie a zlepšiť si manažérske zručnosti.

Ako môže vyzerať cesta k úspechu?

Kristína Pankievičová, úspešná absolventka Coding Campu pre dievčatá a mimoškolského IT krúžku, sa k technológiám dostala náhodou pred pár rokmi. Jej záujem a vášeň pre technológie viedli k tomu, že dnes študuje na Strednej odbornej škole informačných technológií.

Kristína začala svoju cestu s podporou rodiny, ktorá ju motivovala vyskúšať niečo nové. Prvým veľkým krokom bola jej účasť na Coding Campe, ktorý ju okamžite zaujal prednáškami o nedostatku žien v IT sektore.

„Tieto programy mi dali široký záber vedomostí, ktoré mi teraz veľmi pomáhajú na strednej škole,“ povedala Kristína. Získané skúsenosti s programovaním a digitálnymi nástrojmi ako Canva sa pre ňu stali každodennou súčasťou života a pomáhajú jej pri štúdiu a projektoch.

Kristína sa tiež podelila, že vďaka týmto programom spoznala kamarátky s podobnými záujmami a našla podporu, ktorá ju motivovala pokračovať. „IT ponúka nespočetné možnosti, a mňa najviac baví práca s virtuálnou realitou a vývoj hier,“ dodala.

Vzhľadom na jej plány do budúcnosti sa Kristína zmienila, že nechce mať konkrétne obmedzené ciele, ale plánuje pokračovať vo vzdelávaní v IT na vysokej škole a neskôr cestovať a presadzovať sa v tomto odvetví.

„Pre rovesníčky, ktoré uvažujú o kariére v IT, by som rada povedala, aby to skúsili bez váhania a bez obáv. Aj keď to na začiatku môže byť náročné, každý krok ich priblíži k ich snom,“ uzavrela Kristína s povzbudením pre ostatné dievčatá.

Kristína Pankievičová je živým príkladom toho, ako vzdelávacie programy môžu zmeniť život a otvoriť dvere k úspechu v technologickom svete. Jej príbeh inšpiruje nielen mladé dievčatá, ale aj všetkých, ktorí uvažujú o kariére v IT a technologických odvetviach.

Kristína Pankievičová sa zúčastnila na aktivitách občianskeho združenia. Jej cesta môže inšpirovať mnohé ďalšie dievčatá a ženy. Foto: Ženský algoritmus
Coding camp pomáha dievčatám získať potrebné zručnosti v oblasti IT. Foto: Ženský algoritmus
Projekt Inspiring girls je známy po celom svete. Na Slovensku si získal aj podporu Zuzany Čaputovej. Foto: inspiring-girls.sk

Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok