Myšlienka plaveckého bazéna v Prešove opäť ožíva. Detaily chce mesto predstaviť koncom leta

Školský plavecký bazén Šťuka v Prešove Školský plavecký bazén Šťuka v Prešove. Zdroj:multisport.sk

PREŠOV – Je možné, že aj tretie najväčšie mesto sa dočká plaveckého bazéna. Radnica už podľa slov hovorcu urobila potrebné kroky. Verejnosti sú zatiaľ k dispozícií dva kryté školské bazény financované z verejných zdrojov a jeden súkromný akvapark.

Téma chýbajúceho plaveckého bazéna v Prešove sa vždy skloňuje najmä pred voľbami. Jeho výstavbu sľubovali už komunisti v 70. rokoch minulého storočia, bývalý primátor Pavel Hagyari, exprimátorka Andrea Turčanová a v čase kampane aj súčasný primátor mesta Prešov František Oľha.

Ideálnym miestom pre jeho výstavbu sa zdala byť časť Pod Kalváriou. Podľa územného plánu je oblasť v blízkosti fakulty športu medzi zimným štadiónom, Torysou a Mestskou halou už desaťročia vyhradená práve na šport. Kompetentní plány na výstavbu bazéna či „multišportovej haly“ v spomínanej lokalite doteraz nezrealizovali. Problémom boli súdne spory majiteľky pozemkov v tejto časti, ktorá žiadala určiť neplatnosť kúpnej zmluvy uzavretej ešte s bývalým Mestským národným výborom Prešov z 80. rokov minulého storočia.

Mestu tento spor, ktorý sa ťahal od roku 2002 do roku 2019 bránil v zámeroch postaviť na tomto priestranstve čokoľvek. Sporné pozemky napokon mesto získalo aj so skeletom rozostavanej budovy.

Na tomto mieste mal stáť 50-metrový olympijský bazén. Momentálne tieto priestory však pôsobia ako skládka odpadov. Zdroj: TASR

Po tom, ako sa mesto stalo definitívnym vlastníkom pozemkov, v roku 2020 pod taktovkou exprimátorky Turčanovej schválilo 25-tisíc eur na prípravu súťaže návrhov na Multifunkčný športový areál v tejto lokalite.

Uvažovalo sa o dvoch alternatívach. O výstavbe komplexu olympijských bazénov a jednom krytom plaveckom bazéne, ktorého výstavba napokon dostala zelenú. V roku 2021 mestské zastupiteľstvo stoplo aj tento plán, keď neschválilo finančné krytie na obstaranie a spracovanie projektovej dokumentácie stavby. 

Dočká sa Prešov predmetného plaveckého bazéna?

Myšlienku výstavby opätovne vzkriesil súčasný primátor František Oľha. „Mesto už splnilo náležitosti na budúcu realizáciu plaveckého bazéna a multišportovej haly v území medzi hokejovým štadiónom, mestskou športovou halou a velodrómom,“ uviedol pre Prešovský Štandard hovorca mesta Prešov Michal Hudák. 

Podľa jeho slov je aktuálne zadaná štúdia realizovateľnosti multišportového areálu, rovnako je v procese aj verejná súťaž projektovej dokumentácie na krytý plavecký bazén. „Na konci leta máme v pláne predstaviť Prešovčanom štúdiu realizovateľnosti celého územia, v ktorom by sa mali nachádzať: hokejový štadión, tréningová hala, plavecký bazén, multišportová hala a velodróm, pri ktorom sa v rámci projektu uvažuje o jeho zastrešení,” dodal.

Tieto prípravné práce financuje zo svojho rozpočtu mesto Prešov. V budúcom roku plánuje radnica podávať žiadosť o národný projekt na finančnú podporu projektu plavárne. „Štúdia realizovateľnosti by nám rovnako mala ukázať možnosti čerpania ďalších príspevkov, či už z grantov Európskej únie, samosprávneho kraja alebo z ďalších národných projektov,” vysvetlil hovorca mesta.

Bilancia: dva kryté školské bazény a jeden súkromný v akvaparku

V Prešove sú v súčasnosti tri kryté školské plavárne financované z verejných zdrojov. Ide o bazén Šťuka na Základnej škole Mirka Nešpora na Sídlisku III, Delfín na Základnej škole Májové námestie na Sekčove a univerzitný bazén, ktorý verejnosti neslúži. 

„Bazén Prešovskej univerzity v Prešove slúži primárne na vyučovací proces a je plne vyťažený,” vysvetlila hovorkyňa Prešovskej univerzity v Prešove Anna Polačková. 

Na výučbu ho podľa jej slov využíva jednak Fakulta športu, ale aj Fakulta zdravotníckych odborov v rámci výučby študijného programu Urgentná zdravotná starostlivosť na I. stupni VŠ štúdia. „Bazén využívajú študenti Fakulty športu aj na nácvičné hodiny, no vo vyhradenom čase je sprístupnený i pre ostatných študentov či zamestnancov univerzity, ktorí majú záujem si v bazéne rekreačne zaplávať,” dodala Polačková. 

Ďalej upresnila, že na tréningový proces ho zároveň využívajú športové kluby, ktoré dominante pracujú s mládežou. „Napríklad TJ Slávia PU Prešov má do rozvrhu plavárne zaradené až dve zložky, a to oddiel vodného póla a plavecký klub,” zhrnula. 

Univerzitný bazén slúži aj na realizáciu výskumu, prostredníctvom ktorého sa riešia grantové úlohy na univerzite a občasne ho využívajú i rôzne profesijné organizácie, ako sú hasiči či záchranári. 

„Bazén Prešovskej univerzity v Prešove je plne vyťažený, vzhľadom na jeho obsadenosť vyššie spomenutými skupinami osôb. Z uvedeného dôvodu ho preto nie je možné sprístupniť širokej verejnosti, ktorá ho z istej časti v konečnom dôsledku i tak využíva, ak máme na mysli členov športových klubov či rôzne profesijné organizácie,” uzavrela hovorkyňa.

Okrem spomínaných bazénov si Prešovčania môžu zaplávať aj v súkromnom akvaparku na Delni. V areáli návštevníci nájdu plavecký bazén, tobogán či vírivku.

Záujem o plávanie: veľký

„Bola by som šťastná, ak by sme mali v Prešove plavecký bazén. Jednak by to pomohlo našim športovcom, ale aj nám všetkým, ktorí plávanie preferujeme. Je to veľká hanba, že ho ešte nemáme,” skonštatovala Prešovčanka Katarína.

K jej slovám sa pridala aj pani Ivana, ktorej zdravotný stav si vyžaduje pravidelné plávanie. „Bývam na Sídlisku III, preto navštevujem bazén Šťuka, ktorý je niekedy neskutočne preplnený,” dodala. Jej manžel Martin vysvetľuje, že školské plavárne uprednostňujú aj preto, že sú lacnejšie. „Ak chceme chodiť plávať obaja, musíme si rozmyslieť, kam pôjdeme, aby sme to finančne vykryli,“ skonštatoval.

Podľa slov Ladislava Kleina, zástupcu školy ZŠ Mirka Nešpora, v ktorej je bazén Šťuka, je záujem o plávanie zo strany verejnosti enormný. „Mesačne si zapláva v našom bazéne aj cez 6-tisíc ľudí. Okrem našich žiakov sem chodia aj deti z iných škôl, plus verejnosť,“ dodal.

Fungujú aj v lete, vstupné je výhodné

Oba školské bazény budú pre verejnosť fungovať aj počas leta. Pred ich plánovanou návštevou je však vhodné pozrieť na ich webovej stránke, ako budú otvorené. „Bazén Delfín by mal fungovať v pracovných dňoch od 7.00 do 13.00 hodiny,“ uviedla riaditeľka základnej školy Dana Štucková, kde sa bazén nachádza. Školský bazén na Sídlisku III bude fungovať v poobedňajších hodinách. „Šťuka bude pre verejnosť fungovať od 13.00 do 20.00 hodiny,“ dodal Ladislav Klein.

Vstupné pre obe školské prevádzky je rovnaké. Dospelá osoba zaplatí 3 eura, deti 2 eura. V akvaparku stojí dvojhodinový vstup pre pre dospelú osobu 10 eur a dieťa 8 eur.

Školský bazén Šťuka na Sídlisku III. Záujemcovia si môžu naplnenosť bazéna skontrolovať na stránke školy, kde je počítadlo návštevnosti. Zdroj: nespora.edupage.org

A čo bazén na ulici Ľudmily Podjavorinskej?

V minulosti Prešovčanom slúžil aj ďalší školský bazén na sídlisku Sekčov. Bol situovaný v priestoroch Spojenej školy na Ulici Ľudmily Podjavorinskej. Jeho financovanie však Prešovský samosprávny kraj, ktorého bol majetkom, nezvládol a preto ho zrušil.

Nájomcom sa tak od roku 2013 stal Slovenský zväz silových športov. Ten sa v zmluve zaviazal, že priestory bude využívať na kultúrno-športovú činnosť s orientáciou na výchovu, vzdelávanie a rozvoj voľnočasových aktivít širokej verejnosti a mládeže.

„Zmluva bola uzatvorená v roku 2013a to na dobu určitú – 25 rokov –, teda do konca roka 2038 s možnosťou odstúpenia od zmluvy prenajímateľom v prípade nesplnenia zmluvných podmienok,“ vysvetlila hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová.

Ročný nájom zahŕňal platby za energie a služby a symbolické 1 euro ročne za prenájom s podmienkou, že nájomca bude prednostne a bezodplatne poskytovať služby žiakom, ktorých zriaďovateľom je PSK a to v rozsahu minimálne 20 hodín mesačne.

„Okrem iných dojednaní v zmysle zmluvy, sa nájomca zaviazal znášať všetky náklady súvisiace s prenajatým majetkom, ako aj zhodnotiť prenajatý majetok rekonštrukciou – samostatné vykurovanie, odber elektrickej energie a vody, zabezpečiť modernizáciu majetku a oplotenie priľahlého pozemku. Tiež sa zaviazal k tomu, že nesmie predmet nájmu ďalej prenajímať iným subjektom,“ doplnila hovorkyňa PSK Jeleňová.

Avšak, nedávna kontrola zo strany kraja, podľa Jeleňovej slov, zistila porušenie bodu zmluvy o ďalšom prenájme, čo malo za následok ukončenie nájmu ku dňu 30. 6. 2024.

Na našu otázku či kraj neuvažuje o opätovnom obnovení bazéna v týchto priestoroch, odpovedala hovorkyňa PSK záporne. „Nie je to otázka dňa. Vzhľadom na náročnosť potrebnej revitalizácie zastaralého športového zázemia a technológie, rovnako s ohľadom na aktuálne finančné možnosti PSK, s rekonštrukciou bazéna nateraz neuvažujeme,“ uzavrela.

Bazén Prešovskej univerzity spoločne so saunou sa nachádza v objekte 
VŠA na ulici 17. Novembra č. 1. Zdroj: UNIPO
Plaváreň Delfín sa nachádza v ZŠ Májové námestie s recirkuláciou
vody a vyrovnávacou nádržou s rozmermi 25 m x 12,5 m s hĺbkou 1,30 až
1,50 m a teplotou vody 27 ˚C. Zdroj: presov.sk

Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...